Po ketvirčio amžiaus sugrįžusiame „Tvin Pykso miestelyje“ – tie patys aktoriai

„Pasimatysime po 25 metų“, – ištarė FTB agentui Deilui Kuperiui prisisapnavusi Lora Palmer, kurios žmogžudystę jis tyrė. Taip baigėsi paskutinė antrojo sezono „Tvin Pykso miestelio“ serija. Mergina nedaug suklydo – legendinis serialas į TV ekranus grįžo po 26 metų, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

K.MacLachlaną ir Sh.Lee, kurie vaidino pirmajame ir antrajame „Tvin Pykso miestelio“ sezonuose, matysime ir serialo tęsinyje (nuotr.).
K.MacLachlaną ir Sh.Lee, kurie vaidino pirmajame ir antrajame „Tvin Pykso miestelio“ sezonuose, matysime ir serialo tęsinyje (nuotr.).
K.MacLachlaną ir Sh.Lee, kurie vaidino pirmajame ir antrajame „Tvin Pykso miestelio“ sezonuose (nuotr.), matysime ir serialo tęsinyje.
K.MacLachlaną ir Sh.Lee, kurie vaidino pirmajame ir antrajame „Tvin Pykso miestelio“ sezonuose (nuotr.), matysime ir serialo tęsinyje.
 Kadrai iš „Tvin Pykso miestelio“.
 Kadrai iš „Tvin Pykso miestelio“.
 Kadrai iš „Tvin Pykso miestelio“.
 Kadrai iš „Tvin Pykso miestelio“.
 Kadrai iš „Tvin Pykso miestelio“.
 Kadrai iš „Tvin Pykso miestelio“.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 6, 2017, 4:23 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 2:10 PM

Serialas, pradėjęs naują televizijos erą. Taip apibūdinamas beveik prieš tris dešimtmečius JAV pradėtas rodyti „Tvin Pykso miestelis“.

JAV kabelinės televizijos kanalas „Showtime“ jau parodė pirmą trečiojo sezono seriją. Šis kanalas serialą perėmė iš TV kompanijos ABC, rodžiusios pirmus du sezonus, iš viso 30 serijų.

Nužudytos Loros Palmer (Sheryl Lee, 50 m.) kūnas, suvyniotas į polietileną, gulėjo ant upės kranto už Tvin Pykso miestelio. Neegzistuojančio, nedidelio, labiausiai nutolusio į JAV šiaurės vakarus.

Apie 17-metę moksleivę Tvin Pykso gyventojai atsiliepdavo tik gerai.

Ji buvo šauniausia mokinė mokykloje, dviračiu išvežiojanti maistą, rūpinosi vienišu psichiškai nesveiku vaikinu ir padėjo kinų imigrantei mokytis anglų kalbos.

Jos dienoraštyje išliko keistas įrašas: „Pietums ir vėl šparagai. Nekenčiu šparagų. Ar tai reiškia, kad niekuomet nesuaugsiu?“

Loros Palmer žudiko paieškos truko du sezonus ir baigėsi 1991 metų birželį.

Kodėl serialas nutrūko? Režisierius Davidas Lynchas yra užsiminęs, kad televizija ABC spaudė kuo greičiau atskleisti Loros žudiką, tačiau jis ir scenarijaus autorius Markas Frostas to daryti nenorėjo.

Žiūrovai vėl susitiks su senais pažįstamais. Pirmiausia – pagrindiniu „Tvin Pykso miestelio“ herojumi – protingu, geraširdžiu, mandagiu FTB agentu Deilu Kuperiu.

Šis vyras tvirtai laikosi principų, darbo imasi entuziastingai ir geba net smulkiausias detales sujungti į visumą.

Jis maukia filtruotą kavą, kuri veikiau primena karštą juodą bizalą, labai mėgsta vaisinius – vyšnių ir mėlynių – pyragus, žavisi Tibetu ir savo tyrimą grindžia dzenbudizmo filosofija.

Deilą Kuperį įkūnijantis Kyle’as MacLachlanas (58 m.) jau buvo vaidinęs D.Lyncho režisuotose „Kopoje“ ir „Mėlyname aksome“. Plačiajai auditorijai jis buvo menkai pažįstamas, bet anuo metu ir D.Lynchas dar nepriklausė didiesiems.

„Kopa“ patyrė nesėkmę, o „Mėlyną aksomą“ žinojo tik patys didžiausi kino mėgėjai.

Pasirodžius „Tvin Pykso miesteliui“ kino specialistai ir kritikai K.MacLachlanui negailėjo liaupsių, už FTB agento vaidmenį jis pelnė „Emmy“ apdovanojimą.

Kai D.Lynchas ir M.Frostas nusprendė netęsti serialo, aktoriaus karjeros kreivė ėmė leistis.

Vienas pavyzdžių – žinomo Olandijos režisieriaus Paulo Verhoeveno erotinė drama „Šou merginos“, kurioje jis vaidino, pelnė Auksinę avietę kaip prasčiausias dešimtojo dešimtmečio filmas.

Kai 1990 metų Velykų sekmadienį buvo rodoma įvadinė „Tvin Pykso miestelio“ dalis, net 33 proc. JAV žiūrovų įsijungė televizorius.

TV serialas, pasirodęs tuo pat metu kaip „Kosbio šou“ (The Cosby Show) ir „Rozana“ (Roseanne), įėjo į istoriją.

„Tvin Pykso miestelis“ iš kitų to meto TV serialų išsiskyrė ir pasakojimo maniera, ir muzika.

Populiaraus TV serialo „Dingę“ (Lost) scenaristo ir prodiuserio Damono Lindelofo nuomone, D.Lynchas įrodė, kad buvo ir yra ne vienas būdas kurti televiziją.

Trečiajame „Tvin Pykso miestelio“ sezone vėl išvysime amerikiečių aktorę ir atlikėją Julee Cruise (60 m.), kuri prieš ketvirtį amžiaus atliko serialo garso takelį sukūrusio kompozitoriaus Angelo Badalamenti „Falling“.

Į naują sezoną pakviestas ir mistinių „X failų“ išgarsintas Davidas Duchovny (56 m.). Jis antrojo sezono serijose vaidino transseksualią FTB agentę.

Šiame „Tvyn Pykso miestelio“ sezone žiūrovų laukia susitikimas ir su dar viena serialo žvaigžde – Sheryl Fenn (51 m.).

Režisieriaus D.Lyncho nuomone, būtent tokios aktorės, iš kurių sklinda paslaptis, yra įdomios.

Pamatysime ir patį D.Lynchą, kuris vėl tapo FTB regioninio biuro vadovu Gordonu Koulu.

Režisierius teigė, kad savo herojaus vardą pasiskolino iš vieno mėgstamiausių filmų – Billy Wilderio „Saulėlydžio bulvaro“.

Jo kolegą sugalvoti tokį vardą įkvėpė Gordono ir Koulo gatvės, kuriomis pravažiuojama vykstant į studiją „Paramount“.

Aktorės Phoebe Augustine herojė išgyveno tą naktį, kai buvo nužudyta Lora Palmer. Likusias serijas ji praleido komos būsenos. Ph.Augustine grįžo ir į trečiąjį sezoną.

Vis dėlto naujajame „Tvin Pykso miestelio“ sezone išvysime ne visus kadaise matytus aktorius. Pavyzdžiui, mielą, bet naivią Loros draugę Doną Haivard vaidinusi Lara Flynn Boyle (47 m.) neturėjo nė mažiausio noro toliau filmuotis.

Trečiojo sezono serijose žiūrovai pamatys ir daugybę naujų veidų: aktores Naomi Watts, Laurą Dern, Monicą Bellucci, roko grupės „Pearl Jam“ pagrindinį atlikėją Eddie Vedderį, dainininkę Sky Ferreirą.

Per du serialo sezonus filmavimo aikštelėje būta įdomių istorijų. Viena jų susijusi su žudiku Bobu. Jį įkūnijęs Frankas Silva nebuvo aktorius, o jo herojus sugalvotas jau filmuojant serialą.

F.Silva buvo atsakingas už dekoracijas filmavimo aikštelėje, bet jį atsitiktinai pastebėjęs D.Lynchas pasakė: „Šitą vyrą kokiu nors būdu reikia įgrūsti į ekraną.“

Taip „Tvin Pykso miestelyje“ atsirado žudikas Bobas. Tiesa, su jo vaidmens atlikėju naujame sezone nesusitiksime, nes jis mirė 1995-aisiais.

Siužetą slepia net nuo aktorių

* „Tvin Pykso miestelio“ kūrybinei grupei teko taikstytis su keistais režisieriaus D.Lyncho (nuotr.) darbo metodais.

* Perskaityti visą scenarijų buvo leista tik aktoriui K.MacLachlanui.

* Visi kiti aktoriai filmavimo aikštelėje vietoj scenarijaus gaudavo lapus, kuriuose – tik jų herojų frazės.

Filmavimo pamainos pabaigoje aktoriai tuos lapus turėdavo grąžinti aptarnaujančiam personalui.

* Serialą rodančio TV kanalo „Showtime“ vadovybė taip pat nebuvo iš anksto supažindinta su siužetu – pristatyta juodraštinė idėja.

* „Tvin Pykso miestelio“ tęsinys buvo kuriamas kaip filmas, o tik vėliau sukarpytas ir padalytas į serijas. Iš pradžių planuotos 9 dalys, montuojant paaiškėjo, kad jų bus 18-a.

* Kalbama, kad režisuoti trečiojo sezono serijas norėjo Stevenas Spielbergas.

* Atlikti FTB agento Filipo Džefrio vaidmens buvo kviečiamas dainininkas Davidas Bowie, tačiau planus sujaukė jo mirtis 2016-ųjų sausį.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.