Nužudymu įtariamo Ričardo Piniko atvirumas ekspertams sukėlė abejonių

Netrukus bus metai, kuomet Klaipėdoje iš viešbučio iškrito garsi manekenė Dovilė Didžiūnaitytė (22 m.). Paskutinis gyvą ją matęs prodiuseris Ričardas Pinikas „Lietuvos ryto“ žurnalistams davė interviu, kuriame pasakojamos paskutinės merginos gyvenimo akimirkos.

 Ričardas Pinikas ir Dovilė Didžiūnaitytė.<br> Feisbuko ir instagramo nuotr.
 Ričardas Pinikas ir Dovilė Didžiūnaitytė.<br> Feisbuko ir instagramo nuotr.
 R.Pinikas ir I.Vasiliauskas.
 R.Pinikas ir I.Vasiliauskas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2018, 12:48 PM, atnaujinta Oct 23, 2018, 1:04 PM

Daugeliui vyro kalba ir pasakojimai sukėlė įtarimų. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Ant bangos“ nutarta atlikti R.Piniko interviu analizę. Prodiuserio filmuotas pokalbis su žurnalistais buvo parodytas garsiam viešo kalbėjimo ir kūno kalbos specialistui Igoriui Vasiliauskui. Specialistas atliko išsamią R.Piniko kalbos, mimikų, kūno elgsenos analizę, kurioje įžvelgė neįtikėtinųdetalių, kurios galimai atskleidžia R.Piniko melą.

„Prieš pradedant pasakoti, ką su kolegomis pamatėme šiame R.Piniko interviu, noriu pabrėžti, kad visos įžvalgos padarytos remiantis tik šiuo konkrečiu video. Jokios pašalinės informacijos specialiai neskaičiau, kad nebūtų kažkokių išankstinių nusistatymų. Šio video trukmė yra apie dešimt minučių, tačiau, kad viską kruopščiai išanalizuotume, įsigilintume, kaip žmogus elgiasi galimai sakydamas netiesą, kur reiktų dėti tamtikrus klaustukus užtrukome keletą valandų“, – sako viešojo kalbėjimo ekspertas I.Vasiliauskas.

Ekspertas atskleidė, kad egzistuoja bendros nuostatos, leidžiančios manyti, kad žmogus sako netiesą, tačiau kiekvienas atvejis yra unikalus ir kiekvienas meluodamas ar kurdamas nebūtus dalykus elgiasi skirtingai. Būtent dėl to I.Vasiliauskas iš pradžių išnagrinėjo R.Piniką kaip asmenybę ir tik vėliau ėmėsi dėstyti konkrečias vietas, kuriose prodiuserio kūno kalba ir pati kalbėsena verčia susimąstyti – ar iš tiesų jis sako tiesą.

„Pirmas dalykas, kuris kelia abejonių – tiriamojo žmogaus išmoktos frazės. Atkreipkite dėmesį, kai tik jis nori įteigti kažkokią frazę, jis nė nenegalvodamas iškart ją berią žiūrėdamas tiesiai žurnalistei į akis. Lyg bandydamas įsitikinti ar ji juo patikėjo, ar jam pavyko „parduoti“ savo žodžius. Taip elgiasi žmonės, kurie nori, kad kiti priimtų jų sakomus žodžius kaip neginčijamą tiesą. O pasigilinus dar stipriau į jo elgseną, ima lįsti dar daugiau abejonių keliančių dalykų“, – laidoje „Ant bangos“ sakė I.Vasiliauskas.

Nors prodiuseriui R.Pinikui patarimus, kaip ir ką kalbėti viešumoje dalina viena viešųjų ryšių agentūra, visgi, pasak I.Vasiliausko, žurnalistų klausimams jis buvo nepasirengęs ir tai buvo didžiausia jo padaryta klaida.

„Kai žurnalistė jo paklausia, kaip praėjo pastarieji metai, jis nuleidžia akis ir bando suvirpinti savo balsą. Tačiau, ką sako jo žodžiai? Jis tik kartoja, kad jam buvo sunku. Tačiau dėl ko? Ar dėl to, kad žuvo jam artimas žmogus? Ar todėl, kad jis stengiasi išbristi iš situacijos, kurioje yra? Prodiuseris nuolat kalbėdamas apie Dovile, neištaria jos vardo, kalba abstrakčiai ir viską vadina vienu žodžiu – „ta situacija“, „tas įvykis“. Tai žodžiai nesakantys nieko. Juk kai mes imame kalbėti konkrečiai, mums galima užduoti konkrečius klausimus. Jis to vengia. Žinote, kada lengviausia kalbėti, nesistengiant apgalvoti kiekvieno žodžio? Tuomet kai sakai tiesą. Melą labai sunku nuslėpti“.

Viešojo kalbėjimo specialistas Igoris Vasiliauskas viešai pateikė visas savo įžvalgas, R.Piniko kūno kalbos analizę ir galimą prodiuserio melą. Kas iš tiesų nutiko lemtingąją dieną, kai Dovilė Didžiunaitytė buvo rasta ant grindinio šalia viešbučio? Ar iš tiesų mergina buvo seksualiai išnaudojama? Kokį melą slepia R.Pinikas? Visi klausimai bus atsakyti jau šį trečiadienį laidoje „Ant bangos“ 21:00 val., per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.