Žinoma mergina prabilo apie dešimtmetį kamuojančius valgymo sutrikimus: tai pakeitė visą gyvenimą

Dovilė Tiriūtė, kuri viešojoje erdvėje yra geriau žinoma Face poetry slapyvardžiu, šiandien itin atvirai pasakoja, su kokiais iššūkiais susidūrė bandydama atitikti visuomenės peršamas tobulos merginos klišes. Daugelį metų ją kamuojantys valgymo sutrikimai baigėsi gydymu psichiatrijos ligoninėje.

 Dovilė Tiriūtė.
 Dovilė Tiriūtė.
Dovilė Tiriūtė Balio saloje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dovilė Tiriūtė Balio saloje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dovilės Tiriūtės-Facepoetry vizažo darbai.<br>Instagramo nuotr.
Dovilės Tiriūtės-Facepoetry vizažo darbai.<br>Instagramo nuotr.
 Dovilė Tiriūtė, Kristina Kulbušauskaitė ir Karolina Meschino.<br>T.Bauro nuotr.
 Dovilė Tiriūtė, Kristina Kulbušauskaitė ir Karolina Meschino.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 4:24 PM, atnaujinta Jan 10, 2022, 4:25 PM

Neseniai ji sugrįžo iš Valgymo sutrikimų centro. Šioje ligoninėje 26–erių mergina gulėjo ilgiau nei mėnesį. Dešimt savaičių trunkantis gydymas reikalingas ne veltui. Anoreksija, bulimija ar persivalgymo sutrikimu sergančių žmonių problemos būna tokios didelės, o gyvenimo įpročiai taip giliai įsišakniję, jog norint pasveikti prireikia ir ne vienerių metų.

„Mano persivalgymo atveju tu įeini į tokį kaip transą. Esi tarsi nesąmoninga ir suvalgai nesuvokiamus kiekius (maisto). Po to tarsi atsibundi tarp tų tuščių pakuočių. Atrodo, kad tave kažkokia jėga apsėdusi ir tu visiškai negali susivaldyti“, – šį vakarą „Delfi TV“ laidoje „Kasdienybės herojai“ pasakos nuomonės formuotoja.

Dovilė tikina, kad jai nuolat tenka atlaikyti ir piktus komentarus. Neva kaip ji gali dirbti grožio specialiste, būti populiarių reklamų veidu ar žinomų prekės ženklų ambasadore.

„Viešumoje stambaus žmogaus tiesiog negali būti. Neva negali sau to leisti. Aš gaunu tokių juokingų pastabų, kad, pavyzdžiui, kaip aš drįstu taksi važinėti, kad aš turėčiau visur vaikščioti, kad aš pasislėpus ryju, kad man slėptis reikėtų, kaip aš drįstu gyventi ir nebūti pasislėpusi po lova“, – sako mergina.

Kiek tik save prisimena D. Tiriūtė patikina jautusi diskomfortą dėl savo kūno, o dabar jai baisu garsiai ir pasakyti, kiek dienų yra visiškai nevalgiusi. Visą laidos herojės gyvenimą ją lydi nesibaigiančios dietos, kurios taip niekada ir nepasiteisino.

Dovilei keista, kad apie valgymo sutrikimus mūsų visuomenėje vis dar mažai kalbama. Daug dažniau propaguojamos dietos ar keisti maitinimosi įpročiai. Nors Vilniuje esančiame specializuotame valgymo sutrikimų centre norinčių gydytis laukia eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.