Psichiatrai – apie populiarių filmų herojus: „Nė vieno nėra normalaus“

Kino žiūrovai dažniausiai pamėgsta personažus, kuriems realiame gyvenime prireiktų rimtos psichologo ar net psichiatro pagalbos. Nuo ko kenčia garsūs filmų veikėjai? Grupė psichiatrų įdėmiai peržiūrėjo penkis populiarius filmus ir išanalizavo jiems sėkmę pelniusių herojų veiksmus bei charakterius. Paaiškėjo, kad kai kurių jų psichikos sutrikimai seniai aprašyti medicinos vadovėliuose, rašo Lietuvos ryto žurnalas TV antena.

 B.Cumberbatchas - Šerlokas Holmsas, J.Deppas - Džekas Sperou, T.Hanksas - Forestas Gampas.
 B.Cumberbatchas - Šerlokas Holmsas, J.Deppas - Džekas Sperou, T.Hanksas - Forestas Gampas.
 Hovardas Hjudžesas (L.DiCaprio).
 Hovardas Hjudžesas (L.DiCaprio).
Forestas Gampas (Tomas Hanksas). 
Forestas Gampas (Tomas Hanksas). 
 Džekas Sperou (Johnny Deppas).
 Džekas Sperou (Johnny Deppas).
 Taileris Dardenas (Bradas Pittas).
 Taileris Dardenas (Bradas Pittas).
 Šerlokas Holmsas (Benedictas Cumberbatchas).
 Šerlokas Holmsas (Benedictas Cumberbatchas).
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 7:37 PM, atnaujinta Jan 19, 2020, 8:42 PM

Kapitonas Džekas Sperou („Karibų piratai“)

Kapitonas, kaip jis pabrėžtinai pageidauja būti vadinamas, Džekas Sperou (akt. Johnny Deppas) – labai prieštaringas personažas. Jis elgiasi neadekvačiai, keistai vaikščioja ir anaiptol ne visada daro tai, ką sako.

Jam aiškiai kažkas ne taip. Tik kas tai – tikras nukrypimas ar paprasta vaidyba – iškart nesuprasi.

Specialistų komentaras. Išgalvotas personažas, neturintis nieko bendra su tikrove. Kita vertus, taip dar įdomiau. Herojaus asmenybės psichologinis tipas – patologinis melagis, asmenybės isterinio sutrikimo variantas.

Liga tikrai nepavojinga. Gydoma ambulatoriškai, medikamentų dažniausiai neprireikia, pakanka psichoterapijos.

Šerlokas Holmsas (TV serialas „Šerlokas“)

Didysis detektyvas (akt. Benedictas Cumberbatchas) – sociopatas (asmuo, nemokantis prisitaikyti prie visuomenės), kuris elgiasi tik taip, kaip mano esant reikalinga, tačiau tai ne visada sutampa su aplinkinių nuomone. Tipas be jokių skrupulų, su niekuo nesiskaitantis ir įsitikinęs savo teisumu.

Specialistų komentaras. Tai šizotipinis asmenybės sutrikimas.

Iškart pabrėžiame: tai ne šizofrenija, tik kai kurie jos bruožai. Tokie žmonės paprastai būna keistoki, turi mąstymo ir emocinių sutrikimų, bet būtent tai juos išskiria iš minios.

Šių žmonių gebėjimas nestandartiškai mąstyti dažnai padeda daryti atradimus, skatina pažangą.

Tokiais atvejais medikų pagalbos nereikia, pavojaus aplinkiniams jie nekelia, jeigu, žinoma, neišranda atominės bombos.

Hovardas Hjudžesas („Aviatorius“)

Išties nepaprastas žmogus, viena ryškiausių XX a. figūrų – įtakingas novatorius, apsukrus pramonininkas, žavingas kino prodiuseris ir aistringas aviatorius (akt. Leonardo DiCaprio).

Jam būdinga tam tikra manija – vyras nuolat plaunasi rankas ir bijo dulkių. Aplinkiniai tai dažnai vertina kaip tam tikrą sutrikimą.

Specialistų komentaras. Žinant šio neeilinio žmogaus tikrąją istoriją galima drąsiai įtarti obsesinį-kompulsinį sutrikimą. Tokie žmonės gali turėti išskirtinių gabumų, tačiau juos persekioja įvairios baimės.

Pacientus kamuoja įkyrios mintys apie pavojų užsikrėsti sunkia infekcine liga per purvinas rankas, naminius gyvūnus. Jie bijo uždarų patalpų arba, atvirkščiai, negali būti gatvėje.

Nuolat lydi absurdiškos ir nemalonios mintys. Šis sutrikimas dažniausiai gydomas ambulatoriškai. Į ligoninę guldomi tik tie pacientai, kurie akivaizdžiai linkę į savižudybę.

Taileris Dardenas („Kovos klubas“)

Vienas įdomesnių personažų, kenčiančių nuo asmenybės susidvejinimo (akt. Bradas Pittas).

Specialistų komentaras. Kine, žinoma, viskas kiek pagražinta, tačiau čia susiduriame su paranoidine šizofrenija, lydima haliucinozės sindromo.

Paranoidinė šizofrenija yra sunkus psichikos sutrikimas, per paūmėjimo stadiją ligoniai gydomi tik psichiatrijos stacionare. Paūmėjus susirgimui elgesys neprognozuojamas – asmuo gali griebtis agresijos, bandyti nusižudyti.

Forestas Gampas („Forestas Gampas“)

Daugeliui žinomi romantiško keistuolio (akt. Tomas Hanksas), kurį nuolat lydi raginimas „Bėk, Forestai!“, nuotykiai.

Šis filmas jau įsitvirtinęs tarp klasikinių kino juostų. Tai, kad pagrindiniam herojui kažkas ne taip, matyti iš karto. Jam nustatyta daug kas – nuo autizmo iki lengvos šizofrenijos.

Specialistų komentaras. Herojui – lengvas protinis atsilikimas, tačiau Forestas mielas, geras ir žavus.

Kad ir koks būtų protinio atsilikimo laipsnis (lengvas, vidutinis, sunkus), liga turi dvi formas: be elgesio sutrikimų, kaip Foresto Gampo, arba su elgesio sutrikimais.

Žmonės, kuriems nustatytas lengvas protinis atsilikimas be elgesio sutrikimų, lengvai prisitaiko gyvenime, gali dirbti (tegul ir ne itin kvalifikuotą darbą), palaikyti gerus socialinius santykius, dalyvauti visuomenės veikloje.

Tokiems žmonėms išduodamas vairuotojo pažymėjimas, leidžiama tuoktis, teismo atveju jie yra pakaltinami.

O štai protinis atsilikimas, net ir lengvas, su elgesio sutrikimais – didelė problema. Iš tokių žmonių galima laukti šiurkščios psichopatinės reakcijos, jų elgesys pavojingas. Tokie asmenys gydomi psichiatrijos ligoninėje.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.