70-ies chirurgas Jonas Andriuškevičius išdavė savo jaunystės paslaptį: „Galbūt tai yra priklausomybė“

Judėjimas – sveikatos šaltinis. Tuo įsitikinęs LSMU Kauno ligoninės chirurgas Jonas Andriuškevičius, greitai minėsiantis 70-ąjį jubiliejų. Jis vis dar operuoja, o laisvalaikį skiria sportui. Šį šeštadienį laidoje „Amžius – ne riba“ medikas pasidalins patirtimi, kaip pavyksta tiek metų išlaikyti darbingumą, energiją ir neblėstantį pozityvumą.

Laidos akimirkos.<br>Lrytas.lt koliažas.
Laidos akimirkos.<br>Lrytas.lt koliažas.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 2:00 PM

Dvi didžiausios 45 metus chirurgu dirbančio Jono aistros – tinklinis ir tenisas. Tinklinį jis praktikuoja nuo studijų laikų, o prieš maždaug 15 metų paskatintas trenerio išbandė ir tenisą. Čia sekėsi nuo pat pradžių – ilgai netrukus jis pradėjo dalyvauti įvairiose varžybose Lietuvoje ir užsienyje. Šiandien Jono namus puošia gausybė medalių ir taurių, iškovotų varžantis su kur kas jaunesniais už save.

Nors dirba vieno iš Kauno ligoninės skyrių vedėju ir aktyviai praktikuoja dvi sporto šakas, J. Andriuškevičius randa laiko ir kitoms veikloms: bėgioja, važinėja dviračiu, mankštinasi su treniruokliais, žaidžia su anūku, taip pat pamėgusiu tinklinį ir tenisą.

„Galbūt tai yra priklausomybė. Esu skaitęs apie priklausomybę nuo fizinio krūvio, sporto. Tarkime, jeigu žmogus ryte nenubėgo 5 kilometrų ar chirurgas nepadarė 3 operacijų, ir vakare nenuvažiavo 20 kilometrų dviračiu, arba nepažaidė 2 valandas teniso, jis jaučiasi blogai. Iš tiesų, kartais išeinu iš darbo skaudančia galva, bet pažaidžiu tenisą ir vėl viskas būna gerai. Tai yra kaip terapija“, – laidoje pasakojo medikas.

Jonas su anūku netgi įsigudrino žaisti tenisą namuose. „Dabar pažaidžiame vienas prieš vieną kambaryje – visi šviestuvai nudaužyti, močiutė pyksta. Sakome, svarbiau sveikata ar šviestuvai? Aišku, sveikata“, – juokėsi pašnekovas.

Jo manymu, ne tik genai, bet ir aktyvus gyvenimo būdas padeda daug metų išlaikyti gerą savijautą ir savybes, būtinas chirurgo darbe. „Kuo stipresnė ranka, tuo tikslesnis judesys“, – sakė medikas.

Prieš keliolika metų iš Prezidento Valdo Adamkaus rankų apdovanojimą „Už nuopelnus Lietuvai“ gavęs J. Andriuškevičius laidoje prisiminė savo, kaip chirurgo, karjeros pradžią. Anot jo, per keletą dešimtmečių chirurgija pasikeitė neatpažįstamai. Jis ir pats prisidėjo prie jos pažangos šalyje rūpindamasis, kad šimtai mūsų šalies gydytojų galėtų išvykti semtis patirties į labiau pažengusias šalis ir sugrįžę pritaikyti ją Lietuvoje.

J. Andriuškevičius priklauso Atsargos karininkų sąjungai ir prieš keliolika metų savanoriavo Afganistane, operavo karius ir civilius. Teko pakliūti ir į apšaudymą. Laimei, nenukentėjo, tačiau adrenalino netrūko. Praleidęs svečioje šalyje 4 mėnesius jis įsitikino, kad Lietuvoje turime puikias gyvenimo sąlygas.

„Grįžus iš Afganistano, Lietuva atrodo kaip rojus, – sakė Jonas. – Manau, kam yra blogai, tai bus blogai visur, o kam gerai, tai ir Afganistane gerai. Kaip sakoma, žmogus laimingas ne tada, kai daug turi, o kai yra patenkintas tuo, ką turi. Gali turėti dvarų, didelių patogumų, bet jeigu tau dar ir to negana, tai būsi labai nelaimingas.“

Kitas laidos pašnekovas – teniso treneris Tomas Bardauskas – pademonstravo, kaip taisyklingai valdyti raketę ir papasakojo, per kiek laiko įmanoma išmokti šios sporto šakos subtilybių. Anot jo, tenisas laikomas viena iš sveikatingiausių sporto šakų, o Lietuva vyresniųjų kategorijoje turi netgi pasaulio čempioną ir vicečempioną.

Laida „Amžius – ne riba“ – šį šeštadienį 9 val. ryto per žiūrimiausią televiziją TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.