Dzūkuojanti Holivudo žvaigždė Ruta Lee: „Kitap nemoku, ba tėvai su manim cik tep kalbėdavo“

„Nenoriu, kad mislytumėt, jog mano gyvenimas – auksinis. Mes visos turim savo bėdų, bet vis tiek turim savo vizijas. Nebijokim siekt jų ir žengt pirmo žingsnio savo vizijos link“, – taip kalbėjo garsi lietuvių kilmės Holivudo aktorė Ruta Lee (Kilmonis).

R.Danisevičiaus nuotr.  
R.Danisevičiaus nuotr.  
R.Danisevičiaus nuotr.  
R.Danisevičiaus nuotr.  
R.Lee (antra iš dešinės) muzikinėje komedijoje „Septynios nuotakos septyniems broliams“ (1954 m.). 
R.Lee (antra iš dešinės) muzikinėje komedijoje „Septynios nuotakos septyniems broliams“ (1954 m.). 
2016 m. R.Lee filmavosi TV seriale „Giminės“.
2016 m. R.Lee filmavosi TV seriale „Giminės“.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
R.Lee ekrane sukūrė daugiau nei 100 vaidmenų.
Daugiau nuotraukų (8)

Birutė Vyšniauskaitė

Apr 14, 2019, 7:53 PM, atnaujinta Apr 14, 2019, 7:58 PM

Išeivių šeimoje Kanadoje gimusi, bet jau septynis dešimtmečius JAV gyvenanti aktorė yra vienintelė lietuvė, Holivude, Šlovės alėjoje, turinti savo žvaigždę.

Šio įvertinimo ji nusipelnė už daugiau nei šimtą vaidmenų kine ir labdaringą veiklą, kuria užsiima jau 60 metų ir yra surinkusi apie 50 milijonų JAV dolerių.

Vasario mėnesį Lietuvos pilietybę gavusi 83 metų artistė dalyvavo Vilniuje vykusioje konferencijoje „Moters vizija“.

Garsi aktorė iki šiol kalba dzūkiškai, tiksliau – Daugų miestelio ir apylinkių gyventojams būdinga šnekta.

„Kitap nemoku, ba tėvai su manim cik tep kalbėdavo. Nežinojau, kad lietuvių kalba gali būc kitokia“, – aiškino Ruta, kurios pasiklausyti ir pamatyti Vilniuje susirinko keli šimtai moterų iš visos Lietuvos.

Tai, kad būtina turėti savo viziją, yra patyrusi ir R.Lee, ir jos motina Marytė Kamandulytė-Kilmonis.

Paprasta kaimo dzūkė su vyru Juozu Kilmoniu apie 1930-uosius atvyko į Kanadą, o vėliau – į JAV laimės ir geresnio gyvenimo ieškoti.

Moteris nuo pat dukters gimimo svajojo, kad kada nors ji šoks ir dainuos taip pat, kaip tos dailios artistės, kurias matydavo JAV filmuose.

„Už viskų, kų gyvenimi pasiekiau, esu dėkinga savo mamai. Ji visus klupsčius bažnyčioj nuklūpojo, kad cik man pasisekt. Ačiū, mama!“ – jausmingai kalbėjo R.Lee.

Motina 12-metę dukrą nuvedė į Holivudo mokyklėlę vaikams, o vėliau jau pati Ruta pamažu siekė tikslo.

Tiesa, būta ir kuriozų, ir linksmų istorijų.

Atvykę į Ameriką 1948 metais iš pradžių Kilmoniai vertėsi sunkiai, todėl Ruta dar būdama moksleivė pradėjo uždarbiauti.

Vienu metu jai buvo pavykę gauti darbą garsiame kino teatre „Grauman’s Chinese Theatre“. Mergaitė palydėdavo žiūrovus į vietas, vėliau pardavinėjo saldainius ir traškučius.

Kartą Rutai teko pavaduoti susirgusią kasininkę. Ji buvo prasta matematikė, gal dėl to kasoje pritrūko tuo metu didelės sumos – 60 dolerių.

Kino teatro vadovai įtarė, kad mergina pinigus pasisavino, todėl ją išprašė. Įtūžusi Ruta išrėžė, kad į kiną dar grįš, tik ne kaip kasininkė.

2006-aisiais žvaigždė Šlovės alėjoje jai atidengta toje vietoje, kur anksčiau stovėjo nelemtas kino teatras.

Devyniolikmetės lietuvės karjera Holivude prasidėjo 1954-aisiais. Režisierius Stanley Danenas ieškojo jaunų aktorių muzikinei komedijai „Septynios nuotakos septyniems broliams“ (Seven Brides For Seven Brothers).

Į šį filmą, o sykiu ir į Holivudą mergina įsiveržė energingu polkos žingsniu. Per aktorių bandymus ji ir šoko, ir dainavo. Galiausiai režisierius paprašė, kad pašoktų ką nors „labiau kaimiško“.

„Tep sušokau polkutį, kad visi liko išsižiojį“, – ir dabar dar su sodriu emocijų pliūpsniu prisimena R.Lee.

„Septynios nuotakos septyniems broliams“ pelnė „Oskarą“, o pradedančiai aktorei šis filmas tapo laimingu bilietu toliau siekiant karjeros.

Vaidinant šioje muzikinėje komedijoje lietuviškų šaknų artistei teko atsisakyti pavardės – ji tapo Ruta Lee. Ekrano naujokei toks sprendimas patiko. Vardas ir nauja pavardė kartu skamba tarsi „Rūtelė“.

Tačiau filmo kūrėjai pamiršo titruose įrašyti naująją pavardę, todėl „Septynios nuotakos septyniems broliams“ yra vienintelis filmas, kuriame ji pristatoma kaip Ruta Kilmonis.

Garsi aktorė puikiai prisimena, kaip filmavosi kriminalinėje dramoje „Kaltintojo liudininkė“ (Witness For The Prosecution, 1957 m.), kurioje vienas pagrindinių vaidmenų teko vokiečių žvaigždei Marlene Dietrich.

Išvydusi lietuvės bandymų nuotraukas ši Holivudo įžymybė rėžė, kad šalia jos negali būti jokios kitos blondinės. Tai R.Lee nė kiek nesutrikdė – per naktį tapo tamsiaplaukė.

Nedidelį vaidmenį šioje kriminalinėje dramoje sukūrusi R.Lee buvo jauniausia filmo, kuriame vaidino tikri kino grandai, aktorė. Vėliau lietuvė buvo pakviesta filmuotis romantinėje muzikinėje komedijoje „Juokingas veidas“ (Funny Face, 1957 m.) su Audrey Hepburn ir garsiu šokėju bei aktoriumi Fredu Astaire’u.

1962-aisiais R.Lee atliko pagrindinį moters vaidmenį komiškame vesterne „Seržantai III“ (Sergeants 3), kuriame vaidino ir Frankas Sinatra. Per filmavimą Ruta su juo susidraugavo.

„Frankas buvo labai plačios širdies. Jis daug kam yra padėjęs, bet niekada to nereklamuodavo“, – prisiminė lietuvė.

Holivudo aktorę yra matę ir Lietuvos televizijos žiūrovai. Viešėdama Lietuvoje 2016-ųjų vasarą ji nusifilmavo LRT seriale „Giminės“ – sukūrė nedidelį Amerikos lietuvės Onos Jonaitis vaidmenį.

Artistė neslėpė, kad rengdamasi šiam vaidmeniui labai jaudinosi, nes nėra pratusi filmavimo aikštelėje kalbėti lietuviškai.

„Mažų vaidmenų didiems aktoriams nebūna“, – apie R.Lee debiutą nuo 1993 metų kuriamame seriale sakė jo režisierius Saulius Vosylius.

Solidaus amžiaus aktorė iki šiol aktyviai dirba. Bent 12 kartų per metus įvairiuose JAV televizijos kanaluose pasirodo laida „Gyvenimo stilius“, kurioje R.Lee kartu su kitais garsiais žmonėmis kalbasi aktualiausiomis temomis.

Taip pat – ir apie labdaringą veiklą. Vietoje nenustygstanti aktorė dalyvauja renkant lėšas sunkiems ligoniams.

Daugybę metų negalios ištiktais žmonėmis besirūpinanti R.Lee ir pati neišvengė skaudaus išbandymo – prieš Naujuosius metus sunkiai susirgo jos sutuoktinis Webas.

Moteris neatšaukė kelionės į Lietuvą, nes buvo pažadėjusi dalyvauti konferencijoje „Moters vizija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.