Kino gurmanams – feminizmu alsuojantys filmai

Iki gruodžio 6 dienos ŠMC kino salėje galima pamatyti amerikiečių kino avangardo kūrėjos Jennifer Reeves retrospektyvą „Netobula: Jennifer Reeves kinas“.

Jennifer Reeves.<br>Organizatorių nuotr.
Jennifer Reeves.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 10:32 AM, atnaujinta Dec 3, 2018, 10:33 AM

Ši retrospektyva – tai integrali tyrimo apie moters padėtį Lietuvos kino industrijoje pristatymo dalis, mezganti dialogą tarp mokslo ir meno perspektyvų.

Pasitraukusi iš didžiojo kino industrijos, kur, pasak J.Reeves, moterys dar sunkiai skinasi kelią tarp vyrų, užimančių pagrindines pozicijas, ji pasirinko nepriklausomą kūrybą.

Netobulumas kine – tai apie ką kalba Niujorke gyvenančios kino menininkės kūrybos pasirinkimas.

„Netobulo kino, kurį galima suprasti kaip pasipriešinimą didelių biudžetų ir institucionalizuoto kino gamybai, reikšmė kuriant nepriklausomą ir laisvai forma eksperimentuojantį kiną tampa diskusijos dalimi, kalbant apie lygiateisiškumą kino industrijoje“, – komentavo viena iš renginio organizatorių, „Meno avilio“ komandos narė Mantė Valiūnaitė.

Režisierės filmai atpažįstami iš specifinio jos braižo, kuris ir kyla iš pasipriešinimo tradiciniam kinui.

Kūrėja nuolat eksperimentuoja pati kurdama vis naujas kino technikas, naudoja nespalvotą juostą, kurią dažnai pati spalvina rankomis, taip žaisdama su kino ribomis ir žiūrovams nuolat keldama klausimą – kaip visa tai padaryta.

Pati režisuodama, filmuodama, rašydama, kurdama garso takelį, J.Reeves kuria visiškai individualiai.

Sapnai ir seksualumas aukštųjų mokyklų programose

Subjektyvūs ir asmeniniai J.Reeves filmai nagrinėja atmintį, sapnus, psichinę sveikatą, feminizmą ir seksualumą visa tai derinant su laukinės gamtos, peizažo ir politikos temomis.

Kūrėja būdama visiškai atvira, rodo ir kūrybos procesą, naudoja autobiografinius motyvvus, kurie jungiasi į vaizdų ir pojūčių kupiną istoriją.

J.Reeves pasakoja apie moteriškumą ir, tuo pačiu, klausia, kas tai yra. Įkvėpimo semdamasi iš feministinės kultūros bei pokario avangardo, jos kūryba – tai nuolatiniai psichologiniai ir estetiniai ieškojimai.

Kūrėjos filmai ir retrospektyvos rodomi svarbiausiuose kino festivaliuose, kur sulaukė daugybės apdovanojimų ir pripažinimo.

Pirmasis pilnametražis J. Reeves filmas „Laikas, kurį nužudėme“ („The Time We Killed“, 2004) Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje buvo apdovanotas FIPRESCI prizu.

Tuo tarpu, eksperimentinis filmas „Chronic“ tapo aukštųjų mokyklų mokymo programos dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.