Gražinai Balandytei trūko kantrybė – padegė sutuoktinio skaitomą laikraštį

Birželio 27-ąją 80 metų jubiliejų švęsianti aktorė Gražina Balandytė teatre yra sukūrusi per 80 vaidmenų, kine ir televizijoje – maždaug 20. Ketverius metus ji vedė TV laidą „Ponios Gražinos virtuvė“. O ko apie ją galbūt nežinote?

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2017, 3:52 PM

1. Gimė Tučių kaime (Mažeikių r.) dvarininkų šeimoje. Su samdiniais Gražinos tėvai elgėsi gražiai. Todėl sovietams okupavus Lietuvą buvę samdiniai šeimai padėjo išvengti Sibiro.

„Bijodami represijų pasitraukėme į Klaipėdą. Nors visi buvę samdiniai tai žinojo, nė vienas mūsų neįskundė“, – pasakojo aktorė.

2. Lietuvos ir Lenkijos archyvuose rado savo giminės šaknis – jos siekia XVI amžių.

3. Baigusi mokyklą G.Balandytė pasirinko medicinos studijas, po jų metus dirbo chirurgijos skyriaus sesele. Nors puikiai sekėsi, meilė teatrui buvo stipresnė.

„Buvau susižadėjusi su rašytoju ir dramaturgu Kaziu Saja. Tai jis įkalbėjo pradėti vaidinti Kauno teatre. Esą vėliau būsiu pakviesta į Vilnių“, – prisiminė aktorė.

4. Vadovaujasi nuostata „Paversk savo darbą pomėgiu ir niekada nereikės dirbti“.

5. Paklausta apie didžiausią gyvenimo vaidmenį aktorė juokdamasi sakė, kad jo dar niekas taip ir nepasiūlė.

6. Laimingos santuokos receptas – geras humoro jausmas. Su vyru Andriumi Čygu aktorė susituokė daugiau nei prieš pusšimtį metų.

7. Buvo laikas, kai aktorės sutuoktinis prie pietų stalo iš rankų nepaleisdavo laikraščio. Ilgi prašymai neskaityti valgant nepadėjo, todėl kartą G.Balandytė vyro skaitomą laikraštį padegė. Nuo tada jis prie stalo neskaito.

8. Jos gyvenimo ir kūrybos variklis – meilė ir mėgavimasis viskuo, kas gražaus vyksta aplinkui.

9. Apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Auksiniu scenos kryžiumi ir Sidabrine gerve už viso gyvenimo nuopelnus.

10. Gastroliuodama yra apkeliavusi nemažai pasaulio, tačiau gražesnės gamtos už lietuvišką, ypač žemaitišką, nėra mačiusi.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.