Trys neįmintos M. Jacksono mįslės: mirtis, pinigai, vaikai

Praėjo jau septyneri metai, kai pasaulį paliko popkaralius Michaelas Jacksonas (1958–2009), tačiau lieka nemažai paslapčių, susijusių tiek su jo gyvenimu, tiek su mirties aplinkybėmis. Ir vargu ar kada nors paaiškės visa tiesa apie jį.

M.Jacksonas, jo dukra Paris ir sūnus Prince'as.<br>„Scanpix“, „ViDA Press“ nuotr.
M.Jacksonas, jo dukra Paris ir sūnus Prince'as.<br>„Scanpix“, „ViDA Press“ nuotr.
M.Jacksonas paliko daug paslapčių, kurios vargu ar kada nors bus atskleistos.<br>„Scanpix“ nuotr.
M.Jacksonas paliko daug paslapčių, kurios vargu ar kada nors bus atskleistos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Jaunesnysis M.Jacksono sūnus Prince’as Michaelas II nelabai panašus į tėvą, kaip ir jo brolis bei sesuo.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Jaunesnysis M.Jacksono sūnus Prince’as Michaelas II nelabai panašus į tėvą, kaip ir jo brolis bei sesuo.<br>„ViDA Press“ nuotr.
M.Jacksono dukteriai Paris jau aštuoniolika metų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
M.Jacksono dukteriai Paris jau aštuoniolika metų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Mane ir Paris užaugino Michaelas, todėl jis ir yra mano tikrasis tėvas!“ – socialiniame tinkle parašė vyresnysis popkaraliaus sūnus Michaelas Josephas, geriau žinomas kaip Prince’as.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Mane ir Paris užaugino Michaelas, todėl jis ir yra mano tikrasis tėvas!“ – socialiniame tinkle parašė vyresnysis popkaraliaus sūnus Michaelas Josephas, geriau žinomas kaip Prince’as.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Jul 9, 2016, 3:56 PM, atnaujinta May 19, 2017, 9:37 AM

Pirmasis ir, ko gero, svarbiausias klausimas – kas kaltas dėl M.Jacksono žūties? Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad viskas aišku. Netyčine žmogžudyste apkaltintas M.Jacksono asmeninis gydytojas Conradas Murray. Jis atsėdėjo kalėjime dvejus iš ketverių jam priteistų metų ir paleistas už pavyzdingą elgesį.

Tačiau niekas iš jo kolegų negalėjo patikėti, kad toks patyręs medikas kaip C.Murray pasielgė taip neapdairiai – jis tiesiog negalėjo nežinoti apie preparato, kuris galiausiai ir pražudė dainininką, poveikio ypatybes.

Propofolis, kurio injekciją C.Murray suleido M.Jacksonui, kad jis užmigtų, – ne paprasti migdomieji. Šis vaistas apskritai nevartojamas kaip migdomieji – tai pernelyg pavojinga.

Jis vartojamas kaip vienas narkozės komponentų ir tik medicinos įstaigose, kuriose yra reanimacijos aparatūra. Juk vienas galimų šio preparato šalutinių poveikių – sustojusi širdis. M.Jacksonui taip ir atsitiko.

C.Murray, suleidęs lemtingąją dozę, išėjo ir paliko M.Jacksoną vieną daugiau negu pusvalandį. Kai grįžo, dainininko jau nebuvo galima išgelbėti. Išsigandęs C.Murray visą parą slapstėsi.

Gydytojui labai pasisekė, kad teismas jo veiksmus traktavo kaip netyčinę žmogžudystę. Vos ne pagrindiniu argumentu priimant nuosprendį tapo tai, kad tyrėjams taip ir nepavyko rasti motyvo, dėl kurio C.Murray galėjo sąmoningai nužudyti M.Jacksoną. Juk C.Murray iš to nieko nelaimėjo – tik prarado darbą ir pateko į kalėjimą.

Versijos, jog kažkas pasamdė C.Murray, kad pasiųstų M.Jacksoną anapilin, teismas taip pat neįrodė – negalėjo rasti užsakovo. Įtarinėti senutės Michaelo motinos ar jo vaikų, savaime suprantama, niekas nė neketino.

Tačiau po kelerių metų atsirado įdomi versija apie tai, kad dainininko mirtimi buvo suinteresuoti firmos, rengusios jo paskutinę turnė, vadybininkai.

Dainininko sveikata tuo gyvenimo laikotarpiu buvo apverktina, o rengėjai planavo daugiau kaip 50 koncertų turnė – nepaprastai daug netgi puikios formos artistui.

Michaelas ryžosi gastrolėms tik dėl to, kad galėtų grąžinti skolas. Bilietai buvo parduoti vos ne per valandą – už 450 milijonų dolerių. Tačiau M.Jacksono sveikata toliau prastėjo.

Matyt, tam tikru momentu vadybininkai suprato: turnė gali neįvykti ir pinigus teks grąžinti. Bet jeigu Michaelas staiga mirtų, jo fanatiški gerbėjai vargu ar norėtų skirtis su neįkainojamais suvenyrais – bilietais į jo neįvykusį koncertą. Būtent taip viskas ir atsitiko.

Ir dar viena įdomi detalė: gydytoją C.Murray pasamdė būtent ta kompanija artėjant gastrolėms.

Tačiau tai tik teorija – tiesioginių turnė rengėjų kaltės įrodymų nerasta.

Po M.Jacksono mirties specialistai, kuriems buvo pavesta tvarkyti jo palikimą, pateko į keblią padėtį. Viskas buvo nepaprastai supainiota. Manyta, kad M.Jacksono turtas didžiulis – nuo 600 iki 900 milijonų dolerių, tačiau jis turėjo daugybę skolų. Vien skola, kuri privertė jį ryžtis paskutinėms gastrolėms, sudarė 380 milijonų dolerių.

Ši skola, kaip tvirtino dainininko draugai, atsirado dėl jo visiško finansinių reikalų neišmanymo. Michaelas sugalvojo prasimanyti pinigų užstatęs neįkainojamą grupės „The Beatles“ katalogą, kurį 1984-aisiais įsigijo aukcione už 47,5 milijono dolerių.

Tuo momentu, kai M.Jacksonas ryžosi katalogą užstatyti, specialistų vertinimu, jis kainavo ne mažiau kaip milijardą. O Michaelas už jį užsiprašė truputį daugiau negu trečdalį sumos. Jeigu jis nebūtų grąžinęs pasiskolintų pinigų, būtų netekęs viso užstato. O gautus 380 milijonų dolerių sugebėjo iššvaistyti.

Po Michaelo mirties jo finansiniai reikalai, kad ir kaip keistai skambėtų, pasitaisė. M.Jacksono albumai graibstyte graibstyti, o 30 minučių vaizdajuostė, sumontuota iš paskutiniais gyvenimo metais darytų buitinių įrašų, uždirbo daugiau kaip 500 milijonų dolerių. Taigi palikimo tvarkytojai lengvai sumokėjo skolas.

Tačiau, kaip neseniai paskelbta, multimilijonieriais laikyti Michaelo vaikai, įgiję visas teises į palikimą, t.y. sulaukę 30-mečio, gali likti tuščiomis. Kaip teigia turto tvarkytojai, jis bus smarkiai apmokestintas – maždaug 555 milijonais dolerių.

Be to, didelė dalis M.Jacksono turto, davusio pelną, jau išparduota. Pavyzdžiui, globėjai nutarė parduoti kompanijos „Sony/ATV Music“ akcijų paketą ir dabar nuo gautos sumos turi sumokėti 100 milijonų dolerių mokesčių. Be to, tvarkytojai ne visada priimdavo tinkamiausius sprendimus dėl pinigų investavimo. Reikia tikėtis, kad netyčia.

Gandai, kad visi trys M.Jacksono vaikai nėra jo biologinės atžalos, sklandė dar dainininkui gyvam esant. O po jo mirties vienas po kito ėmė rastis kandidatų į tėvus.

Dėl to, kad dviejų iš trijų Michaelo vaikų motina yra jo antroji žmona Debbie Rowie, niekas neabejoja. O štai M.Jacksono tėvystė kėlė rimtų abejonių.

Pirmiausia ir Prince’as (19 m.), ir Paris (18 m.) – šviesiaodžiai. Taip kai kada nutinka, tačiau jie neturi jokių negroidinių bruožų, o tai jau keista. Be to, ir į tėvą nė vienas jų nepanašus.

Pirmasis pretenzijas į Prince’o ir Paris tėvystę pareiškė aktorius Markas Lesteris. Jis buvo senas Michaelo bičiulis ir, kaip tvirtino kitas dainininko draugas Jasonas Pfeifferis, Michaelas kreipėsi į M.Lesterį prašydamas genetinės medžiagos vaikams pradėti. Markas bandė įrodyti savo teises tapti vaikų globėju, tačiau Michaelo giminaičiai tam griežtai pasipriešino.

Kitu pretendentu tapo Arnoldas Kleinas, M.Jacksono dermatologas (dainininkas kentėjo nuo odos uždegimo – baltmės (vitiligo ligos)). Arnoldas tvirtino, kad jis taip pat davė savo spermos Michaelui. Tačiau savo teisių medikas negynė, nes ne tai jam rūpėjo – A.Kleiną kamavo sunki širdies liga, nuo kurios jis mirė praėjusių metų spalį.

Neseniai vyresnysis M.Jacksono sūnus Prince’as netiesiogiai patvirtino Arnoldo tėvystės versiją. Kai vienas jaunuolio draugų nutarė jį paerzinti „Twitter“ socialiniame tinkle ir parašė: „Prisipažink, juk tu nesi M.Jacksono sūnus, tavo pavardė turėtų būti Rowe-Kleinas!“, Prince’as nepuolė neigti šio tvirtinimo ir atsakė paprastai: „Tai nesvarbu. Mane ir Paris užaugino Michaelas, todėl jis ir yra mano tikrasis tėvas!“

Jaunesniojo M.Jacksono sūnaus Prince’o Michaelo II (14 m.) istorija – atskira. Niekas apskritai nežino, iš kur jis atsirado. Jo motina – tikrai ne D.Rowe. Tuo metu, kai gimė kūdikis, jie buvo jau išsiskyrę ir iš esmės nebendravo.

Manoma, kad jį pagimdė pakaitinė motina. Berniukas, kaip ir jo vyresnysis brolis ir sesuo, taip pat nelabai panašus į M.Jacksoną. Jo veide greičiau galima įžvelgti Amerikos senbuvių – indėnų – bruožų.

Kas tuomet jo tėvas, jeigu ne Michaelas? Šiuo metu tėra vienas pretendentas į šį „vardą“. Tai – M.Jacksono apsauginis Mattas Fiddesas.

„Daily Mail“ reporteriui M.Fiddesas papasakojo, kad kadaise M.Jacksonas kreipėsi į jį su neįprastu prašymu. Dainininkas neva pareiškęs, jog svajoja apie tai, kad jo kitas sūnus būtų sportininko kūno sudėjimo, nes Prince’as, kaip jam atrodė, paveldėjo motinos polinkį į antsvorį. M.Jacksonas tuomet pasakęs: vaikai dažniausiai paveldi tėvų figūrą.

Apsaugininkas patenkino M.Jacksono prašymą ir suteikė jam tą pačią paslaugą kaip ir A.Kleinas. O po devynių mėnesių gimė Prince’as Michaelas II. M.Fiddeso, kaip ir M.Lesterio, pretenzijas į tėvystę dainininko giminaičiai griežtai atmetė.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.