Kokybiškam laisvalaikiui: dešimt geriausių 2016 metų filmų

Kasmet įvairios kino bendruomenės rengia apdovanojimų ceremonijas, kuriose apdovanoja pačias geriausias dramas, komedijas, animacinius filmus ir t.t. „Vogue“ siūlo pamiršti šiuos kriterijus ir tiesiog susipažinti su geriausiais 2016-ųjų metų filmais.

Kadras iš filmo „Toni Erdmann“.
Kadras iš filmo „Toni Erdmann“.
Kadras iš filmo „Toni Erdmann“.
Kadras iš filmo „Toni Erdmann“.
„Tonis Erdmanas“.
„Tonis Erdmanas“.
„O.J.: Made in America“
„O.J.: Made in America“
„Mėnesiena“.
„Mėnesiena“.
„XX amžiaus moterys“.
„XX amžiaus moterys“.
„Kalifornijos svajos“.
„Kalifornijos svajos“.
„The Handmaiden“.
„The Handmaiden“.
„Aš nesu tavo negras“.
„Aš nesu tavo negras“.
„Didesni purslai“.
„Didesni purslai“.
„Atvykimas“.
„Atvykimas“.
Kadras iš filmo „Kalifornijos svajos“.
Kadras iš filmo „Kalifornijos svajos“.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jan 13, 2017, 6:28 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:49 AM

Kino kritiko Johno Powerso sudarytų geriausių filmų dešimtukas:

„Tonis Erdmanas“ („Toni Erdmann“)

Režisierės Maren Ade juosta pasakoja apie tėvą, norintį atkurti ryšį su karjeriste dukterimi. Komiška drama įvardytame filme slypi gerokai daugiau nei tik siekis pralinksminti žiūrovą – čia dvi su puse valandos nagrinėjamos tėvo ir dukters santykių peripetijos. Bet net ir rimčiausios temos šioje juostoje aptariamos taip, kad gali plyšti iš juoko.

„O.J.: Made in America“

Buvo kartojama, kad moderniais laikais neįmanoma klasikinė tragedija. Vis dėlto penkių serijų Ezro Eldelmano dokumentinis filmas „O.J.:Made in America“ įrodė, kad yra priešingai. Staiga futbolo žvaigžde tapęs O.J.Simpsonas taip pat staigia visko neteko. Tai istorija, paliečianti viską, kas svarbu šiuolaikinėje Amerikoje – rungtyniavimą, seksą, pinigus, aukštą klasę ir žvaigždes. Ši juosta parodo, kaip greitai šie dalykai gali sužlugdyti žmogų, kuris buvo garsus visame pasaulyje, bet pats nebežinojo savo tikrojo identiteto.

„Mėnesiena“ („Moonlight“)

Tai nesibaigianti istorija apie ryšį tarp žmonių ir savęs pažinimą. Barry Jenkinso filmas pasakoja jauno juodaodžio gyvenimo istoriją nuo vaikystės iki pilnametystės: jis, augdamas prastos reputacijos Majamio kaimynystėje, nuolat ieško savo vietos šiame pasaulyje.  Filme vaidina tokios kino žvaigždės kaip Mahershala Ali, Naomie Harris ir André Hollandas.

„XX amžiaus moterys“ („20th Century Women“)

Nuotaikingas ir labai žmogiškas Mike'o Millso filmas nukelia į 1979-uosius. Juostos centre – paauglys, kuris apie gyvenimą mokosi iš trijų moterų: jo geriausios draugės (akt. Elle Fanning), pankės fotografės (akt. Greta Gerwig) ir savo vienišos motinos (akt. Annette Bening). Visos šios moterys ieško meilės ir laisvės, o M.Millsas leidžia žiūrovui suprasti, kaip jų paieškos ir siekiai padėjo sukurti tokį gyvenimą, kokį dabar matome.

„Kalifornijos svajos“ („La La Land“) 

Režisierius Damienas Chazelle'is priėmė tikrą iššūkį – atgaivinti jau nublėsusį Holivudo miuziklą. Vis dėlto jam pavyko! Septyniems auksiniams gaubliams nominuota juosta pasakoja apie aktorės karjeros siekiančią merginą (akt. Emma Stone) ir džiazo muzikantą (akt. Ryanas Goslingas), kurie viso filmo metu atima žadą puikiais muzikiniais ir choreografiniais pasirodymais.

„The Handmaiden“

Pagal Sarah Waters novelę „Fingersmith“ sukurtas filmas nukelia į ketvirtojo dešimtmečio Korėją. Kvapą gniaužiantis feministinis trileris kino ekrane tapo tikru meno kūriniu. Kino kritikai jį vadina seksualiausiu Pietų Korėjos filmu šiais metais ne veltui: siužetas pasakoja apie tarnaitę, prisijungiančią prie sąmokslo prieš savo meilužę.

„Aš nesu tavo negras“ („I Am Not Your Negro“)

Šiemet, kai „Oskarus“ palydėjo skandalai dėl tariamo rasizmo, Raolio Pecko juosta „Aš nesu tavo negras“ yra ypač aktuali. Tai dokumentinis filmas, paremtas rašytojo Jameso Baldwino gyvenimu ir darbais. Tai pasakojimas apie rasių istoriją modernioje Amerikoje.

„Didesni purslai“ („A Bigger Splash“)

Režisieriaus Luco Guadagnino juosta pasakoja apie roko žvaigždę Marianą (akt. Tilda Swinton) Italijos paplūdimyje besimėgaujančia saule su savo meilužiu, kino operatoriumi Polu (akt. Matthiasas Schoenaertsas). Po gerklės operacijos ji kuriam laikui pasitraukė iš viešo gyvenimo ir scenos. Meilužius visiškai netikėtai aplanko muzikos prodiuseris Haris (akt. Ralphas Fiennesas), kuris kartu atsiveža ir gražuolę dukterį. Tai smagus filmas suaugusiems, nes jis panardina žiūrovą į garsių bei turtingų žmonių gyvenimo patogumus ir intrigas.

„Atvykimas“ („Arrival“)

Tai įtampos kupina juosta apie kontaktą su nežemiška civilizacija. Kai vieną dieną skirtingose pasaulio vietose nusileidžia keliolika milžiniškų kosminių laivų, daugybė žmonių puola į paniką. Tačiau nieko blogo nenutikus žmonės ima ruoštis užmegzti kontaktą. Luizai Benks (akt. Amy Adams) skiriama užduotis pabandyti užmegzti pirmąjį kontaktą ir išsiaiškinti atvykėlių ketinimus Žemės atžvilgiu. Po daugybės filmų apie ateivių invaziją „Atvykimas“ siūlo pažvelgti į situaciją iš kito kampo: ateivių ne bijoti, o mokytis iš jų kultūros, bandyti užmegzti ryšį su svetimais.

„Vandenis“ („Aquarius“) 

Šioje juostoje Brazilijos legenda Sonia Braga vaidina vyro gedinčią muzikos kūrėją, kuri atsisako parduoti savo senus namus tam, jog juos nugriovus išdygtų didelis ir modernus pastatas. Nors siužetas ir skamba labai paprastai, tai filmas apie istoriją, politiką, beatodairišką kapitalizmą ir tai, kaip mes susidorojame su laiko kaita.  

Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.