„Oskaro“ laureatas Matthew McConaughey papasakojo apie patirtą seksualinę prievartą

Nuolat besivaidijantys tėvai (kurie buvo du kartus išsiskyrę, bet po kiekvienų skyrybų vėl susituokdavo), paauglystėje patirta seksualinė prievarta, žvaigždžių liga. Apie tai savo autobiografinėje knygoje pasakoja Holivudo aktorius, „Oskaro“ laureatas Matthew McConaughey (51 m.).

M.McConaughey ir C.Alves vienas kitam simpatiją pajuto iš pirmo žvilgsnio.<br>AP / „Scanpix“ nuotr.
M.McConaughey ir C.Alves vienas kitam simpatiją pajuto iš pirmo žvilgsnio.<br>AP / „Scanpix“ nuotr.
M.McConaughey už AIDS sergančio kaubojaus vaidmenį dramoje „Dalaso klubas“ pelnė „Oskarą“.
M.McConaughey už AIDS sergančio kaubojaus vaidmenį dramoje „Dalaso klubas“ pelnė „Oskarą“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-04-26 11:24

Jei nori žinoti, su kokiu žmogumi bendrauji, privalai pažvelgti į jo kelionių pasą. Tuo įsitikinęs M.McConaughey.

„Kuo daugiau pase antspaudų, tuo geriau. Tai – savotiškas matas. Tuo, kas savo gyvenime daug matė ir patyrė, pasitikiu labiau“, – rašo aktorius neseniai išleistoje autobiografijoje „Žaliosios šviesos“ („Greenlights“).

Aktorius žvaigžde tapo nusifilmavęs romantinėje komedijoje „Vedybų planuotoja“ („The Wedding Planner“, 2001 m.). O 2014-aisiais už AIDS sergančio kaubojaus vaidmenį dramoje „Dalaso klubas“ („Dallas Buyers Club“) pelnė „Oskarą“.

Dabar savo namuose Ostine (Teksaso valstija) Holivudo žvaigždė per programą „Zoom“ su gerbėjais dalijasi savo išmintimi. Apie tai, ko jį išmokė gyvenimas, M.McConaughey rašo ir knygoje „Žaliosios šviesos“, kuri JAV tapo bestseleriu.

Savo gyvenimo įvykius aktorius lygina su šviesoforo spalvomis – žalia, geltona ir raudona.

Tai – akimirkos, padėjusios M.McConaughey tobulėti, stabtelėti ar ilgiau pasvarstyti.

Knygoje M.McConaughey atskleidė, kaip jis, iš Teksaso pietuose esančio nedidelio miestelio kilęs vaikinas, pateko į Holivudą.

Aktorius taip pat aprašė vaikystėje ir paauglystėje patirtą smurtą, seksualinę prievartą. Bet būtent iš skaudžios patirties jis pasisėmė stiprybės judėti į priekį.

M.McConaughey išsamiai papasakojo apie nuotykingas keliones, kurios padėjo jam kitomis akimis pažvelgti į JAV. Išleisti memuarus nugyvenus vos 51 metus? Ar šiek tiek ne per anksti?

Bet Holivudo žvaigždės, kurios honoraras už filmą siekia milijonus, įžvalgos nėra tokios paprastos, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Daugelis žmonių, skaitančių šią knygą, suvokia, kokia jėga juose pačiuose slypi“, – sakė aktorius. Tai panašu į dvasinio mokytojo žodžius.

Bet teksasietis M.McConaughey – praktiškas žmogus. Gal dėl to jo memuarai tapo atvira, patrauklia, drąsia knyga. Jis nesidrovi pažerti eilėraščių ar posakių, kurie kartkartėmis atrodo paprasti ar net naivūs. Kai kuriuos jų aktorius įsidėmėjo dar būdamas paauglys.

Aktoriaus knygos pavadinimas – apgaulingas. „Žaliosios šviesos“ pasakoja ne apie gyvenimą be kliūčių, kai visuose šviesoforuose įsižiebia žalia šviesa. Knygoje daugiau rašoma apie akimirkas, kai stabteli, pažvelgi į galinio vaizdo veidrodėlį ir matai savo veidą.

Pasak aktoriaus, koronaviruso pandemija – ryški raudona šviesoforo šviesa, kuri verčia įvertinti savo gyvenimą, kas mes esame ir kas mums svarbu.

„Žaliosiose šviesose“ autorius atskleidžia, kad jau 35 metus rašo dienoraštį, bet jo niekada neplanavo viešinti.

Memuaruose M.McConaughey papasakojo apie sudėtingus savo tėvų santykius – jie bardavosi, mušdavosi, o paskui aistringai mylėdavosi.

„Apie tai pasakoju, nes noriu parodyti, kad už smurto gali slypėti meilumas ir šiluma, – knygoje rašo M.McConaughey. – Mano tėvai daug dažniau apsikabindavo nei mušdavosi.

Bet dėl smurto protrūkių jų meilei teko sunkiausias išbandymas. Vis dėlto meilė mūsų šeimoje buvo nepalaužiama.“

Aktoriaus tėvai du kartus buvo oficialiai išsiskyrę, tačiau po skyrybų sekdavo tuoktuvės.

M.McConaughey knygoje atskleidė, kad seksu pirmą kartą užsiėmė būdamas 15 metų, nes buvo šantažuojamas.

„Buvau įsitikinęs, kad už seksą iki vedybų pateksiu į pragarą. Dabar esu tikras, kad to nebus“, – rašo knygoje aktorius.

M.McConaughey taip pat papasakojo, kad 18-metį jį lytiškai išnaudojo vyras. Tai įvyko, kai jis be sąmonės gulėjo furgono krovinių skyriuje.

Kaip užsiauginti šarvus ir užgydyti žaizdas, kurių likimas nepašykštėjo?

Šis klausimas ne kartą keliamas M.McConaughey knygoje. Autorius neabejoja, kad atsakymą žino.

„Žaliosios šviesos“ – patarimų knyga, pateikiama kaip autobiografija.

Aktoriaus karjeroje buvo nemažai kūrybinių pertraukų, kurias jis praleisdavo dykumose, vienuolynuose ar Pietų Amerikos atogrąžose.

Atrodo, kad tokiose vietose jis aptiko išminties šaltinį. Aktorius tarsi kviečia – naudokitės juo, visiems pakaks.

„Oskaro“ laureatas siūlo tai, ką pats išbandė. Pavyzdžiui, jog reikėtų keliauti po pasaulį, kad atrastum savo vietą.

Kai kurie jo poelgiai gali pasirodyti keisti. Po kriminalinės dramos „Metas žudyti“ („A Time to Kill“, 1996 m.) sėkmės aktorius išsirengė į kelionę kemperiu po Ameriką, užuot persikėlęs gyventi į Los Andželą.

Vieną dieną jis pareiškė, kad nebenori filmuotis romantinėse komedijose, kurios jį išgarsino ir padarė turtingą.

Vaidinti tokiose juostose jis atsisakinėjo 20 mėnesių.

O filmuotis dramoje „Dalaso klubas“ aktorius sutiko su džiaugsmu. Dėl AIDS sergančio herojaus vaidmens M.McConaughey savo atletišką kūną, pelniusį jam sekso simbolio vardą, išsekino taip, kad iš jo beliko vien oda ir kaulai.

Knygoje aktorius teigia atradęs vidinę ramybę, susitaikęs su nerimastingu pasauliu ir Holivudo beprotybėmis.

Kaip klostosi į šeštą dešimtį įkopusio aktoriaus asmeninis gyvenimas?

Būta kalbų, kad M.McConaughey turėjo meilės romanų su aktorėmis Patricia Arguette (53 m.), Ashley Judd (53 m.), Penelope Cruz (46 m.).

Romantiški jo santykiai su kolege Sandra Bullock (56 m.) truko net dvejus metus. 2006-aisiais jau populiarus brazilų modelis ir pirmuosius dizainerio žingsnius žengianti Camila Alves šventė savo 24-ąjį gimtadienį prabangiame Los Andželo restorane. Ten atsitiktinai užsuko ir moterų širdžių ėdikas M.McConaughey.

Abu vienas kitam pajuto simpatiją, apsikeitė telefonų numeriais ir išsiskyrė. Bet neilgam.

Netrukus jie vėl susitiko, o žiniasklaidoje ėmė mirgėti antraštės, kad Holivudo gražuolis pagaliau rado savo gyvenimo meilę. Ir tai buvo tiesa.

2008-aisiais pora susilaukė pirmagimio Levi, bet M.McConaughey neskubėjo vesti C.Alves. Po dvejų metų gimė duktė Vida, dar po dvejų – sūnus Livingstonas.

2012-aisiais savo trijų vaikų motiną M.McConaughey nuvedė prie altoriaus.

Katalikų tikėjimą išpažįstantis aktorius nuolat pabrėžia, kad šeima jam itin svarbi.

Holivude M.McConaughey neretai pavadinamas keistuoliu.

Pavyzdžiui, jis jau ne vieną dešimtmetį nevartoja dezodoranto.

„Visos moterys, kurias sutikau savo gyvenime, taip pat ir mama, sakė, kad mano natūralus kūno kvapas yra kaip tikro vyro. Be to, primena mane“, – sakė M.McConaughey.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?