Seriale „Vikingai“ nusifilmavusi lietuvė V. Trinkūnaitė: „Tai buvo įspūdingas potyris“

„Niekur nepabėgu nuo savo pašaukimo – senosios kultūros ir papročių puoselėjimo“, – „Lietuvos ryto“ žurnalui „TV antena“ sakė Dubline ir Vilniuje gyvenanti Vėtra Trinkūnaitė (24 m.), nusifilmavusi televizijos kanalo „History“ seriale „Vikingai“.

V.Trinkūnaitė TV seriale „Vikingai“ giedojo senąja norvegų kalba.
V.Trinkūnaitė TV seriale „Vikingai“ giedojo senąja norvegų kalba.
V.Trinkūnaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V.Trinkūnaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V.Trinkūnaitė.
V.Trinkūnaitė.
V.Trinkūnaitė.
V.Trinkūnaitė.
V.Trinkūnaitė TV seriale „Vikingai“ giedojo senąja norvegų kalba.
V.Trinkūnaitė TV seriale „Vikingai“ giedojo senąja norvegų kalba.
V.Trinkūnaitė TV seriale „Vikingai“ giedojo senąja norvegų kalba.
V.Trinkūnaitė TV seriale „Vikingai“ giedojo senąja norvegų kalba.
V.Trinkūnaitė.
V.Trinkūnaitė.
Kadras iš serialo „Vikingai“.
Kadras iš serialo „Vikingai“.
Daugiau nuotraukų (8)

Rūta Peršonytė („Lietuvos rytas“)

Jan 22, 2017, 1:14 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 5:05 PM

Baltų tikėjimo bendruomenės „Romuva“ narė, liaudies dainų atlikėja V.Trinkūnaitė TV seriale „Vikingai“ (Vikings) senąja norvegų kalba giedojo giesmę, kuria į mirusiųjų pasaulį buvo išlydima vikingų genties vado Ragnaro Lodbroko žmona Aslaug.

Kanadiečių ir airių istorinio draminio serialo žiūrovai šį epizodą matė prieš porą savaičių. Išskirtinį vardą turinti atlikėja yra „Romuvos“ vyriausiosios krivės Inijos Trinkūnienės dukra.

„Man pasakojo, kad kai gimiau, siautė didelė audra. Todėl tėvai ir sugalvojo mane pavadinti Vėtra. Džiaugiuosi savo vardu, nors kai užsienyje pasakau, ką jis reiškia, daug ką nustebinu“, – kalbėjo kanklėmis grojanti ir apeigų folkloro grupėje „Kūlgrinda“ dainuojanti mergina.

Gyvendama Airijoje lietuvė ne tik groja kanklėmis, bet ir kuria dainas, bendradarbiauja su užsienio muzikantais. Jos atliekamuose folkloro kūriniuose galima išgirsti ir popmuzikos elementų.

Norėdama prasiblaškyti, užmegzti pažinčių ir šiek tiek užsidirbti mergina Airijoje filmuojasi vaidybinių filmų masinėse scenose. Ji jau įsiamžino keliolikoje užsienio juostų.

Tai, kad V.Trinkūnaitė buvo pakviesta į „Vikingus“, lėmė ne vaidybiniai, o vokaliniai sugebėjimai.

Daugiau kaip prieš metus „Vikingų“ garso takelio kūrėjas garsios norvegų folkloro grupės „Wardruna“ lyderis Einaras Selvikas socialiniame tinkle susipažino su V.Trinkūnaite ir prisipažino esąs didelis „Kūlgrindos“ gerbėjas.

Po kiek laiko E.Selvikas parašė Vėtrai ir pranešė kuriantis laidotuvių giesmę senąja norvegų kalba, kuri bus labai svarbi vienoje serialo scenų. Galiausiai jis prasitarė, kad Vėtrai puikiai tiktų tas kūrinys.

„Labai apsidžiaugiau, – prisipažino Vėtra. – Giesmės melodija buvo sukurta labai senai norvegų poemai, skirtai nužudytos karalienės Aslaug garbei.

Nebuvo lengva mokytis tekstą. Gerai, kad jame, kaip ir lietuvių kalboje, yra daug skardžių priebalsių.“

Televizijos serialo epizodas, kuriame vaidino V.Trinkūnaitė, buvo filmuojamas nuostabioje Airijos vietoje prie didžiulio ežero, apjuosto kalnais. Lietuvė filmavosi vieną dieną.

Gruodžio 21-ąją parodytoje 14-oje ketvirto sezono serijoje puošniais vikingų drabužiais vilkinti Vėtros herojė stovi pirmame plane tarp kelių dvasininkų. Juos supa minia žmonių, kurie susirinko pagerbti nužudytos Aslaug.

Skambant didingai laidotuvių giesmei išplukdoma valtis su karalienės kūnu. Į valtį, kurią tėkmė neša vis greičiau, keli vikingų kariai paleidžia degančias strėles.

Netrukus valtį su karalienės palaikais apgaubia liepsnos. Skambant giesmei vikingai ašarų nelieja. Jie džiūgauja prisimindami karalienės gyvenimą ir jos žygdarbius.

Vėtros herojė ekrane pasirodė kelias minutes, tačiau jos atliekama giesmė sužavėjo daugelį. Serialo kūrybinė grupė buvo patenkinta lietuvės darbu.

„Tai buvo įspūdingas potyris. Taip pat buvo įdomu susipažinti su viena pagrindinių serialo aktorių kanadiete Katheryn Winnick, vaidinančia Lagerthą“ (kitą Ragnoro Lodbroko žmoną. – Red.), – pasakojo Vėtra ir prisipažino, kad mielai prisidėtų prie kito panašaus projekto.

Lietuvė tikisi sulaukti daugiau pasiūlymų, nes iki šiol palaiko ryšius su „Vikingų“ garso takelio kūrėju E.Selviku.

Save kildino iš dievo

Airijoje filmuojamo TV serialo „Vikingai“ kūrėjus įkvėpė legendos apie vikingų valdovą Ragnarą Lodbroką. Jis kildino save iš dievo Odino ir puldinėjo Angliją bei Prancūziją.

Serialo veiksmas prasideda 793 metais.

„Vikingų“, kuriuos režisuoja Michaelas Hirstas, premjera įvyko 2013-ųjų kovo 3-iąją JAV ir Kanadoje.

Ketvirtą sezoną, kuris pradėtas rodyti 2016-ųjų vasario 18-ąją, sudaro 20 serijų.

2017 metais bus pradėtas rodyti penktas „Vikingų“ sezonas.

Skandinavų legendos – iš dalies pramanyti pasakojimai, paremti žodine tradicija ir parašyti nuo tikrų įvykių praėjus 200–400 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.