Filmas apie princesę Dianą: sukrečianti išpažintis apie sugriuvusį gyvenimą

Princesės Dianos žūties dvidešimtmečio išvakarėse britų TV kanalas „Channel 4“ parodė naują dokumentinį filmą „Diana: jos pačios žodžiais“, kuriame ji pati pasakoja apie tai, ką Bakingamo rūmai daug metų stengėsi nuslėpti.

Princesė Diana pasakojo, kad iki vestuvių su būsimu vyru matėsi tik trylika kartų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Princesė Diana pasakojo, kad iki vestuvių su būsimu vyru matėsi tik trylika kartų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Princesė Diana pasakojo, kad iki vestuvių su būsimu vyru matėsi tik trylika kartų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Princesė Diana pasakojo, kad iki vestuvių su būsimu vyru matėsi tik trylika kartų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2017, 7:35 PM, atnaujinta Sep 12, 2017, 7:59 PM

Filmas „Diana: jos pačios žodžiai“ karališkajai šeimai padarė sprogusios bombos įspūdį: pirmą kartą per 20 metų iš ekrano nuskambėjo Velso princesės išpažintis, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Ji pasakoja apie santuokinį gyvenimą su princu Charlesu, santykius su karaliene Elizabeth II, apie savo draugus ir meilužius, nerimą dėl vaikų, planus, ambicijas ir svajones.

„Channel 4“ pasinaudojo išskirtine archyvine medžiaga – net į 20 kasečių įrašytais vaizdo įrašais, kuriuos padarė Dianos oratorystės meno dėstytojas Peteris Settelenas. Pamokos, kurias Velso princesė lankė nuo 1992 iki 1993 metų, netikėtai virto karčia moters išpažintimi.

Ledi Di atsivėrimai dėstytojui tokie intymūs, kad nė vienas britų TV kanalas iki šiol nesiryžo jų paviešinti. Vis dėlto „Channel 4“ atidarė Pandoros skrynią.

Oratorystės meno pamokos turėjo padėti princesei Dianai laisvai elgtis viešumoje – tuo metu jos santykiai su princu Charlesu jau buvo visai pašliję, jis liovėsi slėpęs romaną su Camilla Parker-Bowles ir tai negalėjo nepatraukti žiniasklaidos dėmesio.

Dianos laukė daugybė interviu, tad ji norėjo sklandžiai atsakinėti į klausimus apie savo asmeninį gyvenimą.

P.Settelenas pradėjo filmuoti princesę, kad kartu išnagrinėtų jos kalbos ir gestikuliavimo klaidas, ir paprašė papasakoti ką nors apie save.

Dėstytojas tikėjosi išgirsti jos samprotavimų apie labdarą, pasakojimą apie sūnus arba bent jau valdiškas frazes apie pareigas karališkojoje šeimoje, bet Diana netikėtai pradėjo atvirauti apie nesėkmingą santuoką.

Velso princesė pasakojo, kad iki vestuvių su būsimu vyru matėsi tik trylika kartų. Jis nebuvęs pavyzdingas kavalierius – kartais skambindavo jai kasdien, o kartais kelioms savaitėms dingdavo.

Ji prisiminė ir pirmąjį bučinį su Charlesu iškart po lordo Mountbatteno, su kuriuo princas buvo labai artimas, laidotuvių.

„Vakare sėdėjome ant šiaudų ryšulio prie laužo ir kalbėjomės apie velionį lordą Mountbatteną. Aš pasakiau: „Tikriausiai tu dabar toks vienišas. Sunku buvo žiūrėti, kaip Šv.Pauliaus katedroje ėjai paskui lordo Mountbatteno karstą.“ Ir pridūriau: „Tai baisu. Reikėtų, kad kas nors būtų šalia.“ Tuomet jis pašoko ir apipylė mane bučiniais.“

Pagalvojau: „Fu, kas taip elgiasi.“ Visą vakarą jis manęs nepaleido, sekiojo kaip šunytis“, – prisiminimais dalijosi Diana.

Už Charleso Diana tekėjo iš meilės. Anot jos pačios, taip ji buvo išauklėta – tuokiesi, jei myli. Todėl ją pribloškė Charleso žodžiai jų sužadėtuvių dieną 1981 metais.

„Reporteris paklausė, ar mes įsimylėję. Koks kvailas klausimas, pamaniau, ir atsakiau: „Žinoma!“ O Charlesas ištarė: „Galima ir taip sakyti.“ Keistas atsakymas. Dieve, kaip apmaudu“, – net ir praėjus daugeliui metų nuoskaudos neslėpė Diana.

Netrukus po vestuvių princesė suprato, kad Charlesas myli ne ją, o savo seną draugę Camillą.

Šios moters šešėlis aptemdė jos santuokinį gyvenimą nuo pat pirmųjų dienų. Kartą pamačiusi ją rūmuose Diana paklausė vyro, ką čia veikia ši moteris, ir jis neišsisukinėjo: „Aš atsisakau būti vieninteliu Velso princu, kuris niekada neturėjo meilužės.“

„Viešumoje mes buvome tvirta šeima, o namuose viskas buvo kitaip. Mano vyras mylėjo kitą“, – liūdnai pasakojo princesė.

Diana gana atvirai aptarinėjo su P.Settelenu savo santuokos intymias detales. Kai jis paklausė apie seksą, ledi Di prisipažino: „Iš pradžių mylėdavomės maždaug kartą per tris savaites, o vėliau intymus gyvenimas visiškai nutrūko. Pastarąjį kartą tai buvo prieš šešerius ar septynerius metus.“

Diana iš visų jėgų stengėsi išsaugoti santuoką, manė, kad ilgainiui viskas susitvarkys, bet taip neatsitiko. Karališkosios šeimos nariai taip pat neskubėjo į pagalbą. Charleso tėvas princas Philipas, anot Dianos, sūnui davęs tokį patarimą: „Jei santuoka tau nepavyks, po penkerių metų gali grįžti prie meilužės.“

Nežinodama, ko griebtis, Velso princesė kreipėsi į pačią karalienę Elizabeth II, bet ir ji niekuo nepadėjo marčiai.

„Verkdama nuėjau pas „top ledi“: „Ką man daryti? Kreipiuosi į jus, ką aš turėčiau daryti?“ Ji man atsakė: Nežinau, ką turėtum daryti. Charlesas yra beviltiškas.“ Tiek tos pagalbos ir tegavau“, – pasiguodė Diana.

Princesė neslėpė nuo pašnekovo ir tragiškos meilės istorijos su savo asmens sargybiniu Barry Mannakee.

„Būdama 24 metų įsimylėjau žmogų, jis man buvo viskas. Kai kilo įtarimų dėl mūsų ryšio, jis buvo išmestas iš darbo, o po trijų savaičių žuvo.

Tai didžiausias smūgis mano gyvenime, iki šiol sunku apie tai kalbėti. Jis buvo geriausias žmogus, kokį kada nors buvau sutikusi, dėl jo būčiau sutikusi viską mesti“, – apie 1987 metais motociklo avarijoje žuvusį B.Mannakee pasakojo Diana.

Ji buvo įsitikinusi, kad vyras buvo nužudytas, nors pagal oficialią versiją avariją sukėlė nepatyrusi vairuotoja.

Kai nelaiminga princesė puolė į depresiją ir susirgo bulimija, Windsorų dinastijos nariai pačią Dianą ėmė kaltinti dėl žlungančios santuokos.

„Šeimoje visi žinojo apie mano bulimiją ir visi kalbėjo, kad dėl jos braška santuoka. Prireikė nemažai laiko, kol jie pakeitė nuomonę. Aš jiems sakiau: „Jūs mane atstūmėte.

Aš buvau per prasta jūsų šeimai. Svarsčiau apie alkoholį, ketinau gal net liautis valgyti, bet tai būtų buvę labai matoma. Nusprendžiau veikti diskretiškai, nors galų gale ir tai išplaukė į paviršių. Nusprendžiau žaloti save, o ne jus“, – kalbėjo tragiško likimo princesė.

Visi, kurie devintojo dešimtmečio pabaigoje dirbo rūmuose, jautėsi kaip slaptos organizacijos nariai, turėję tylėti, kad iš santuokos liko tik pavadinimas.

Bet Charlesas vis mažiau slėpė savo santykius su Camilla ir Diana nebepajėgė kęsti žeminimo.

1988 metais per Camillos sesers gimtadienį princesė sukaupė jėgas, priėjo prie konkurentės ir išrėžė tiesiai į akis: „Klausykite, aš žinau, kas vyksta, aš viską suprantu. Ir nereikia manęs laikyti idiote.“

Camilla į tai atsakė keista fraze: „Diana, kas negerai? Juk tu turi du puikius sūnus.“

Šis pokalbis išblaivė Dianą: vilties nebėra, susitaikyti nepavyks. Ji tikėjosi beveik devynerius metus, bet tai buvo pabaigos pradžia.

Televizijos filmas „Diana: jos pačios žodžiais“, princesės atvirų pokalbių paviešinimas Didžiojoje Britanijoje sukėlė nemažai diskusijų. Kai kurie kritikai pareiškė, kad filmą parodęs TV kanalas „tiesiog užsidirbo pinigų iš kraujo“.

O buvę artimi Velso princesės draugai teigia, kad filmą reikėjo parodyti, – jis visiems dar kartą primena, kokia populiari ir nuoširdi buvo Diana, mylėjusi Charlesą, tačiau jo nemylima. Ši jautri istorija verčia naujai pažvelgti ne tik į princesę, bet ir į visą sudėtingą XX amžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.