Įžymioji Frances McDormand rėžė svarią priežastį, kodėl nesigražina

Ji nedažo plaukų, nelygina veido raukšlių, nėra pasididinusi lūpų ir krūtų. Net per iškilmingas ceremonijas jos veido nedengia į akis krintantis makiažas. Ir vis dėlto šiemet antrą „Oskarą“ pelniusi Frances McDormand (60 m.) yra viena populiariausių Holivudo aktorių.

Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Frances McDormand.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 5:48 PM, atnaujinta May 2, 2018, 8:55 PM

Kriminalinės dramos „Tys stendai prie Ebingo, Misūryje“ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) žvaigždė F.McDormand susigūžia, kai kas nors ją užkalbina gatvėje.

Dažniausiai jos ir iš laimės apsalusių gerbėjų pokalbis vyksta maždaug taip:

„Ar ne jūs vaidinote „Fargo“?“ (už vaidmenį šiame 1996 m. sukurtame kriminaliniame trileryje aktorė pelnė pirmąjį „Oskarą“. – Red.)

F.McDormand nudelbia akis.

„Gal galite ką nors pasakyti tuo nuotaiką keliančiu dialektu kaip filme?“

„Ne.“

„Ar galima jus nufotografuoti?“

„Jokiu būdu.“

„Gal galima paprašyti autografo?“

„Tikrai ne.“

Kai gerbėjai nuliūsta, F.McDormand veidą nušviečia šypsena, panaši į saulės spindulį po lietaus.

„Malonu, kad užkalbinote. Koks jūsų vardas? Kaip jums sekasi?“ – į gerbėją kreipiasi aktorė.

„Su žmonėmis stengiuosi užmegzti nuoširdų ryšį. Būtent dėl tokio bendravimo ir pasirinkau aktorystę. Ne dėl to, kad būčiau fotografuojama, – ne kartą yra sakiusi dviejų „Oskarų“ laureatė. – Dėmesio noriu tada, kai stoviu priešais filmavimo kameras, o ne pirkdama daržoves prekybos centre.“

Aktorė retai dalyvauja pokalbių laidose, o pakviesta į renginius stengiasi aplenkti raudoną kilimą.

„Šis patiesalas man primena virtuvės rankšluostį“, – paprašyta stabtelėti ant jo droviai šyptelėjo F.McDormand.

Kategoriškai ištartą „ne“ iš F.McDormand lūpų galima išgirsti dažnai. Ne – nepatinkančiam vaidmeniui. Ne – Holivudo įpročiams. Ne – banalioms, nuvalkiotoms frazėms ir mintims.

„Aktorius, pernelyg dažnai kartojantis šį žodį, rizikuoja būti pamirštas, – šyptelėjo garsenybė. – Todėl būtina kai kada sakyti „taip“, kad retsykiais gautum darbą, kuris patinka.“

Holivudo aktorės sąskaitoje – vaidmenys 40 filmų. Ją žiūrovai matė tokiame šedevre kaip režisieriaus Roberto Altmano „Trumpos istorijos“ (Short Cuts) ir Michaelo Bay fantastinėje veiksmo juostoje „Transformeriai: tamsioji Mėnulio pusė“ (Transformers: Dark Of The Moon).

F.McDormand niekuomet nepaisė taisyklių, kurios, atrodo, privalomos į kino olimpą nusitaikiusioms aktorėms. Nei tada, kai 1984 metais sukūrė pirmą savo vaidmenį brolių Ethano ir Joelio Coenų (pastarasis vėliau tapo jos vyru) kriminalinėje dramoje „Paprastas kraujas“ (Blood Simple), nei šįmet, kai pelnė antrą „Oskarą“ už vaidmenį filme „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“.

Jos herojės Mildred dukra buvo išprievartauta ir nužudyta, pareigūnai vangiai tiria nusikaltimą. Todėl moteris stengiasi juos priversti sukrusti – pastato šalia kelio tris išsinuomotus didžiulius stendus ir juose juodomis raidėmis raudoname fone užrašo reikalavimus surasti žudiką.

Tas kelias apleistas, niekas juo nevažinėja, tačiau stendai pastebimi iš karto.

Kai vieno įtariamojo DNR tyrimas parodė, kad jis nekaltas, moteris rėžia pareigūnams: „Tuomet paimkite kraujo mėginius iš visų miestelio vyrų!“

„Trijų stendų...“ režisierius ir scenaristas Martinas McDonagh sakė, kad filmo scenarijų rašė galvodamas būtent apie F.McDormand.

„Frances yra tokia pat ryžtinga kaip jos herojė, jai nepatinka užkulisiniai žaidimai, ji nebijo kovoti su galingaisiais“, – apie F.McDormand sakė „Oskaro“ laureatas M.McDonagh.

Dėl tiesmuko F.McDormand charakterio ne vienas kolega jos privengia.

„Ji labai smarki“, – prisiminė Calebas Landry Jonesas, taip pat vaidinęs „Trijuose stenduose...“

Prieš ketverius metus F.McDormand prodiusavo TV serialą „Olive Kitteridge“, kuriame atliko ir pagrindinį vaidmenį. Jos herojė – niūraus žvilgsnio tiesmuka, depresijos kamuojama mokytoja. Nejauna ir nekvaila.

Aktorė sakė, kad ši herojė šiek tiek panaši į ją pačią ir išjudino karjerą.

Dviejų „Oskarų“ laureatė ir jaunystėje nebuvo gražuolė. Ji niekuomet nekonkuravo su Julia Roberts, bet dėl to nesikremta.

Kai F.McDormand pamato moterį, kuriai atliktos kelios plastinės operacijos, jai knieti leptelėti ką nors nemandagaus.

Nuo to dažniausiai sulaiko sutuoktinis J.Coenas (63 m.).

Tarp jo ir Frances meilės kibirkštis įsižiebė filmuojant juostą „Paprastas kraujas“.

Jie apsigyveno kartu ir nuo to laiko yra pora. Aktorė savo vyrą iki šiol vadina mylimuoju ir neslepia, kad 34 metus trunkančios santuokos paslaptis – gebėjimas sudominti vienam kitą.

Būsimą aktorę užaugino ir išmokslino pamaldūs įtėviai – medicinos sesuo Noreen ir pastorius Vernonas McDormandai. Frances augo kartu su dviem jaunesnėmis McDormandų įdukromis.

Apie jos biologinius tėvus nieko nežinoma. „Ji buvo šiukšlė“, – tiek apie motiną yra pasakiusi aktorė.

Frances nuo vaikystės svajojo apie motinystę, tačiau paaiškėjo, kad jie su Joeliu negalės susilaukti vaikų. Tad po vienuolikos bendro gyvenimo metų pora įsivaikino šešių mėnesių kūdikį Pedro iš Paragvajaus.

Sutuoktiniai turi butą Niujorko Aukštutiniame Vestsaide ir namą hipių rojumi vadinamame Boline, esančiame šiauriau San Fransisko.

Jame – kiek daugiau nei pusantro tūkstančio gyventojų. Dauguma jų vengia turistų dėmesio, tad nuo greitkelio nuolat dingsta kelio ženklas, nurodantis, kur yra Bolinas.

Daugiausia laiko F.McDormand praleidžia pakrantės miesteliuose, vaidina vietos teatro scenoje, triūsia sode, filmuojasi TV seriale.

Neseniai atsiimdama vieną iš apdovanojimų F.McDormand sakė: „Kas porą metų išlendu iš miško, o jūs pakviečiate į savo šventę!“

Netrukus 61-ąjį gimtadienį švęsianti F.McDormand turi neįprastą tikslą – senatvėje būti išmintinga.

„Noriu, kad gatvėje sutikti žmonės manęs prašytų ne autografo, o patarimo“, – sakė aktorė.

Frances ne kartą yra pabrėžusi, kad jai atgrasu, kai su pagyvenusiais žmonėmis elgiamasi nepagarbiai.

„Keista mūsų visuomenė – niekas nenori suaugti, daugelis rengiasi kaip paaugliai. Atrodo, kad būti vyresniam nei 45 metų yra tragedija, – stebėjosi aktorė. – O aš jaučiuosi gerai ir įkopusi į septintą dešimtį.

Esu puikios sveikatos – kol pasilenkusi galiu pasiekti kojų pirštus, viskas gerai.“

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.