Prasidėjo brangiausių pasaulyje grybų medžioklė

Rudens pradžia grybautojams – tarsi medaus mėnuo. Metų laimikio į miškus pabyra šimtai gamtą įsimylėjusių grybų patiekalų mėgėjų. Kai kurie jų ieško ne paprastų grybų, o tikro lobio, mat rugsėjis ir spalio pirmosios savaitės žymi triufelių – brangiausių pasaulyje grybų – sezono pradžią.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-09-21 12:22, atnaujinta 2017-10-14 19:26

Viso pasaulio maisto gurmanai, norintys paragauti šviežiausių žemės deimantais vadinamų grybų, pakuojasi lagaminus ir keliauja į Prancūziją ar Italiją, kur vyksta šių delikatesų festivaliai.

Triufeliai – patys brangiausi grybai, tikras aukštosios virtuvės delikatesas. Nuo graikų ir romėnų laikų šie grybai buvo naudojami kaip gurmanų maistas, vaistai ar afrodiziakas, kadangi jų kvapas sugeba paveikti smegenų sritis, sužadinančias geismą. Vos 100 gramų triufelių, priklausomai nuo jų rūšies, gali kainuoti nuo 120 eurų iki 350 eurų, o jų vaisiakūniai gali užaugti nuo graikinio riešuto iki stambios bulvės dydžio ir sverti net iki 1 kilogramo. Prabangiausiems pasaulio grybams skonį suteikia jiems būdingas muskuso aromatas esantis grybų minkštime“, – sakė „Assorti.lt“ gurmanų linijos ekspertas Gerardas Pugžlys.  

Vienu iš brangiausių pasaulio maisto produktų vadinamų trumų yra randama Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Šiaurės Afrikoje. Žinoma daugiau nei 60 rūšių, iš kurių populiariausios yra trys, tai brangiausi pasaulyje ir labai reti baltieji triufeliai (lot. Tuber magnatum Pico), randami Šiaurės Italijoje. Taip pat puikiai žinomi juodieji triufeliai (lot. Tuber melanosporum Vitt), randami Pietų Prancūzijoje, Šiaurės Italijoje ir Ispanijoje bei vasariniai triufeliai (lot. Tuber aestivum), pasižymintys šiek tiek mažesne kaina ir dažnai naudojami įvairiuose padažuose. 

Anot eksperto, triufeliai ypatingi ir dėl išskirtinio paieškos ritualo – jų medžioklei pasitelkiamos kiaulės ar specialiai dresuoti šunys, kurie užuodžia stiprų 10-20 cm. po žeme pasislėpusių brandžių ir kokybiškų trumų kvapą. Tačiau pastaraisiais metais kiaulių užduotį ieškant trumų perima šunys, kadangi jos linkusios grybus suėsti.

„Triufeliai itin prabangiu delikatesu tampa ir todėl, jog kasmet jų randama vis mažiau. Štai 1890 m. buvo galima pasigirti net 2200 tonų derliumi, o pastaraisiais metais trumų skaičius siekė tik iki 150 tonų“, – pasakojo G.Pugžlys.  

Triufeliai skaniausi, kol yra švieži, tad tikriems gurmanams verta nukeliauti į rudenį Šiaurės Italijoje ir Prancūzijoje vykstančius triufelių festivalius, kur galėsite tiesiai iš ūkininkų įsigyti visiškai šviežių grybų ir pajusti šio prabangaus delikateso vertę, leisdami laiką tarp jų augintojų.

Tačiau norint jais paskanauti nebūtina keliauti per visą Europą.

 “Konservuotus ar šaldytus trumus jau galima įsigyti ir Lietuvoje. Ant jūsų stalo gali atsidurti juodųjų ar pjaustytų vasarinių triufeliu padažai, baltųjų triufelių kremas, triufelių ir pomidorų ar kitų ingredientų užtepėlės, vieštienos kepenėlių paštetas ar medus su triufeliais. Taip pat apšlakstyti salotas, ryžius ar kitus patiekalus puikiai tiks juodųjų ar baltųjų triufelių skonio alyvuogių aliejus. Užtenka šiek tiek trumų, kad patiekalas jau įgautų ypatingą trumų kvapą ir skonį“, – sakė vyras. 

Prabangus tradicinės prancūzų ir italų virtuvės karalius trumas lietuviams dar yra neįprastas, kadangi šviežių trumų Lietuvoje gauti beveik neįmanoma. Tačiau konservuotus trumus daugelis jau pradeda naudoti brusketos užkandžiams, pagardinti salotoms, makaronams ar pagrindiniams patiekalams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.