Kuo būtų tapusi Dakota Johnson, jei ne garsūs jos tėvai?

Ar iš tiesų esu talentingas? O jei taip, kokie vaidmenys galėtų geriausiai atskleisti mano gabumus? Tokie klausimai dažnai kankina tėvų pėdomis žengiančias įžymybių atžalas, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Ne išimtis ir aktorystę pasirinkusi Dakota Johnson (26 m.).

D.Johnson pabūgo, kad jos elgesys ekrane gali būti atgrasus motinai M.Griffith.
D.Johnson pabūgo, kad jos elgesys ekrane gali būti atgrasus motinai M.Griffith.
Pernai žiūrovai plūdo į kino teatrus žiūrėti erotinės dramos „50 pilkų atspalvių“, kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė drovioji D.Johnson.
Pernai žiūrovai plūdo į kino teatrus žiūrėti erotinės dramos „50 pilkų atspalvių“, kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė drovioji D.Johnson.
D.Johnson romantinėje komedijoje „Gidas vienišiams“.
D.Johnson romantinėje komedijoje „Gidas vienišiams“.
T.Hedren siaubo filme „Paukščiai“ (1963 m.).
T.Hedren siaubo filme „Paukščiai“ (1963 m.).
Dakotos senelė T.Hedren.
Dakotos senelė T.Hedren.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Jun 5, 2016, 11:08 AM, atnaujinta May 22, 2017, 11:15 PM

Aktorė D.Johnson ilgai tūnojo garsių giminaičių šešėlyje. Tik įkūnijusi naivuolę Anastaziją didžiulį populiarumą pelniusioje Samo Tayloro Johnsono erotinėje dramoje „50 pilkų atspalvių“ mergina pagaliau patraukė dėmesį.

Nesunku nuspėti, kuo turėjo tapti Dakota, kurios senelė iš motinos pusės Tippi Hedren (86 m.) spindėjo legendinio Holivudo režisieriaus Alfredo Hitchcocko filmuose „Paukščiai“ (1963 m.) ir „Marnė“ (1964 m.).

Dakota – Auksinių gaublių laureatų duktė. Jos tėvas Donas Johnsonas (66 m.) šį apdovanojimą pelnė už šaunaus policininko vaidmenį kultiniame amerikiečių TV seriale „Majamio policija“, o motina Melanie Griffith (58 m.) – už vaidybą romantinėje komedijoje „Dirbanti mergina“ (1988 m.). Beje, už šį vaidmenį ji buvo nominuota ir „Oskarui“.

Tad daug kas laukė, kada jaunajai Dakotai bus pasiūlytas reikšmingas vaidmuo. Ir štai erotinėje dramoje „50 pilkų atspalvių“ ji įžengė į paslaptingą sadomazochizmo pasaulį.

Pernai vasarį pristatytas filmas, sukurtas pagal populiarų E.L.James romaną, sulaukė didelio susidomėjimo – žiūrovai tiesiog plūdo į kino sales. Finansinė juostos sėkmė paskatino kūrėjus pagalvoti apie tęsinį. Jų entuziazmo, atrodo, neatvėsino net tai, kad Dakota ir jos meilužį Kristijaną Grėjų įkūnijęs Janie Dornanas sulaukė ne kritikų liaupsių, o Auksinių aviečių.

Planuojama, kad per artimiausius porą metų pasirodys dar dvi dalys. Jose taip pat vaidins D.Johnson, negana to, intriguojama, esą daugelyje epizodų mergina bus visiškai nuoga.

Dėl atvirų scenų Dakota savo tėvams uždraudė žiūrėti pirmąjį filmą. Mergina pabūgo, kad jiems pasirodys atgrasus jos elgesys ekrane.

„Senelė ir mama nuolat kartodavo, kad moters kūnas yra nuostabus, tačiau aš nenorėčiau, kad tėvai mane kino ekrane matytų Ievos kostiumu“, – aiškino Dakota.

Kelią į Holivudą Dakotai atvėrė patėvis Antonio Banderasas (55 m.). Tuomet 10-metė mergaitė jo režisuotoje komedijoje „Beprotiškas gyvenimas Alabamoje“ įkūnijo savo motinos vaidinamos herojės dukrą. A.Banderaso režisūrinis debiutas buvo tarsi kertinis Dakotos karjeros akmuo.

Tiesa, iš pradžių ji buvo išsukusi į šalikelę – podiumą.

„Modelio darbas man buvo ne aistra, o veikiau priemonė siekti tikslo, – prisiminė D.Johnson. – Ant podiumo pirmuosius žingsnius žengiau būdama moksleivė. Ši veikla turėjo pliusų – nemažai uždirbdavau, tad nereikėjo nuolat prašinėti tėvų, kai įsigeisdavau ką nors nusipirkti.

Baigusi mokyklą buvau tiek finansiškai nepriklausoma, kad galėjau išsikraustyti iš motinos namų ir siekti karjeros savarankiškai.“

Lemiamą postūmį aktorės karjerai suteikė Moliere’o komedija „Tariamas ligonis“.

„Šis kūrinys mane įkvėpė. Perskaičiusi jį supratau, kad noriu įkūnyti tokias moteris kaip Belina“, – prisiminė aktorė (Belina – godi liguistai savo sveikata besirūpinančio pagrindinio veikėjo žmona, negalinti sulaukti, kada jis numirs. – Red.).

D.Johnson įsitikinusi, kad talentą paveldėjo iš tėvų, tačiau anksčiau dėl vaidmenų (tokių kaip Amelijos Riter „Oskarą“ pelniusioje Davido Fincherio dramoje „Socialinis tinklas“) jai tekdavo pakovoti.

„Nepaisant gausybės pažadų, iš aktorių atrankų daug kartų buvau pavaryta kaip per žema, per aukšta, per stora ar per liekna. Dėl šios profesijos privalai užsiauginti storą odą. Tai labai greitai supratau“, – pasakojo aktorė.

Ji taip pat įsitikino, kad kino pasaulyje daug pasiekę aktoriai negali užtikrinti sėkmingos karjeros savo atžaloms.

Ar tai reiškia, kad žvaigždžių vaikai Holivude turi tokias pat galimybes kaip kiti?

„Aš galėjau mokytis iš savo tėvų klaidų, nes iš arti mačiau, kokios būna vieno ar kito žingsnio pasekmės“, – sakė D.Johnson.

Ji neslėpė, jog norėtų būti vertinama už savo sugebėjimus, o ne už tai, kad kilusi iš garsios giminės.

Norai norais, bet kino kritikai pastebi, kad D.Johnson trūksta vidinio žavesio ir pasitikėjimo savo jėgomis.

Prožektorių šviesoje Dakota vis dar atrodo kaip išgąsdinta stirnaitė. Jos kalba dažnai prasideda žodžiais „aš nežinau“, išduodančiais, kad jai dar toli iki žodžio kišenėje neieškančių tėvų.

„Dabar savimi pasitikiu labiau nei prieš keletą metų, bet man vis dar sunku pasirodyti viešumoje. Kita vertus, savivertę didina kiekvienas vaidmuo“, – sakė aktorė.

Naujausias jos vaidmuo – šiemet pasirodžiusioje pradedančiojo režisieriaus Christiano Diterrio romantinėje komedijoje „Gidas vienišiams“. Šiame filme Dakota įkūnija meilės ieškančią niujorkietę Alisą.

Beje, aktorė prieš metus iš Los Andželo persikėlė į Niujorką, tačiau meilės nuotykių neieško.

„Banalūs ir tušti pokalbiai – ne man“, – taip D.Johnson apibūdina savo požiūrį į Niujorko vyrus.

Įžymybių atžalų likimai – skirtingi

Aktorių Kieferio Sutherlando (49 m.), Kate Hudson (37 m.), Gwyneth Paltrow (43 m.), Angelinos Jolie (40 m.), Drew Barrymore (41 m.), Jane Fondos (78 m.) tėvai buvo žinomi aktoriai ar prodiuseriai.

Jie ir paskatino atžalas rinktis aktorystę.

Vis dėlto yra ir kitokių pavyzdžių. Štai „Oskaro“ ir dviejų Auksinių gaublių laimėtojo Jeremy Ironso (67 m.) 30-metis sūnus Maxas sunkiai skinasi kelią Holivude.

Filmo „Graži moteris“ išgarsinta „Oskaro“ ir Auksinio gaublio laureatė Julia Roberts (48 m.) nedaug tepadėjo dukterėčiai Emmai Roberts (25 m.), kuri vis dar laukia reikšmingų vaidmenų.

2 „Oskarų“ ir 3 Auksinių gaublių laureato Michaelo Douglaso (71 m.) sūnus Cameronas, užuot siekęs karjeros Holivude, sėdi kalėjime už narkotikų platinimą.

D.Johnson brolis Jesse’is taip pat priverstas tenkintis tik antraeiliais vaidmenimis.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.