Nustebsite, kur dingo buvęs populiariausias diktorius Juozas Šalkauskas

„Kodėl nebegirdime jūsų spaudos apžvalgų? Taip aiškiai viską išdėstydavote, o dabar ne viską suprantame“, – tokių klausimų vis dar sulaukia Lietuvos radijo diktorius, spaudos apžvalgininkas Juozas Šalkauskas (67 m.).

Į susitikimą J.Šalkauskas atėjo nešinas savo ką tik išleistu albumu „Peru ir Kolumbija“.  <br>J.Stacevičiaus nuotr. 
Į susitikimą J.Šalkauskas atėjo nešinas savo ką tik išleistu albumu „Peru ir Kolumbija“.  <br>J.Stacevičiaus nuotr. 
Į susitikimą J.Šalkauskas atėjo nešinas savo ką tik išleistu albumu „Peru ir Kolumbija“. <br>J.Stacevičiaus nuotr. 
Į susitikimą J.Šalkauskas atėjo nešinas savo ką tik išleistu albumu „Peru ir Kolumbija“. <br>J.Stacevičiaus nuotr. 
Ar pažįstate? J.Šalkauskas. <br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Ar pažįstate? J.Šalkauskas. <br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Ar pažįstate? J.Šalkauskas. <br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Ar pažįstate? J.Šalkauskas. <br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-12-01 11:29

Įtaigaus balso, taisyklingos tarties LRT radijo diktorius, spaudos apžvalgininkas, renginių vedėjas, poezijos skaitovas J.Šalkauskas nesikuklina – tokios replikos jam malonios.

O radijo senbuviai dar prisimena kadaise gautą vieno klausytojo laišką: „Neleiskite orų prognozių skelbti Algimantui Sadukui – jis niekada orų nenuspėja. Tegul tai daro J.Šalkauskas – jo prognozės visada pasitvirtina.“

Nors J.Šalkauskas jau ketverius metus nebedirba radijuje, jo balsą Lietuva tebegirdi: kasmet per „Poezijos pavasarį“ jis dvi savaites keliauja per šalį skaitydamas poeziją, o įvairių renginių vedimo grafikas jau sudarytas iki 2019-ųjų pabaigos – nuo Lietuvos vėliavos dienos sausio 1-ąją iki chorvedžio Liongino Abariaus jubiliejinės sukakties spalio 19-ąją.

„Tik spėk suktis“, – džiaugėsi vyras, ypač daug veiklos turėjęs šiemet, kai įvairios įstaigos, organizacijos šventė savo šimtmečius.

Į susitikimą J.Šalkauskas atėjo nešinas savo ką tik išleistu albumu „Peru ir Kolumbija“, kuriame išspausdinta 830 nuotraukų su trumpais tekstais. Fotografija – jo pomėgis nuo vaikystės.

„Tuščiai laiko neleidžiu – išėjo pusantro šimto puslapių knyga. Sumaketavau greitai, per porą savaičių.

Tai jau penkioliktoji mūsų šeimos knyga. Jų išleidžiame nedaug – kartais tik vieną arba du tris egzempliorius, o jei kelionės draugai paprašo – daugiau.

Tokie vienetiniai leidiniai nepigūs, bet jei nuotraukas spausdintume įprastu būdu, jos visos būtų vienodo formato ir sumokėtumėte penkis šešis kartus brangiau, negu kainuoja tokia knyga“, – paaiškino kelionių ir fotografijos mėgėjas, suradęs mažatiražę leidyklą Lenkijoje.

Netrukus J.Šalkauskas kaip tik vyks į Punską, bet šįkart parsivežti ne naujo knygos tiražo, o 100 kaklaraiščių, kurie ten eksponuojami jau 25-ojoje parodoje.

Kaklaraiščiai – viena šio vyro vizitinių kortelių. Į susitikimą jis irgi atėjo su unikaliu – ant šilko atspaustu šeimos medžiu.

Kolekcija, kurioje jau per 1600 egzempliorių, vis didėja. Ji įtraukta į Lietuvos rekordų knygą kaip didžiausia proginių kaklaraiščių kolekcija. Maža to, J.Šalkauskas yra sunkiausio Lietuvoje kaklaraiščio savininkas – iš metalo nukaltas kaklaraištis sveria 1 kg 360 gramų.

Tokią dovaną J.Šalkauskui įteikė kraštiečiai iš Joniškio, mat jis yra nuolatinis Kirnaičiuose rengiamo kaimo bendruomenių festivalio vedėjas.

Kitąmet gegužės 3-iąją Seime bus atidaryta paroda „101 kaklaraištis 101-ajai atkurtos valstybės sukakčiai“.

„Šimtmetį šventė visi, o štai 101-ąjį gimtadienį paminėsime originaliai, – šypsojosi vyras. – Turiu keturis Seimui skirtus šiuos aksesuarus, du prezidento Valdo Adamkaus dovanotus, JAV prezidento Donaldo Trumpo kaklaraiščių su jo šeimos herbu.“

Artėjančios Kalėdos priminė dar vieną J.Šalkausko „profesiją“ – Kalėdų Senelio. Anksčiau Kalėdų laikotarpiu visada išeidavęs atostogų, dabar seneliavimo jis beveik atsisakė. Likusios tik dvi nuolatinės vietos: pirmąją Kalėdų dieną bažnyčioje, kurioje kunigauja Ričardas Doveika, ir tarpušvenčiu – Joniškio bažnyčioje.

Čia jau dešimt metų su Joniškio meno mokyklos moksleiviais jis dalyvauja sakralinės muzikos ir sakralinės poezijos koncerte.

„45 metai seneliavimo – užtenka“, – įsitikinęs J.Šalkauskas, laiką skiriantis žvejybai, fotografavimui ir nuotraukų publikavimui socialiniuose tinkluose, kelionėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.