Arūnas Valinskas įkliuvo išgėręs. Gaila? Ne

Arūnas Valinskas įkliuvo. Gaila? Ne. Paprasčiausiai, išgėręs nevairuoji. Jis tuojau pareiškė, kad prisiima atsakomybę, nes toks jis yra vyras. Atsakingas, matyt.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2016, 11:17 AM, atnaujinta May 31, 2017, 7:56 AM

Bet tos atsakomybės reikėjo prieš sėdant išgėrusiam į automobilį.

Todėl, skaitytojai, būkite malonūs, nepradėkite užuojautų litanijos tema: „Na, bet tikras vyras. Protingai, stoiškai prisiėmė atsakomybę.“ 

Tokių paverkšlenimų jau girdisi. Ką į priekaištus atsako pats A.Valinskas?

Ir kas jam labiausiai rūpi? O gi, ką apie jo elgesį pasakys žiniasklaida. Todėl, lyg ir bandydamas užbėgti už akių, pareiškė: „Pirmas teisėjas Lietuvoje – spauda. Nors niekas nesuteikia tokios teisės.“ 

Na, toks neigiamas jo požiūris į žiniasklaidą nėra naujiena.

Dėl vien tik Lietuvoje suprantamų priežasčių tapęs Seimo pirmininku, pirmiausia jis užsimojo sutramdyti žiniasklaidos atstovus Seime. Nepavyko.

Teisus A.Valinskas, pastebėdamas, kad žiniasklaida neturi teisti. Sutinku, kad turi vadovautis nekaltumo prezumpcija. Tačiau nesutinku, kad žiniasklaida neturi reaguoti.

Ar pastarasis norėtų, kad į jo gyvenimo šou būtų reaguojama vien tik teigiamai? Jo naujausias šou, deja, sakau tai nuoširdžiai, pasiekė visų laikų žemumas. Ar dabar aš prisiimu teisėjo vaidmenį? Ne.

Juk pats vyriškai prisipažino lyg ir išgėręs pusantros taurės vyno. Tiesa, jis nesako, ar ta taurė buvo 200 ar 300 ml. Jeigu 300 ml ir pusę, tai yra dar 150 ml, tai A.Valinskas išgėrė veik pusę litro vyno. Bet tai tik spekuliacija. Gal jis išgėrė tik 350 ml vyno?

Tad koks antras atsakomybę prisiimančio A.Valinsko žingsnis?

Prašau: „Vienas dalykas, dar nebuvo teismo. Tai šioje vietoje, taip sakant, visus formalumus palikim teisėsaugai.“ Palikim.

Gal atsiras švelninančių aplinkybių, užuojautos laiškų nuo susirūpinusios visuomenės ar dar kas. Kur buvo jo ir jo žmonos mašinoje rūpestis ta vyriška atsakomybe nevairuoti išgėrus?

O ir apskritai, kodėl kažkokiam žurnalistui turėtų rūpėti kažkokio eilinio policijos pagauto išgėrusio ir prie vairo sėdusio žmogelio istorija? Tai, A. Valinskai, neužsigauk, nepiktybiškai galvoju šitaip: juk ne šiaip sau žmogus. Juk Arūnas Valinskas.

Be jo veido ekrane nė viena Lietuvos televizija neįmanoma. Jo veidu dabinami loterijos bilietai, jeigu neapsirinku, jo veidas matomas visur. Žinoma, teismui, jeigu toks įvyks (kodėl turėtų, jeigu prisipažino ir pasirašė policijos protokolą?), neturėtų rūpėti kaltinamojo garsumas. Bet kita vertus, kai kam pradanginus 27 milijonus, bet niekada neteistam, atleidžiama.

Baudos suma sumenkinama iki absurdo. Tad ir šiuo atveju juk niekada nežinai.

Rimta problema, tačiau, yra standartai. Vieni, žmogiški, dėl kurių tikrai galima ginčytis.

Juk sako, jeigu be nuodėmės, mesk pirmą akmenį. Su tuo viskas aišku. Tačiau, kaip su Lietuvos nacionaliniu transliuotoju? Jis deklaruoja aiškias elgesio taisykles. Jomis remiantis tik ką, visai neseniai, iš ekrano ir LRT buvo pašalinta garsi „Sveikinimo koncertų“ laidos vedėja R.Jokubauskaitė. Ta, pagauta visai girta prie vairo, visaip apgailėtinai bandžiusi išsisukti.

Kaip elgsis Lietuvos nacionalinis transliuotojas? Sprendžiant šią iškilusią dilemą, teks atkreipti dėmesį ir į vieną nežymią detalę: lygios teisės.

Atrodys žiauriai, jeigu vyro atveju bus ieškoma lengvinančių aplinkybių.

Ir apskritai, ar ši institucija parodys etinį stuburą ir nebekvies kurį laiką į eterį išgėrusių ar girtų veikėjų, nesvarbu ar dirbančių LRT ar tik kviečiamų, kaip, antai, nesenai sustabdytas išgėręs Radžis ar jau ne pirmą kartą – Selas?

Šiuo atveju svarbus kontekstas, o ne vien tik pats geriau ar mažiau žinomas asmuo.

Nuo girtų vairuotojų kenčia niekuo dėti žmonės, jų artimieji. Didžioji dalis avarijų įvyksta dėl girtumo. Pridėkite ranką prie širdies ir paklauskite savęs, ar pasiūlėte išgėrusiam draugui ar pažįstamam nesėsti prie vairo? Ne šiaip pasiūlėte, bet privertėte nevairuoti?

Paprastai nuramina tokio vairuotojo logika: „Ai, juk tik kelis gramus išgėriau, viskas gerai. Ir tave galiu namo pavėžėti.“ 

Arūnas Valinskas geriau nei kas kitas puikiai suvokia savo vaidmenį Lietuvos šou versle ir savo įtaką jo formavimui jau daugelį metų.

Toks paslydimas lygioje vietoje yra jo asmeninė tragedija. Problema tik – kaip žiūrovai, jaunimas traktuos šį paslydimą.

Visais panašiais atvejais būtina vienareikšmė žinia: išgėrusių prie vairo netoleruoja nė viena valstybinė, o ir nė viena privati institucija.

Toks būtų bendras pilietinis įnašas į girtų vairuotojų nekaltų aukų kiekio mažinimą. Vieno asmeninė tragedija neturi tapti daugelio tragedijomis. Taškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.