Holivudo Šlovės alėjoje žvaigždės ir niokojamos, ir prižiūrimos

Yra vieta, kurioje garsenybės su džiaugsmu leidžia mindyti savo vardą ir dar už tai sumoka, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. 30 tūkstančių JAV dolerių. Tiek įvertinta Holivude, Šlovės alėjoje, paklota žvaigždės formos plytelė.

Šių metų pabaigoje Šlovės alėjoje savo žvaigždę atidengė R.Reynoldsas.<br>„Scanpix“ / „Reuters“ nuotr.
Šių metų pabaigoje Šlovės alėjoje savo žvaigždę atidengė R.Reynoldsas.<br>„Scanpix“ / „Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 30, 2016, 5:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:13 PM

Šįmet Šlovės alėją papildė 25 naujos žvaigždės. Speciali komisija laiminguosius išrinko iš 200 kandidatų. 2016-ųjų pabaigoje savo žvaigždę atidengė kanadiečių kino aktorius Ryanas Reynoldsas (40 m.), puikiai įvaldęs komedijos, fantastikos bei romantinį žanrus.

„Kai buvau devyniolikos, turėjau bėdų dėl alkoholio. Vieną vakarą sėdėjau bare ir išgėręs kelis bokalus nutariau grįžti pėsčiomis.

Netoli namų mane partrenkė girto asmens vairuojamas automobilis. Sąmonę atgavau po trijų dienų“, – pasakojo aktorius ir prisipažino, jog net praėjus daugiau nei 20 metų nuo avarijos dažnai prisimena tą įvykį ir mano, kad likimas neatsitiktinai suteikė antrą šansą.

„Jeigu tuomet būčiau žuvęs, kiek daug nebūčiau spėjęs padaryti! Štai kodėl gyvenu taip, tarsi kiekviena diena būtų paskutinė“, – sakė aktorius, fotografuodamasis Šlovės alėjoje. Jo žvaigždė yra 2596-oji.

Dviem mėnesiais anksčiau savo žvaigždę atidengė dviem Auksiniais gaubliais įvertintas britas Hugh Laurie (57 m.), išgarsėjęs vaidmeniu TV seriale „Daktaras Hausas“. Sakydamas iškilmingą kalbą jis dėkojo Amerikai už džinsus, picą ir martinį.

Šlovės alėja driekiasi palei 15-os kvartalų Holivudo bulvarą ir Vain gatvę.

Švytinčios plytelės – tai koralų spalvos penkiakampės žvaigždės, įrėmintos žalvario lydiniu ir įspaustos į anglies spalvos mozaikinį betoną. Čia įamžinti aktorių, muzikantų, režisierių, prodiuserių, taip pat miuziklų ar animacinių filmų personažų vardai.

Po nusipelniusio asmens pavarde yra inkrustuota žalvarinė emblema, kuri vaizduoja pramogų kategoriją. Šlovės alėją kasmet aplanko per 10 milijonų žmonių.

Pirmosios žvaigždės grindinyje atsirado 1958-aisiais.

Manoma, kad idėja Holivude įrengti Šlovės alėją netyčia kilo nebyliojo kino žvaigždei Normai Talmadge (1894–1957).

Esą išeidama iš Graumano kinų teatro Holivudo bulvare Norma įmynė į šlapią cementą ir paliko atspaudą.

Dabar ant grindinio priešais kinų teatrą yra aktorių Charlie Chaplino, Jacko Nicholsono, Mary Pickford, Douglo Fairbankso, Merilyn Monroe ir kitų žvaigždžių rankų bei kojų atspaudai.

Šlovės alėjos komisija sprendžia, kas gali ten turėti savo žvaigždę. Kartais jie šią teisę suteikia ir ne pramogų pasaulio atstovams.

Pavyzdžiui, pirmieji Mėnulyje išsilaipinę astronautai Neilas Armstrongas, Edwinas Aldrinas ir Michaelas Collinsas 1993 metais gavo memorialinę lentą už svarų indėlį į televizijos pramonę. Mat jų išsilaipinimą transliavo visos pasaulio televizijos.

Jie pagerbti ne įprasta žvaigžde, o Mėnulio atvaizdu, ant kurio išrašyti astronautų vardai, išsilaipinimo Mėnulyje data (1969 metų liepos 20-oji), taip pat kosminio laivo pavadinimas „Apollo XI“.

Vis dėlto ne visos garsenybės trokšta įsiamžinti Šlovės alėjoje. Pavyzdžiui, aktoriai Angelina Jolie, Bradas Pittas, Robertas De Niro, Alas Pacino, Denzelis Washingtonas, Steve’as Martinas, Dustinas Hoffmanas, Julia Roberts, Clintas Eastwoodas, George’as Clooney nenori būti įamžinti Holivudo grindinyje.

G.Clooney savo sprendimą aiškino taip: „Turiu du „Oskarus“, tris Auksinius gaublius ir keturias Venecijos kino festivalio nominacijas. Kam man dar žvaigždė Šlovės alėjoje?“

C.Eastwoodas, vaidinti kine pradėjęs praėjusio šimtmečio 6-ajame dešimtmetyje, mano, kad tokia žvaigždė – juokinga kvailystė.

Per JAV prezidento rinkimų kampaniją milijardierius Donaldas Trumpas tikriausiai pasigailėjo, kad 2007 metais Šlovės alėjoje sutiko atidengti savo žvaigždę.

Tuomet D.Trumpas neplanavo kandidatuoti į galingiausios pasaulio valstybės vadovo postą. Vietoj politinių batalijų magnatas mieliau rinkdavosi aukštuomenės susibūrimus, rėmė grožio konkursus, per televiziją vedė populiarų realybės šou „Mokinys“. Būtent už šį projektą D.Trumpas ir gavo žvaigždę.

Kai turtuolis pasuko į politiką, jo penkiakampė žvaigždė tapo vandalų atakų taikiniu.

Šįmet sausį, D.Trumpui aršiai prabilus apie imigrantus, nežinomi asmenys ant jo žvaigždės nupiešė svastiką.

Spalio pabaigoje Holivudo gyventojas Jamesas Otisas pabandė iškalti 136 kilogramus sveriančią žvaigždę, tačiau ją nepataisomai suskaldė į gabalus.

Tokį vandalizmo aktą J.Otisas paaiškino taip: norėjo D.Trumpo žvaigždę parduoti aukcione, o gautus pinigus atiduoti moterims, kurios apkaltino magnatą priekabiavimu.

Išrinktasis JAV prezidentas D.Trumpas – ne vienintelis asmuo, kurio žvaigždę Šlovės alėjoje buvo bandoma suniokoti ar pagrobti.

Per visą alėjos egzistavimo istoriją buvo pavogtos keturios žvaigždės. 2000 metais dingo aktorių Kirko Douglaso ir Jameso Stewarto žvaigždės, kai buvo laikinai išimtos iš grindinio dėl remonto darbų.

Vėliau plyteles rado vieno remontininko namuose. Abi žvaigždes teko perdaryti, nes jos buvo stipriai apgadintos.

Muzikantas Gene’as Autry taip pat prarado vieną iš penkių savo žvaigždžių dėl vykusių statybos darbų.

Ypač negrabiai buvo išrėžta aktoriaus Gregory Pecko žvaigždė: vagys naudojo betonui pjauti skirtą įrangą.

Originalios G.Autry ir G.Pecko žvaigždės taip niekada ir nebuvo rastos, todėl jas teko pakeisti naujomis.

Šlovės alėjoje nurodytas tikslus žvaigždžių išdėstymas, tačiau dėl nežinomų priežasčių dvi žvaigždės tarsi ištirpo ore.

Iki šiol neaišku, kur dingo operos garsenybės Richardo Crookso ir aktorės Geraldine Farrar žvaigždės.

Kataloguose, žemėlapiuose jos egzistuoja, o grindinyje nėra. Tai viena mistiškiausių Šlovės alėjos paslapčių.

Vis dėlto paprasti mirtingieji ne tik vagiliauja ar lieja pyktį garsenybių bulvare. Kai kurie gerbėjai Šlovės alėją ypač puoselėja: ant akmeninių plytelių palieka gražių laiškų, piešinių, žaislų.

Ypač pasisekė dainininkui Julio Iglesiasui: viena pagyvenusių moterų grupė kartą per mėnesį susiburia prie atlikėjo žvaigždės, ją plauna ir poliruoja.

Iš turistų aukų gyvenantis bedarbis Johnas Petersonas visas dienas leidžia Šlovės alėjoje. Vyras nešiojasi valymo priemonių ir neraginamas plauna žvaigždes.

Kai kurios Šlovės alėjos žvaigždės turi vieną ir tą pačią pavardę. Pavyzdžiui, Wiliamso pavardę galima aptikti ant 15 skirtingų plytelių. O kai kada sutampa ne tik pavardė, bet ir vardas. Šlovės alėjos grindinį puošia du Robinai Williamsai, du Harrisonai Fordai, du Michaelai Jacksonai.

Vienas H.Fordas yra šių dienų Holivudo aktorius, kurį išgarsino Indianos Džounso vaidmuo, o jo bendrapavardis – nebyliojo kino žvaigždė.

Ypač daug keblumų dėl tokio sutapimo kilo po dainininko M.Jacksono mirties 2009 metais.

Gerbėjai ant žvaigždės dėjo gėles, dovanėles, degė žvakes. Netrukus paaiškėjo, kad gedėta prie radijo laidų vedėjo Michaelo Jacksono žvaigždės. Šią istoriją išgirdęs tikrasis žvaigždės savininkas kreipėsi į visuomenę: „Aš mielai paskolinsiu Michaelui savo žvaigždę, jeigu tai galėtų jį sugrąžinti.“

Šlovės alėjoje daugiausia žvaigždžių turi Barrymore’ų šeima. Populiari šių dienų Holivudo aktorė Drew Barrymore 2004 metais atidengė savo žvaigždę.

Tokią garbingą plytelę taip pat turi aktorės tėvas Johnas, senelis Johnas vyresnysis, šio sesuo Ethel, o brolis Lionelis – net dvi.

Pinigus už šlovės plytelę dažniausiai sumoka kandidatą iškėlusi organizacija: kino studija, įrašų kompanija, rėmėjai ar gerbėjų klubas.

Įvertino ir bokso legendą

– Holivude esančioje Šlovės alėjoje savo žvaigždę turi ir bokso legenda Muhammadas Ali (1942–2016).

– M.Ali praeityje yra iškovojęs pasaulio sunkaus svorio bokso čempiono titulą. Šis sportininkas taip pat buvo kovotojas už religinę laisvę, rasinę lygybę. Atsisakęs dalyvauti Vietnamo kare M.Ali buvo areštuotas, neteko čempiono titulo.

– Kai 2002 metais pasirodė filmas „Ali“, Šlovės alėjos komisija sulaužė tradiciją ir teatro „Dolby“ sienoje įmontavo bokso legendos žvaigždę. Taip pasielgta, kai M.Ali pareiškė nenorintis, kad žmonės, nejaučiantys jam pagarbos, mindžiotų jo žvaigždę.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.