Turino meras išdavė, kaip atrodys šių metų „Eurovizija“: miestas ruošiasi tikram egzaminui

Šiaurės Italijos miestas Turinas skaičiuoja dienas, likusias iki „Eurovizijos“ dainų konkurso. Miesto meras Stefano Lo Russo (45 m.) išskirtiniame pokalbyje su „TV antena“ teigė, kad šis šou simbolizuos po pandemijos atsigaunantį pasaulį.

Taip atrodys „Eurovizijos“ dainų konkurso scena.
Taip atrodys „Eurovizijos“ dainų konkurso scena.
S.Lo Russo: „Organizatoriai šiemet sieks parodyti ir muzikos grožį, ir miesto stiprybę.“
S.Lo Russo: „Organizatoriai šiemet sieks parodyti ir muzikos grožį, ir miesto stiprybę.“
„Eurovizijos“ raktus iš Roterdamo mero Ahmedo Aboutalebo perėmė Turino meras S.Lo Russo.
„Eurovizijos“ raktus iš Roterdamo mero Ahmedo Aboutalebo perėmė Turino meras S.Lo Russo.
Likus 100 dienų iki konkurso įžiebtas miesto simbolio „Mole Antonelliana“ bokšto kupolas.
Likus 100 dienų iki konkurso įžiebtas miesto simbolio „Mole Antonelliana“ bokšto kupolas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 11:20 AM

Turinas jau spėjo pajusti, kad žmonės išsiilgę kelionių ir renginių. Likus mažiau nei trims mėnesiams iki „Eurovizijos“ viešbučių numeriai išgraibstyti, nors prekyba bilietais dar neprasidėjo. Šis dainų konkursas į Italiją grįžta daugiau kaip po 30 metų.

Likus 100 dienų iki konkurso, čia įžiebtas miesto simbolio „Mole Antonelliana“ bokšto kupolas, primenantis, kiek dienų liko laukti, kol „Pala Alpitour“ arenos scenoje iškilmingai pakils 66-osios „Eurovizijos“ uždanga.

Konkursą ves žavinga trijulė: Auksinio gaublio ir „Grammy“ laureatė Italijos dainininkė Laura Pausini (47 m.), radijo ir televizijos laidų vedėjas Alessandro Cattelanas (41 m.) ir britų popmuzikos žvaigždė Mika (38 m.).

Neseniai paaiškėjo ir kaip atrodys scena, į kurią gegužę kryps milijonų akys.

„Eurovizijos“ dalyvius Turine pasitiks vadinamoji kinetinė saulė. Garsios italų scenografės Francescos Montinaro kurta įspūdinga scenos konstrukcija pavadinta „Saulė viduje“ („Il sole dentro“). Ji galės judėti ir suktis.

„Kinetinė saulė, įspūdingų judesių ir šviesos žaismo šaltinis, vyraus scenoje ir simbolizuos tai, ką reiškia būti italais. O jie – siautulingi, kūrybingi, svetingi, aistringi žmones. Mes esame tie, kurių širdyse šviečia ir šildo saulė. Tai mūsų būdas būti pasaulyje“, – pristatydama išskirtinę scenografiją sakė jos kūrėja.

Sceną įrėmins itališkas sodas ir vandens kaskados. F.Montinaro sakė, kad jie simbolizuos Italiją supančias jūras.

„Scena bus tarsi mūsų pusiasalis – svetinga ir visus mielai sutinkanti žemė, kurioje kiekvienas šou dalyvis jausis laukiamas“, – aiškino F.Montinaro.

Ukrainą užpuolusi Rusija praėjusią savaitę buvo pašalinta iš „Eurovizijos“, tad Italijoje laukiama 40 šalių delegacijų.

Jas ir tūkstančius konkurso gerbėjų kalnuotojo Pjemonto regiono sostinė ketina nustebinti ne tik scena, bet ir miesto bei gamtos grožybėmis.

Todėl „Eurovizijos“ renginiai vyks visame mieste. Viename gražiausių Turino parkų „Parco del Valentino“ bus įkurtas „Eurovizijos“ kaimelis, kuriame vyks daugybė renginių.

Iš pradžių norėta kaimelį įkurti centrinėje miesto aikštėje, tačiau galiausiai nuspręsta, kad atokiau nuo centro esantis parkas yra tinkamesnis.

Organizatoriai tikina, kad jame galės saugiai tilpti 10 000 žmonių.

Atidarymo vakaras gegužės 8-ąją vyks UNESCO saugomuose istoriniuose rūmuose „Reggia di Venaria Reale“. Juose bus ištiestas ir žymusis „Eurovizijos“ turkio spalvos kilimas.

Iš Roterdamo mero Ahmedo Aboutalebo „Eurovizijos“ raktus perėmęs Turino meras S.Lo Russo „TV antenai“ sakė, kad entuziazmo kupini organizatoriai šiemet sieks parodyti ir muzikos grožį, ir miesto stiprybę.

Ne tik Turinui, bet ir visam Senajam žemynui „Eurovizija“ reikš tarsi atgimimą po sunkaus pandeminio laikotarpio.

Didžiulę konkurso svarbą miestui rodo ir tai, kad 600 „Eurovizijos“ savanorių ieškojusi Turino savivaldybė sulaukė net 12 tūkst. paraiškų. Tiek gyventojų buvo pasiryžę neatlygintinai prisidėti prie šou rengimo. Jiems numatytos tik kompensacijos maistui ir viešajam transportui.

„Tai tikrai labai džiaugsminga žinia, kuri demonstruoja ne tik žmonių troškimą dalyvauti ir entuziazmą, – pasitenkinimo neslėpė miesto vadovas S.Lo Russo. – Tai rodo, kad žmonės po dvejus metus trukusių suvaržymų nori prisidėti prie bendruomeninės veiklos.

„Eurovizija“ – didelė galimybė miestui pritraukti daugiau turistų, prisistatyti pasauliui ir Europai.

Todėl visi esame nusiteikę labai pozityviai, intensyviai ruošiamės, kad viskas laiku būtų parengta konkursui.

Mes visi labai pasiilgome įprasto gyvenimo, bendravimo, galimybės apsikabinti, nueiti į koncertą, kartu švęsti ir patirti gerų emocijų.

Su tokia dvasia ir dirbame, norime, kad šis renginys turėtų ir simbolinę prasmę, kuri reikštų ne tik mūsų miesto, bet ir visos Europos atsigavimą po pandemijos.

Ji mums parodė, kokia svarbi šalių vienybė. Mes norime pasinaudoti galimybe „Eurovizijos“ konkurse dar kartą priminti vieningos Europos vertybes.“

Viliamasi, kad atsitraukianti pandemija nesutrukdys konkursui.

Vis dėlto Turino meras sakė, kad rengiamasi įvairiems scenarijams, o renginio organizatoriams svarbiausia – dalyvių ir žiūrovų saugumas.

„Mes ruošiame žaliojo paso naudojimo ir testavimo sistemą. Ji atitiks tas normas, kurios tuo metu bus nustatytos šalyje, – sakė S.Lo Russo. – Mūsų tikslas – pasirengti bet kokiam scenarijui, net ir tokiam atvejui, jeigu ribojimų padaugėtų.

Žinoma, tokiomis sąlygomis organizuoti konkursą ne tik daug sudėtingiau, bet ir daug brangiau. Vis dėlto tai iššūkis, kurį esame pasiryžę įveikti.“

Didžiulis iššūkis laukia ir tų „Eurovizijos“ aistruolių, kurie ketina vykti į Turiną, tačiau iki šiol dar nerezervavo viešbučių. Laisvų numerių mieste beveik nebėra, o likusių kainos šokiruoja.

Arčiausiai „Pala Alpitour“ arenos esantys viešbučiai už gyvenimą gegužės 10–15 dienomis prašo ir 5000 eurų.

Viešbučių asociacijos vadovai „TV antenai“ pasakojo, kad „Eurovizijos“ gerbėjai rezervuoti viešbučius suskubo dar spalį, vos paaiškėjus, kad Turinas, nurungęs 17 Italijos miestų, iškovojo teisę rengti konkursą. Nenuostabu, kad didžiulė paklausa lėmė ir akivaizdų viešbučių kainų šuolį.

„Turiu pripažinti, kad mus nustebino toks didelis susidomėjimas. Tikėjomės daug dėmesio, bet manėme, kad šis konkursas labiau populiarus tarp TV žiūrovų, – kalbėjo Turino viešbučių asociacijos prezidentas Fabio Borio. – Tačiau dabar matome, kad daug konkurso gerbėjų suplūs į miestą, ir dėl to esame labai patenkinti.

Tai gera proga parodyti savo svetingumą. Ypač dėl to, kad kylame po beprotiškai sunkaus laikotarpio.

Turistiniu požiūriu Turinas turi didžiules galimybes, tad tikimės, kad po šio konkurso į jį užsuks vis daugiau žmonių, keliaujančių po Italiją.“

Lietuvos garbės konsulas Pjemonto regione Fabrizio Valentini, dirbantis turizmo srityje, pabrėžė, kad Turinas savo pajėgumus jau įrodė organizuodamas kitus didelius tarptautinius renginius, tarp jų – ir 2006-ųjų žiemos olimpiadą.

Pasak konsulo, miestas pasiruošęs išlaikyti ir „Eurovizijos“ egzaminą, nes logistika čia labai patogi.

„Konkurso dienoms laisvų vietų viešbučiuose beveik nėra. Kai bus pradėti pardavinėti bilietai, manau, atsiras tokių, kurie rezervacijas atšauks, – pasakojo F.Valentini. – Todėl atsiras papildomų galimybių rasti nakvynę. Kita galimybė – ieškoti viešbučių netoli Turino.

„Pala Alpitour“ arena, kurioje vyks koncertai, yra pačiame miesto centre. Taigi galima lengvai atvykti traukiniu, nes atstumas nuo traukinių stoties iki koncertų salės įveikiamas pėsčiomis.“

Šią savaitę dar nebuvo aišku, kada bus pradėti pardavinėti bilietai į „Eurovizijos“ konkursą.

Neoficialiai teigiama, kad delsiama dėl to, jog tvyro nežinia dėl pandemijos ribojimų.

Pagal šiuo metu galiojančias taisykles „Pala Alpitour“ arenoje, kurioje vyks konkurso pusfinaliai ir finalas, leidžiama užimti 65 proc. vietų. Tačiau Italijos valstybinio transliuotojo RAI atstovai tikisi, kad situacijai gerėjant gegužės mėnesį salę bus galima užpildyti visiškai.

„Eurovizija“ – tai ne tik konkurso pusfinaliai ir finalas. Dvi savaites Turine vyks daug renginių, – sakė RAI atstovas Guido Rossi. – Žinoma, mes tikimės, kad gegužę renginių metu galėsime visiškai užpildytas sales.“

Manoma, kad „Eurovizijos“ konkursui organizuoti šiemet reikės nuo 20 iki 25 milijonų eurų. Maždaug penktadalį sumokės EBU (Europos transliuotojų sąjunga), likusią dalį sudarys RAI, savivaldybių ir privačių rėmėjų lėšos.

Pusantro milijono eurų konkursui skirs Italijos vyriausybė. Pasak šalies turizmo ministro, „Eurovizija“ Turinui ir visai Italijai – tarsi vitrina, per muziką padėsianti pasauliui parodyti moderniosios Pjemonto širdies ir visos šalies grožį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.