Tai, ko dar nežinojote apie pagrindinius šių metų „Oskaro“ laureatus

„Oskarų“ dalybose Emma Stone pranoko kur kas didesnę patirtį turinčias aktores, Damienas Chazelle’as tapo jauniausiu režisieriumi, gavusiu šią statulėlę, o Casey Affleckas ėmė vytis brolį Beną, turintį jau du tokius apdovanojimus.

E.Stone, C.Affleckas ir Damienas Chazelle’as.<br>„Scanpix“ nuotr.
E.Stone, C.Affleckas ir Damienas Chazelle’as.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Kalifornijos svajos“.<br>AP ir „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
„Kalifornijos svajos“.<br>AP ir „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
„Kalifornijos svajos“.
„Kalifornijos svajos“.
„Mančesteris prie jūros“.
„Mančesteris prie jūros“.
„Mančesteris prie jūros“.
„Mančesteris prie jūros“.
C.Affleckas ilgai buvo brolio Beno šešėlyje.
C.Affleckas ilgai buvo brolio Beno šešėlyje.
D.Chazelle’as yra sukūręs tik du ilgametražius filmus.
D.Chazelle’as yra sukūręs tik du ilgametražius filmus.
E.Stone kovoje dėl „Oskaro“ nurungė kultines aktores.
E.Stone kovoje dėl „Oskaro“ nurungė kultines aktores.
Daugiau nuotraukų (8)

„Lietuvos rytas“

Mar 6, 2017, 8:01 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 12:06 PM

Pokštų gausybe ir savita atmosfera „Oskarų“ teikimo ceremonija išsiskyrė visuomet, bet šįmet daug kas pasisuko visai netikėta kryptimi.

Žinia, kad geriausios aktorės „Oskaras“ atiteko E.Stone (28 m.), nustebino ne tik milijonus tiesioginės transliacijos žiūrovų visame pasaulyje, bet ir pačias Holivudo žvaigždes.

Kaip jaunai miuziklo „Kalifornijos svajos“ aktorei pavyko aplenkti pačią Meryl Streep?

E.Stone pranoko ne tik šią dešimčių kultinių filmų žvaigždę. Į geriausios aktorės titulą taip pat pretendavo Natalie Portman ir Isabelle Huppert.

Atsiimdama savo pirmą „Oskarą“ E.Stone negalėjo sulaikyti ašarų, o neprilygstamosios M.Streep gerbėjų taip pat neėmė juokas. Nejaugi kino kritikai teisūs ir dabar JAV kino meno ir mokslo akademijos prizo vertas greičiau jaunas amžius, o ne talentas?

Kad ir kaip ten būtų, šįmet geriausia aktore paskelbta E.Stone.

Emma nuo vaikystės svajojo apie teatrą – būdama vienuolikos metų debiutavo „Valley Youth Theatre“ spektaklyje „Vėjas gluosniuose“. Vėliau ji vaidino dar šešiolikoje šio teatro spektaklių.

Sulaukusi 15-os ji su mama iš gimtojo Skotsdeilo (Arizinos valstija) išvyko į Los Andželą ir ten abi pradėjo vaikščioti po įvairias atrankas. Lankyti mokyklos nebuvo kada, todėl Emma mokėsi namuose.

Sėkmė nusišypsojo tik po trejų metų – 18-metė pradedančioji aktorė gavo vaidmenį jaunatviškoje komedijoje „Kietakiaušiai“.

Karjeros pradžioje E.Stone vaidino daugiausia komedijose, o pasirodžius ekranuose filmui „Lengvabūdė pirmūnė“ (2010 m.) suprato tapusi garsenybe.

Žavi rusvaplaukė padūkėlė, intelektualė, pirmūnė ir tiesiog gražuolė – tokia buvo E.Stone herojė moksleivė Oliv Pendergast, už kurios vaidmenį aktorė buvo nominuota Auksiniam gaubliui.

Vėliau ji gavo pagrindinį vaidmenį komedijoje „Kvaila, beprotiška meilė“, kurioje jos partneris buvo Ryanas Goslingas, ir galiausiai pirmą dramatinį vaidmenį „Tarnaitėje“, kuri 2012-aisiais buvo nominuota keturiems „Oskarams“.

Kaip Holivudo žvaigždė E.Stone įsitvirtino įkūnijusi superherojaus draugę filme „Nepaprastas Žmogus-Voras“ ir dramoje „Gangsterių medžiotojai“.

Pastarajame filme ji – žiauraus gangsterio Mikio Koeno (akt. Seanas Pennas) draugė, vedanti iš proto policininką (akt. R.Goslingas) ir dar kelis visai neprastus vyrukus.

Prieš keletą metų E.Stone persikėlė iš Los Andželo į Niujorką.

Viename interviu ji pasidalijo įspūdžiais apie naują gyvenimo etapą: „Iš esmės Kalifornija nuostabi, bet man nepatinka blizgesys, kurio ten per akis.

Niujorke gyventi lengviau. Čia žmonės nepametę galvos dėl pramogų verslo. Pabandykite Los Andžele rasti žmogų, nesusijusį su kinu.

O dar paparacai tupi krūmuose ir daro iš tavo gyvenimo metų trukmės serialą. Aktoriai praranda realybės jausmą – jie turi nuolat vaidinti, net tada, kai eina į parduotuvę.“

Filmas „Kalifornijos svajos“ pelnė laurus ne tik E.Stone. Geriausio režisieriaus statulėlę iš Halle Berry rankų gavo D.Chazelle’as (32 m.).

„Kalifornijos svajos“ – tik antras ilgametražis D.Chazelle’o filmas, ir antrąkart režisierius pelnė „Oskarą“.

2014-aisiais jis sukūrė filmą „Atkirtis“, kuris buvo nominuotas penkiems „Oskarams“, bet gavo tris: už geriausią antraplanį vyro vaidmenį, garsą ir montažą. Dabar – prizas už geriausią režisūrą.

D.Chazelle’as – jauniausias kinematografininkas, laimėjęs „Oskarą“ už režisūrą: ceremonijos dieną jam buvo 32 metai ir 39 dienos.

Iki šiol jauniausias režisierius „Oskaro“ laimėtojas buvo prieš 85 metus apdovanotas filmo „Skipis“ kūrėjas Normanas Taurogas. Jam tuomet buvo 32 metai ir 260 dienų.

Už vaidmenį jautrioje dramoje „Mančesteris prie jūros“ geriausio aktoriaus „Oskarą“ gavo C.Affleckas (41 m.), jaunesnysis aktoriaus ir režisieriaus Beno Afflecko (44 m.), kuris pradėjo filmuotis nuo septynerių metų, brolis.

„Kai mūsų tėvai išsiskyrė, aš ir Benas likome gyventi su mama Bostono pakraštyje. Man buvo apie penkerius metus, kai Benas pradėjo mane tampytis į atrankas, – apie vaikystę pasakojo C.Affleckas. – Žinoma, tuomet patekdavome tik į masines scenas.

Mus galima rasti „Svajonių lauke“ (1989 m. drama, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka Kevinas Costneris) ir „Geroje motinoje“ (1988 m.).

Viskas buvo paprasta: uždirbdavome po 20 dolerių ir visą dieną šveisdavome spurgas.“

Matyt, todėl karjeros pradžioje C.Afflecko filmai sutapdavo su tais, kuriuose vaidino brolis: „Ieškant Emi“, drama „Gerasis Vilas Hantingas“, kurio scenarijų parašė Benas ir gavo už jį „Oskarą“, „200 cigarečių“, „Hamletas“.

Kad ir kaip ten buvo, į kino pasaulį Casey stūmė brolis. 2002 metais Casey atliko pagrindinį vaidmenį filme „Geris“, kurį režisavo Beno draugas Gusas Van Santas, o antruoju scenaristu ir partneriu filmavimo aikštelėje tapo geriausias Beno draugas Mattas Damonas. Tiesa, filmas patyrė nesėkmę.

2007-aisiais C.Affleckas nusifilmavo su Bradu Pittu dramoje „Džesio Džeimso nužudymas, kurį įvykdė bailys Robertas Fordas“.

C.Affleckas vaidino Fordą. Šis darbas pelnė aktoriui „Oskaro“ ir Auksinio gaublio nominacijas.

Atrodo, kad tuomet Casey pagaliau pavyko išlįsti iš brolio šešėlio.

2010-aisiais C.Affleckas sukūrė šerifo padėjėjo vaidmenį filme „Žudikas manyje“, kuriame taip pat vaidino Kate Hudson ir Jessica Alba.

„Kai nusifilmavau juostoje „Žudikas manyje“, supratau, kad žmogžudystės priežastis dažniausiai būna labai paprasta“, – sakė C.Affleckas.

Po metų jis įsiamžino kriminalinėje komedijoje „Dangoraižio apiplėšimas“, nors anksčiau tvirtino, kad „nėra tikras, ar galės tapti geru komedijų aktoriumi“.

Praėję metai C.Affleckui buvo ypač sėkmingi. Jis sukūrė pagrindinius vaidmenis trijuose filmuose: „Svarbiausios valandos“, „Kodas 999“ ir „Mančesteris prie jūros“. Vaidmuo pastarojoje juostoje C.Affleckui pelnė ir Auksinį gaublį.

Filmas pasakoja apie plevėsą santechniką, kuris priverstas tapti paauglio globėju ir grįžti į gimtąjį miestą, slepiantį nemalonių praeities paslapčių.

Pagrindiniai 2017-ųjų „Oskarų“ laureatai

Geriausias filmas – „Mėnesiena“.

Geriausias aktorius – Casey Affleckas („Mančesteris prie jūros“).

Geriausia aktorė – Emma Stone („Kalifornijos svajos“).

Geriausias režisierius – Damienas Chazelle’as („Kalifornijos svajos“).

Geriausias antraplanis aktorius – Mahershala Ali („Mėnesiena“).

Geriausia antraplanė aktorė – Viola Davis („Tvoros“).

Geriausias originalus scenarijus – „Mančesteris prie jūros“ (Kennethas Lonerganas).

Geriausias adaptuotas scenarijus – „Mėnesiena“ (Barry Jenkinsas ir Tarellas Alvinas McCraney).

Geriausias filmas užsienio kalba – „Komivojažierius“ (Iranas).

Geriausias meninis prodiusavimas – „Kalifornijos svajos“ (dailininkas statytojas Davidas Wasco, dekoracijų dizainerė Sandy Raeynolds-Wasco).

Geriausias operatorius – Linusas Sandgrenas („Kalifornijos svajos“).

Geriausias originalus garso takelis – „Kalifornijos svajos“ (Justinas Hurwitzas).

Geriausia originali daina – „City Of Stars“ („Kalifornijos svajos“).

Geriausias animacinis filmas – „Zootropolis“ (Byronas Howardas, Richas Moore’as ir Clarkas Spenceris).

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?