Vilniaus taboro romus pykina valdžios skirtų butų smarvė

Iš taboro į savivaldybės suremontuotą socialinį būstą atsikraustęs čigonų baronu prisistatantis Stepas Visockis pasipiktinęs. Vasaros pradžioje keliolikos kvadratinių metrų bendrabučio bute apsigyvenęs vyras tikina ilgiau nebegalįs čia gyventi. Esą ant sienų atsiradęs pelėsis baigia sugraužti sveikatą ir nervus.

Vilniaus taboro romus pykina valdžios skirtų butų smarvė.
Vilniaus taboro romus pykina valdžios skirtų butų smarvė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 2:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:39 PM

Vienišas romas iš Vilniaus savivaldybės butą gavo legendiniame Naujininkų bendrabutyje. „Titaniku“ vadinamas namas labiausiai išgarsėjo, kai jame slėpėsi automatinį ginklą iš policininkų pavogęs Igoris Molotkovas. Pelesos gatvėje, šalia geležinkelio stoties esančiame name gausu socialinių būstų.

Traukdamas vieną cigaretę po kitos, Stepas kaltina ne tik savivaldybę, bet ir įmonę „Vilniaus miesto būstas“. Mat jo darbuotojai neskuba pelėsio naikInti. Kol socialinius būstus prižiūrinti įmonė vertina pelėsio atsiradimo priežastis, Stepas sako gyventi čia nebegalintis.

„Tokia smarvė, kad net pykina“, – skundžiasi buvęs taboro gyventojas. Dabar vyras laikinai glaudžiasi pas gausią brolio šeimą, kitame socialiniame būste, o į pelėsinį butą užsuka tik daiktų pasiimti.

Kitame socialiniame būste – šešis mažamečius vaikus auginanti Rubina. Kaip ir Stepas, ji į Naujininkus atkeliavo iš taboro lūšnynų. Tačiau šiltas, visus patogumus turintis, suremontuotas ir erdvus butas moteriai nemielas.

Ne, pelėsis čia nesiveisia. Moters galvos skausmas – kaimynai. Savivaldybė iš pasipiktinusių Rubinos kaimynų jau gavo keletą skundų. Daugiausia dėl per didelio triukšmo. Pyksta Rubina ant kaimynų ir dėl to, kad jie vaikų teisių apsaugos tarnybą kviečia. Esą moteris muša vaikus.

Rubina su šešiais vaikais ir Stepas – ne vieninteliai pastaruoju metu taborą palikę romai. Savivaldybė socialinius būstus suteikė dar septynioms šeimoms. Šiuo metu ruošiami perkėlimo dokumentai dar trims taboro šeimoms. Tačiau ar tai padės išspręsti bene opiausią Vilniaus problemą – panaikinti taborą, didžiausią Lietuvoje narkotikų platinimo centrą?

Vien šiais metais tabore ir jo apylinkėse rasta net 40 heroino aukų. Mirties priežastis – narkotikų perdozavimas.

Beje, taboras traukia ne tik narkomanus, vis dažniau čia užsuka... turistai. „Specialaus tyrimo“ žurnalistams talkinęs buvęs narkomanas, dabar ekskursijas po taborą organizuojantis vilnietis Marekas atskleis unikalaus, nelegalaus ir bauginančio sostinės skaudulio įdomybių, papasakos apie kvaišalų pardavimo schemas.

Laida „Specialus tyrimas“ – ketvirtadienį per LRT televiziją. Vedėjas Daumantas Butkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.