„Kalinių žmonos“. Didysis blogis – kaip jis atrodo ir kam jis reikalingas?

Naujoji laida „Kalinių žmonos“ yra smerkiama, nors niekas jos nematė. Tad pirmas klausimas, kurį užduodu: ar būna blogų temų pokalbiui, knygai, dainai, kinui ar televizijos laidai? Nuo kada yra svarbiau, ką darai, o ne kaip darai? Mes nežinome, gal visa laida bus vien apie tai, kaip kaliniai gailisi dėl nusikaltimų, kaip jie neturi įgūdžių integruotis į visuomenę, kaip jų vaikai auga be tėvų ir nežino, iš ko imti pavyzdį. Gal tai laida apie moteris, kurios kasdien gyvena kančioje, nes yra vienišos, o visi aplinkiniai į jas žiūri įtariai.

Donata Gutauskienė-Laisva.<br>„Greta Joana Photo“ nuotr.
Donata Gutauskienė-Laisva.<br>„Greta Joana Photo“ nuotr.
Naujoji laida „Kalinių žmonos“ yra smerkiama, nors niekas jos nematė.
Naujoji laida „Kalinių žmonos“ yra smerkiama, nors niekas jos nematė.
Straipsnio autorė V.Kuliomina.
Straipsnio autorė V.Kuliomina.
Daugiau nuotraukų (3)

Viktorija Kuliomina

Mar 2, 2017, 2:35 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:55 PM

Jeigu ši laida romantizuos kriminalinį gyvenimo būdą, visi skeptikai turės realią galimybę įrodyti savo poziciją ir nežiūrėti laidos. Tuomet nebus reitingų – programos nebeliks eteryje....

Jau girdžiu komentarus, kad „kvaili kaimiečiai vis tiek tuos kalinius sužiūrės, o protingų žiūrovų yra gerokai mažiau, todėl šita velniava karaliaus geriausiu vakaro laiku“.

Manau, kad žiūrovai yra protingi, net jei jie gyvena kaime, bet grįžkime prie varianto, jog laida bus amorali ir aukštins nusikalstamą gyvenimo būdą, trumpai tariant bus BLOGIS.

Dabar pagalvokime kartu, iš kur atsiranda gėris. Juk jei nebūtų blogio, kaip žmonės suprastų, kas yra gerai? Kiekvienas savo gyvenime patiriame išbandymų, klystame ir taip tobulėjame, todėl visuomeniniu mastu net bloga laida atneša naudos. Kiekvienas žiūrovas galės pamatuoti savo etikos, vertybių ir atsparumo ribas. Tai mūsų gyvenime tikrai nebus naujovė: šis procesas vyksta daugelį metų, kad ir nuo tada, kai atsirado „TV pagalba“, vėliau – „24 valandos“. Tose laidose „herojai“ prasigėrę, žemo intelekto, šiek tiek be dantų, kaltina vieni kitus „fidafilija“ ir yra LAISVI. Akivaizdu, jog nebūtina sėdėti už grotų, kad rodytum blogą pavyzdį ir žalotum žiūrovų sąmonę.

Tad vėl grįžkime prie klausimo – svarbiau, ką rodai ar kaip tai darai? Kol nežinome, kaip atrodys Laisvos laida apie kalinių žmonas, gal pristabdykime isteriją, nes ji yra realus žmogus su realiais jausmais. Savo įrašais socialiniuose tinkluose, televizijos ar prodiuserių nuo laidos gamybos neatkalbėsime, bet tikrai pakenksime būsimos laidos vedėjai ir jos artimiesiems. Kai pamatysime jos darbą, tada galėsime spręsti, diskutuoti, pateikti argumentus „už“ ir „prieš“.

Geriau nukreipkime dėmesį ir jėgas į tai, ką kanalai jau transliuoja kiekvieną dieną daugelį metų. Kalbu apie asocialius žmones, kurie laksto aplink trobas su kirviais ir grasina išbarškinti kaimyno karves. Tokių laidų reitingai jau seniai nukritę iki meksikietiškų serialų lygio, todėl šis blogis jau beveik miršta tiesiogine ir perkeltine prasmėmis. Žiūrovai, kurie tokias laidas žiūri, yra ne naujoji, o senoji Lietuvos karta.

Tai reiškia, jog liko visai nedaug paspausti ir pribaigti šitą etapą mūsų televizijoje. Daina Bosas jau pasisakė viešai ir sulaukė didžiulio palaikymo.

Aišku, buvo ir tokių replikų: „Ponia Daina, išvažiuok iš savo rūmų ir pamatysi, kad taip gyvena didžioji dalis Lietuvos. Kokia šalis, kokie žmonės, tokios ir laidos.“ Būdami stipresni ir protingesni nei TA dalis Lietuvos, turime galimybę pasisakyti ir prašyti, kad tokių laidų nebeliktų. Tik per tokius blogius mes užaugame, atrandame savo balsą ir išmokstame kovoti už geresnę kokybę abiejose ekranų pusėse. Ne tik televizija mus moko gyventi, mes galime ir turime spręsti, ką norime žiūrėti.

Sovietmečio mąstymo klišė, kuri ribojo, apie ką galima kalbėti, o ką reikėtų nutylėti, tikiuosi, išsikvėps neradusi pakankamai sąjungininkų. Būtina kalbėti apie viską, kas yra mūsų mintyse, širdyse ir kūnuose, net jei tai kalinių žmonos. Pasaulyje yra daug produkcijos nusikaltėlių tema ir gana daug laidų sugeba parodyti realų vaizdelį, kur „krikštatėviai“ nerūko cigarų tarp gražių prostitučių, o laidoja savo vaikus ir gauna bausmes iki gyvos galvos mažoje pilkoje kameroje.

Esu už tai, kad dėmesį skirtume kokybei, prieš ką nors darydami pagalvotume, kaip mes pasieksime rezultatą ir kam viso to reikia. Ir net jei BLOGIS išeis į eterį, mes iš to būtinai išspausime ką nors gero, nes kitaip tiesiog nebūna.

Komentaro autorė Viktorija Kuliomina yra žurnalistė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.