„HBO Max“ laikinai pašalino filmą „Vėjo nublokšti“ iš transliuojamų filmų sąrašo

Vaizdo transliuotojas internetu „HBO Max“ laikinai pašalino filmą „Vėjo nublokšti“ (Ang. „Gone With The Wind“) iš transliuojamų filmų sąrašo, kad šią daug kritikos už vergijos romantizavimą pilietinio karo metais Amerikos pietinėse valstijose sulaukusią 1939 metų juostą galėtų įvilkti į istorinį kontekstą.

 Scena iš filmo.<br> AKG/Scanpix nuotr.
 Scena iš filmo.<br> AKG/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2020, 8:03 PM

Juodaodžio George'o Floydo žūties dėl šiurkščių Mineapolio policijos veiksmų išprovokuoti protestai privertė pramogų verslu užsiimančias kompanijas peržiūrėti savo dabartinę ir buvusią produkciją.

Antradienį televizijos kanalas „Paramount Network“ atsisakė 33 sezonus rodyto realybės šou „Farai“, o britų visuomeninis transliuotojas iš savo platformos taip pat pašalino parodijų komedijos „Mažoji Britanija“ serijas.

Pirmadienį „Los Angeles Times“ autorinėje skiltyje filmų kūrėjas Johnas Ridley paragino „WarnerMedia“ pašalinti filmą „Vėjo nublokšti“, tvirtindamas, kad jis „romantizuoja Konfederaciją ir toliau legitimizuodamas nuomonę, kad secesinis judėjimas buvo daugiau, geriau ar garbingiau nei iš tikrųjų buvo – kruvinas sukilimas, siekiant išsaugoti „teisę“ valdyti, parduoti ir pirkti žmones“.

Telekomunikacijų bendrovei „AT&T“ priklausanti „WarnerMedia“, kuriai priklauso „HBO Max“, savo pareiškime „Vėjo nublokštus“ vadina „savo laikų produktu“, vaizduojančiu rasines nuostatas.

„Tokios rasistinės scenos buvo neteisingos tada ir yra neteisingos dabar, ir manome, kad palikti jas be paaiškinimų ir tokio vaizdavimo pasmerkimo būtų neatsakinga“, – sakoma „HBO Max“ atstovo pareiškime.

Kompanija nurodė, kad sugrįžęs į neseniai paleistą transliavimo internetu platformą filmas „Vėjo nublokšti“ bus įvilktas į „istorinį kontekstą, o tos scenos bus pasmerktos, tačiau pateiktos taip, kaip buvo sukurtos originale, nes padaryti kitaip reikštų, kad tokių nusistatymų niekada nebuvo“.

1936 metų Margaret Mitchell romano „Gone With the Wind“ pagrindu sukurtas istorinis epas pasakoja romantišką Džordžijos valstijos plantacijos savininko dukters Skarlet, kurios vaidmenį sukūrė Vivien Leigh, ir prie konfederatų prisijungusio lošėjo Reto Batlerio, kurį suvaidino Clarkas Gable'as, meilės istoriją.

„Vėjo nublokšti“ jau seniai buvo kritikuojamas, kad jame vaizduojama, jog vergai išsaugojo ištikimybę savo šeimininkams net po vergijos panaikinimo. Įvertinus infliaciją, šis filmas išlieka daugiausiai pajamų atnešusia juosta per visą kino istoriją. Jis pelnė aštuonis Kino meno akademijos apdovanojimus, įskaitant apdovanojimą už geriausią juostą ir antrojo plano aktorės vaidmenį. Jį atliko juodaodė aktorė Hattie McDaniel, tapusi pirmąja „Oskarui“ nuominuota juodaode aktore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.