Rami Malekas – emigrantų iš Egipto sūnus, suvalgęs pūdą druskos, kol sulaužė stereotipus

„Bohemijos rapsodija“ – banalus biografinis filmas, kurį gelbėja tik „Queen“ muzika ir puiki Rami Maleko vaidyba“, – tokie buvo pirmi kino kritikų atsiliepimai apie juostą, kurios pagrindinio vaidmens atlikėjas pretenduoja gauti geriausio aktoriaus „Oskarą“.

R.Malekas (kairėje) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį. 
R.Malekas (kairėje) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį. 
F.Mercury nuo AIDS mirė 1991-aisiais.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
F.Mercury nuo AIDS mirė 1991-aisiais.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
R.Malekas (nuotr.) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį.
R.Malekas (nuotr.) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį.
R.Malekas (nuotr.) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
R.Malekas (nuotr.) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
R.Malekas (nuotr.) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Malekas (nuotr.) už F.Mercury vaidmenį jau pelnė svarbų prizą – Auksinį gaublį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 17, 2019, 10:48 PM, atnaujinta Feb 18, 2019, 9:04 AM

Sėkmė „Oskarų“ dalybose gali lydėti ne tik „Bohemijos rapsodiją“, bet ir R.Maleką (37 m.), nominuotus geriausio filmo ir geriausio aktoriaus kategorijose.

„Bohemijos rapsodija“, pasakojanti britų roko grupės „Queen“ ir jos lyderio Freddie Mercury iškilimo istoriją, jau pelnė R.Malekui kitą garbingą prizą – geriausio dramos aktoriaus Auksinį gaublį.

Vos pasirodžiusią ekrane „Bohemijos rapsodiją“ dauguma kritikų pasitiko santūriai arba sumalė į miltus, bet R.Maleko vaidyba niekam nekėlė abejonių.

„Jeigu siekta R.Maleką įtvirtinti tarp rimčiausių pretendentų į „Oskarą“ už geriausią vyrišką vaidmenį, tuomet galime manyti, kad misija įvykdyta“, – rašė Pete’as Hammondas portale „Deadline“.

Filme „Bohemijos rapsodija“ F.Mercury įkūnijęs R.Malekas Lietuvos žiūrovams nėra gerai žinomas, nors iš veido jį greičiausiai atpažintume.

R.Malekas gimė Los Andžele išeivių iš Egipto šeimoje. Visą vaikystę jis nebuvo iškėlęs kojos iš gimtojo San Fernando slėnio ir iki vyresniųjų klasių nė neįtarė, kad egzistuoja Beverli Hilsas. Namuose buvo kalbama arabiškai, todėl Rami neprarado kultūrinio ryšio su istorine tėvyne.

Iš pradžių tai darė įtaką aktoriaus karjerai: atrodė, kad jis pasmerktas TV serialuose vaidinti miglotų ketinimų turinčius vyrukus iš Artimųjų Rytų.

Didžiajame ekrane R.Malekas debiutavo 2006-aisiais – įkūnijo atgijusį faraoną filme „Naktis muziejuje“, teroristą TV seriale „24 valandos“ ir egiptiečių vampyrą „Saulėlydyje“.

Vis dėlto jam pavyko įveikti įkyrų Holivudo stereotipą, kokius vaidmenis turėtų gauti aktoriai, kurių šaknys Artimuosiuose Rytuose.

Tai padaryti padėjo Samas Esmailas, serialo „Ponas Robotas“ kūrėjas, pats emigrantų iš Egipto sūnus, suvalgęs pūdą druskos, kol sulaužė stereotipus.

Elijotas Aldersonas, pagrindinis „Pono Roboto“ herojus, kaip ir pats R.Malekas, daugeliu prasmių laužė rėmus.

Susidvejinusios sąmonės kompiuterių įsilaužėlis, narkomanas morfinistas, paranojikas, vilkintis striukę su gobtuvu, silpnas, išsigandęs, tačiau nepalaužiamos dvasios, gebantis kompiuterio pelės spragtelėjimu pajudinti tektoninius sluoksnius, ant kurių stovi visuomenė ir valstybė.

Tai naujos televizijos herojų kartos maištininkas, savaip žavintis moraliniu dvilypumu.

Elijoto vaidmuo pelnė R.Malekui „Emmy“, dvi Auksinio gaublio nominacijas ir atvėrė visas karjeros duris.

„Taip, „Ponas Robotas“ pakeitė mano gyvenimą, – sakė Rami. – Bet jį pakeitė ir vaidmuo mini seriale „Ramusis vandenynas“. Ir pažintis su Philipu Seymouru Hoffmanu „Pono Roboto“ filmavimo aikštelėje.

Ar pasirodžius „Ponui Robotui“ kitąryt atsibudau garsus? Mane pradėjo atpažinti gatvėje, bet visa tai ilgas ir varginantis procesas.“

Aktorius prisipažino šlovės naštą pajutęs dar prieš prasidedant pirmam „Pono Roboto“ sezonui, kai kelyje padarė nedidelę avariją.

„Mes abu sustojome, išlipome iš automobilių, pastovėjome, pasibėdojome ir tada, mano siaubui, pamatėme netoli kabantį didžiulį „Pono Roboto“ reklaminį plakatą su mano veidu. Tas tipelis kelias sekundes pagalvojo ir drebia: „Žinai, tu labai stipriai sutrenkei man nugarą.“ Iš poros pirmųjų honorarų mokėjau kompensaciją“, – juokėsi R.Malekas.

Aktorius prisipažino, kad Elijoto Aldersono vaidmuo išsunkia visus syvus, tad išėjus iš filmavimo aikštelės norisi tik voliotis paplūdimyje kuo toliau nuo kompiuterio ir telefono.

Tačiau filmuojant pastarojo sezono serijas paplūdimys jau nerūpėjo: jis nuolat skraidė į Londoną, kur rengėsi F.Mercury vaidmeniui naujame režisieriaus Bryano Singerio biografiniame filme.

Rami ištisus metus lankė vokalo pamokas, mokėsi groti fortepijonu, dirbo su choreografu ir lavino britišką tartį.

„Bandžiau atlikti visas dainas, bet vėliau jas už mane įgarsino Marcas Martelas. Tai nuostabus vaikinas, jis dainuoja visiškai kaip ponas Mercury. Siaubingai jam pavydžiu“, – apgailestavo aktorius.

Bendraudamas su žiniasklaida R.Malekas visuomet savo herojų pagarbiai vadina „ponu Mercury“, jokio familiaraus „Freddie“.

Rengdamasis filmavimui Rami daug repetavo su aktoriais, kurie įkūnijo kitus „Queen“ grupės narius.

Jie taip susigrojo, kad, pasak R.Maleko, jei dabar sustatytų juos scenoje, be klaidų atkurtų visus filme užfiksuotus grupės koncertus.

Vienas tokių – „Queen“ pasirodymas labdaros festivalyje „Live Aid“ 1985-aisiais Vemblio stadione, kuriame susirinko 72 tūkstančiai žiūrovų.

Įvairiose apklausose šis pasirodymas vis minimas kaip geriausias roko istorijoje, ir R.Malekas įsitikinęs, kad tokiomis aplinkybėmis improvizacijos jam nebūtų atleidę: „Reikėjo būti maksimaliai tiksliam.

Iš pradžių mes repetavome kaip pamišę, o paskui filmavomės visiškai atsidavę. Neapsieita be kraujo. Tiesiogine prasme – kartą radau kraujo ant pianino. Pernelyg uoliai daužiau klavišus, susižeidžiau pirštą, bet net nepajutau.“

Visa tai stebėjo tikrieji „Queen“ nariai Bryanas May ir Rogeris Tayloras, kurie nuo pirmų akimirkų aktyviai prisidėjo prie filmo kūrimo.

Iš pradžių R.Malekui buvo nejauku vaidinti Freddie Bryano, Rogerio ir visos filmavimo grupės akivaizdoje.

„Daugelis jų matė „Queen“ šlovės zenite, – kalbėjo aktorius. – Atrodė, kad jie visi džiaugėsi ir visaip palaikė, bet širdies gilumoje, esu tikras, manęs nekentė: girdi, koks čia amerikiečių debilas atsigrūdo ir vaidina mūsų dievaitį?

Todėl aš nuolat visų dėl visko atsiprašinėjau.“

R.Malekas bandė apsisaugoti nuo kritikos tvirtindamas, kad nesiekė mėgdžioti F.Mercury, – jis „tiesiog norėjo parodyti jo esmę“, tegul ir nevengdamas išorinių atributų.

F.Mercury esmė taip pat nebuvo paprasta: viena vertus, roko žvaigždės gyvenimas, seksas, narkotikai ir rokenrolas, kita vertus, subtilus, išskirtinis skonis ir atviras homoerotiškumas.

Pasirodo, R.Malekas išgvildeno esmę: „Žinoma, Mary Austin buvo jo gyvenimo meilė. Juk jis kūrė jai dainas, jie kartu praleido šešerius metus ir buvo labai artimi. Jis netgi pasipiršo ir netrukus viešai prisipažino esąs gėjus.

Man atrodo, didele dalimi dėl jos ir jos tikėjimo jųdviejų santykiais F.Mercury pajuto, kad ir pats gali atsiverti, dalytis su pasauliu savo tiesa. Gražiai ir atvirai, neagresyviai.“

Agresyvumas, R.Maleko nuomone, visai nebūdingas F.Mercury.

„Jo gebėjimas užmegzti ryšį su auditorija buvo toks pat revoliucingas kaip ir muzika, – mano aktorius. – Skirtingi klausytojai susirinkdavo draugėn ir kartu dainuodavo jo dainas. Jis tiesiog oro lašeliniu būdu aplink save skleidė meilę.“

Po ilgos pauzės R.Malekas atsiduso ir pridūrė: „Dabar tokių nebėra.“

Bet svarbiausia, kad yra tokių kaip R.Malekas: talentingų, nuoširdžių ir jautrių.

Parengė Milda Augulytė 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.