Sportiškasis kunigas V. Vaišvilas: „Gyvenimas anapus seminarijos kitoks, nei daugelis įsivaizduoja“

Naujasis Druskininkų klebonas Vaidas Vaišvilas (41 m.) stengiasi griauti stereotipus, supančius bažnyčią, nes nori prie tikėjimo priartinti kuo daugiau žmonių. Kai kas jį vadina maištininku, nevengiančiu griežtesnio žodžio, bet pats kunigas sako esąs toks pat, kaip ir mes visi – žmogus, turintis nuodėmių.

Klebonas Vaidas Vaišvila. 
Klebonas Vaidas Vaišvila. 
Klebonas Vaidas Vaišvila. 
Klebonas Vaidas Vaišvila. 
Vaidas Vaišvilas blogas emocijas palieka sporto salėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Vaidas Vaišvilas blogas emocijas palieka sporto salėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Klebonas Vaidas Vaišvila. <br>Asmeninio archyvo nuotr.  
Klebonas Vaidas Vaišvila. <br>Asmeninio archyvo nuotr.  
Klebonas Vaidas Vaišvila. 
Klebonas Vaidas Vaišvila. 
Kunigas V.Vai
Kunigas V.Vai
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 10:18 AM, atnaujinta Dec 20, 2019, 10:55 AM

„Esu palaidojęs ir tėvus, ir seserį, todėl gražiausias metų šventes sutinku vienas. Tiksliau, jos prabėga bažnyčioje, laukiant tokių pat žmonių, kurie neturi, kur jų švęsti“, – jau penktadienio vakarą „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Kitoks pokalbis su Edvardu Žičkumi“ prisipažins V.Vaišvilas.

Mylimas jaunimo ir turintis tūkstančius sekėjų, socialiniuose tinkluose jis publikuoja nuotraukas iš sporto salės ir egzotinių kelionių, taip dar labiau pabrėždamas, jog kunigui irgi nesvetimas žemiškas gyvenimas.

Visai neseniai Vaidas Vaišvilas į paskutinę kelionę palydėjo humoristą Vitalijų Cololo ir dar sykį visiems priminė kaip stipriai reikia mylėti gyvenimą ir vertinti kiekvieną dieną.

„Žmonės, kurie su mirtimi susiduria retai, jie gyvena visiškai kitokiu ritmu ir nuo minčių apie tai, kaip greitai bėga laikas dažnai specialiai tolsta. Kunigo gyvenime taip nėra, nes su mirtimi, kaip ir su gimimu vaiko, susiduri beveik kiekvieną dieną. Prieš 4 dienas visiškai jauna moteris gavo ligonio sakramentą, o šiandien teko ją laidoti.

O tu prisimeni to žmogaus veidą, kai ji ateidavo visą vasarą į bažnyčią, kartu būdavo, ir šiandien matai jos urną, ir toks skausmas per širdį pereina. Kai pagalvoju apie save, irgi susimąstau, kad į kunigystę pasukau prieš 16 metų ir jie prabėgo nepastebimai greitai“, – pasakoja žmonių mylimas kunigas.

Vaidas nebuvo pavyzdingas mokinys, krėtė šunybes, kurių šiandien net gėdijasi. Jo seneliai buvo dori katalikai, todėl ir pats apie tikėjimą rimtai mąstė nuo vaikystės.

Nors augo laikais, kai garsiai prisipažinti, kad sekmadieniais lankai bažnyčią, buvo nesaugu, tačiau nuo bendraamžių ir mokytojų to niekada neslėpė. Šiandien prisipažįsta, kad ne kartą teko ir nukentėti dėl savo atvirumo.

„Gyvenimas anapus seminarijos sienų atrodo visai kitoks, nei daugelis įsivaizduoja“, – klausimui už akių užbėgo V.Vaišvilas.

Tiesa, jis neslėpė ir to, kad bažnyčioje iki šių dienų galioja seniai nusistovėjusi tvarka, kuri ne visada draugiška jaunam ir naujovių siekiančiam kunigui.

Vis dėlto, iššūkius jis niekada nebijojo, todėl pirmasis Lietuvoje atvėrė visą parą veikiančius maldos namus tikintiesiems, o iš sostinės perkeltas į Druskininkus išsikėlė sau tikslą bažnyčios duris atverti kuo plačiau visiems žmonėms.

„Ar esate nuodėmingas?“, – filmavimo metu kunigo paklausė laidos vedėjas Edvardas Žičkus. Vaidas Vaišvilas nė kiek nesutriko ir atsakė: „Nėra nei vieno žmogaus be nuodėmės“. Kunigas neslėpė kartais surūkantis cigaretę, o vakare išgeriantis taurę vyno ir čia pat pridūrė, kad pagal moralinį mokymą rūkymas ir alkoholio vartojimas nėra nuodėmė iki tol, kol žmogus jais nepiktnaudžiauja.

Artėjant gražiausioms metų šventėms, jaunasis kunigas siūlo jas pasitikti ramia širdimi, sulėtinus tempą, o dėl kalėdinio galvos skausmo kaltinti ne prekybos centrus, bet atsigręžti į save.

Itin atviras ir Kalėdų dvasia alsuojantis kunigo Vaido Vaišvilos interviu – šį penktadienį 21.00 val. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Kitoks pokalbis su Edvardu Žičkumi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.