Ukrainoje dirbęs Dominykas Kubilius įvardijo, ką jau dabar visi turėtume būti pasiruošę ir apgalvoję

„Kiekvienas vyras nuo 15-os iki 60-ies metų turi būti pasiruošęs imti ginklą ir ginti šeimą, visų pirma – savo šeimą“, – LNK gyvenimo būdo laidoje „Nuo... Iki...“ teigė televizijos prodiuseris Dominykas Kubilius.

Dominykas Kubilius su sūnumi.
Dominykas Kubilius su sūnumi.
 Dominykas Kubilius.
 Dominykas Kubilius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 12:00 PM, atnaujinta Feb 28, 2022, 12:01 PM

Šiame 43-ejų D. Kubiliaus interviu – gausu ne tik pauzių, bet ir keiksmų. Vyras sako tiesiai: tai, ką pamatė ir patyrė aštuonerius metus trunkančių kovų su rusų separatistais nualintoje Rytinėje Ukrainoje bei kelias paras trunkančios evakuacijos iš šalies metu, sunku nupasakoti, o pamatyti vaizdai, patirti jausmai įsirėžė visam likusiam gyvenimui.

Į Ukrainą su komanda Dominykas vyko norėdamas sukurti filmą apie Lietuvoje gyvenantį Švedijos lietuvį režisierių, menininką ir visuomenininką Joną Ohmaną, vadovaujantį organizacijai „Blue/Yellow“, padedančiai Ukrainos kariams.

„Nė vienas netikėjome, net neįsivaizdavome, kad kariuomenė prie Ukrainos sienų telkiama ne siekiant pagąsdinti, o realių karinių veiksmų prieš taikią šalį ir jos piliečius“, – sunkiai tvardydamas emocijas pasakojo Dominykas.

Dominykas sako niekada nepamiršiąs apšaudymo, į kurį papuolė vos atvykęs filmuoti kario istorijos nedidelėje gyvenvietėje tarp Mariupolio ir Donecko, regione, kuriame ukrainiečiai su separatistais kovoja jau aštuonerius metus. „Ką jie daro – jie paleidžia salvę sviedinių, čia ir yra baisiausia... Mes buvome gyvenvietėje, net ne kariniame dalinyje, ir po kokių dešimties minučių išgirdome sviedinio švilpesį.....“, – pasakojo D. Kubilius.

Dominykas dar kartą patvirtina įspėjimus, girdimus nuo karo Ukrainoje pradžios – jeigu kris Ukraina, kitos bus Baltijos šalys, o tarp jų ir Lietuva. Todėl jau dabar turėtumėte būti pasiruošę: ir grynųjų pinigų, ir benzino – tai svarbiausios priemonės, kad išjudėtumėte. Daug kas sako, paimkite konservų, ryžių, kuopų, bet iš tikrųjų po... (nusikeikia) tos kruopos, ir ryžiai, svarbiausia turėti grynųjų, nes pinigai valdo pasaulį, turėsit jų, visko ko reikia – nusipirksite, o jei jų neturėsite, tada – šikna…“, – pasakojo D. Kubilius.

Vyras taip pat pataria pasinagrinėti Lietuvos žemėlapius ir gerai apgalvoti, kokiais keliais reiktų palikti namus, nusigauti iki numatytos vietos, jei tektų palikti miestą, kuriame gyvenate, o taip pat apsirūpinti kuru iš anksto, mat degalai tuomet, kai tūkstančiai žmonių bėga iš šalies, baigiasi labai greitai, štai tuomet prasideda kova už išlikimą.

„Kai vyksta karas ir žmonės bėga, tai jau ne laisvas gyvenimas, o kova už išgyvenimą, todėl kiekvienas už save. Svarbiausia susikrauti kiek įmanoma daugiau kanistrų su kuru, ir mauti savo kryptimi, kurią turi iš anksto susidėliojęs, tik, svarbiausia, ne pagrindiniais keliais, nes jie užsikemša patys pirmieji, o jei sėdi nežinioje ir užeina bombardavimas, tu sėdėdamas mašinoje, kamštyje esi lavonas“, – žodžių į vatą nevyniojo D. Kubilius.

Vis dėlto visus jį matančius Dominykas prašo nepanikuoti, visais įmanomais būdais palaikyti Ukrainą, jos piliečius ir psichologiškai pasiruošti galimai kovai.

Gyvenimo būdo laida „Nuo... Iki...“ jau šį pirmadienio vakarą, 20 val., tik per LNK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.