Beveik aklo dainininko Gražvydo Sidiniausko viltis – akių operacija

„Nekenčiu, kai manęs gailisi, vaizduoja bejėgį. Noriu, kad būtų vertinama mano kuriama ir atliekama muzika, o ne reiškiama užuojauta“, – sakė dainininkas Gražvydas Sidiniauskas (24 m.), kuris po sunkios traumos mato tik 15 proc. pasaulio.

G.Sidiniauskas ateina į „Lietuvos balsą“ nugalėti.
G.Sidiniauskas ateina į „Lietuvos balsą“ nugalėti.
G.Sidiniauskas yra dalyvavęs "Chorų karuose".<br>T.Bauro nuotr.  
G.Sidiniauskas yra dalyvavęs "Chorų karuose".<br>T.Bauro nuotr.  
Daugiau nuotraukų (2)

Matilda Aleksandravičė

Sep 9, 2017, 5:17 PM, atnaujinta Sep 9, 2017, 5:50 PM

Atlikėją G.Sidiniauską televizijos žiūrovai jau matė ir girdėjo ne viename šou: LNK konkurse „2 minutės šlovės“, LRT „Dainų dainoje“, TV3 „Chorų karuose“, „Eurovizijos“ atrankose.

Rugsėjį LNK konkurse „Lietuvos balsas“ G.Sidiniauskas su būriu konkurentų varžysis dėl nugalėtojo laurų. Silpnaregis vaikinas tikisi, kad projekte bus akcentuojama tai, kas svarbiausia, – balsas, o jis pasistengs parodyti, ką sugeba geriausiai, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Į „Lietuvos balsą“ Gražvydas pateko, galima sakyti, atsitiktinai.

Birželio 1-ąją jis dalyvavo koncerte Vilniuje, Katedros aikštėje. Ten jį išgirdo „Lietuvos balso“ komandos narys ir pasiūlė išbandyti jėgas šiame šou.

„Jau anksčiau ketinau dalyvauti jame, tiesiog pražiopsojau metą, kai reikėjo pildyti anketas, ir štai buvau pakviestas. Neatsispyriau pagundai.

Juk ten galima daug ko išmokti. Jeigu sugebėsi per trumpą laiką susidoroti su tam tikromis užduotimis, judėsi profesionalumo link“, – savo lūkesčius dėstė Gražvydas, svajojantis apie rimtos ir kokybiškos popmuzikos atlikėjo karjerą.

Konkurso parengiamieji darbai jau prasidėjo ir šįkart, pasak G.Sidiniausko, susirinko tikrai stiprūs atlikėjai, demonstruojantys aukštąjį pilotažą.

Tačiau jis nesijaučia vargšas giminaitis ir sako tiesiai – į projektą ateina nugalėti: „Be jokios abejonės, sieksiu pergalės. Visi juk nori pasirodyti, aš – lygiai taip pat. Noriu siekti karjeros aukštumų, gauti daugiau pasiūlymų koncertuoti, dalyvauti renginiuose.“

Paklaustas, kokia jo stiprybė, palyginti su konkurentais, dainininkas prasitarė: „Draugai sako, kad turiu kai ką unikalaus, sugebu dainuodamas sujaudinti, sukelti šiurpulį. Turiu daug ryžto, bet kaip seksis, pamatysime.“

Kita vertus, muzikinė sėkmė – ne vienintelė paskata nugalėti „Lietuvos balse“. Vaikinas turi ir kitų, žemiškesnių, svajonių. Blogai matančiam dainininkui daugiau koncertų reikštų ir daugiau pajamų, o jų Gražvydui reikia tam, kad įgyvendintų didžiausią norą – atlikti akių operaciją Amerikoje.

Tuomet jis galėtų laisvai naudotis kompiuteriu, normaliai matyti telefoną, vairuoti, pavyzdžiui, motociklą. Beje, dviračiu jau važinėja.

Regėjimo sutrikimai G.Sidiniauską kankino nuo mažumės, tačiau juos dar sustiprino pašėlęs būdas.

„Sergu glaukoma, nuo vaikystės mano regėjimas buvo 75 proc. Tačiau buvau patrakęs: lakstydavau dviračiu, žaisdavau krepšinį, mėgau maudynes, šokinėdavau nuo bokštelio į vandenį. Būdamas 11 metų patyriau traumą – ištisus metus beveik nieko nemačiau.

Tai atsitiko ežere Kaišiadoryse. Sovietmečiu ten treniruodavosi sportininkai, yra įrengti bokšteliai. Šokau į vandenį ir, atrodo, atsitrenkiau į žmogų, kuris nespėjo pasitraukti.

Atšoko tinklainė, mokiausi iš naujo pažinti pasaulį, Braille’io rašto.

Po operacijos, kuriai pinigų surinko giminės, mano regėjimas – 15 proc. Už tai dėkoju gydytojams“, – savo istoriją prieš porą metų „TV antenai“ papasakojo G.Sidiniauskas.

Vaikinas negali gyventi ramiai – ir vėliau vykdavo nardyti į tą pačią vietą, o Kipre nėrė į vandenį nuo keliolikos metrų uolos.

„Niekada nepasimokau, negaliu gyventi be ekstremalių išbandymų. Svajoju šokti parašiutu“, – prisipažino „Lietuvos balso“ dalyvis.

Nors likimas Gražvydo nelepino – tėvas gyvenimą baigė savižudybe, po jo mirties motina ėmė skęsti alkoholyje, vėliau su kitais artimaisiais išvyko dirbti į Airiją ir sūnus liko vienas su močiute – nuo vaikystės muziką pamėgęs vaikinas pilnas ryžto įgyvendinti svajones.

„Gal ir galėčiau būti afigenas prekybos agentas, bet kol kas save įsivaizduoju tik scenoje.

Antra vertus, reikia turėti atsarginį variantą, nes menininkams nelengva pragyventi.

Noriu studijuoti verslo administravimą – gal įgysiu reikiamų įgūdžių, pradėsiu verslą“, – galimybes svarstė atlikėjas, bandysiantis savo kelio toliau ieškoti „Lietuvos balse“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.