Italija pašiurpusi – iš televizijos ekranų liejasi Rusijos propagandos srautai

Rusijai užpuolus Ukrainą Italijoje Kremliaus kontroliuojami televizijos kanalai išjungti, tačiau šios šalies pokalbių šou laidose agresoriai nevaržomi skleidžia savo propagandą.

Rusijos atstovai per Italijos TV kanalus teisina karą.<br>123rf.com nuotr.
Rusijos atstovai per Italijos TV kanalus teisina karą.<br>123rf.com nuotr.
Pasaulis tebeprisimena Italijos transliuotojo „Mediaset“ kanale „Rete 4“ parodytą S.Lavrovo interviu.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pasaulis tebeprisimena Italijos transliuotojo „Mediaset“ kanale „Rete 4“ parodytą S.Lavrovo interviu.<br>„Scanpix“ nuotr.
Italijos premjeras M.Draghi pasipiktino tuo, kad televizija leido S.Lavrovui skleisti propagandą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Italijos premjeras M.Draghi pasipiktino tuo, kad televizija leido S.Lavrovui skleisti propagandą.<br>„Scanpix“ nuotr.
S.Berlusconi ir jo partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) visada palaikė gerus ryšius su Rusija.<br>„Scanpix“ nuotr.
S.Berlusconi ir jo partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) visada palaikė gerus ryšius su Rusija.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 17, 2022, 5:36 PM

Visas pasaulis tebeprisimena gegužės pradžioje Italijos transliuotojo „Mediaset“ kanale „Rete 4“ parodytą tiesioginį Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo interviu.

42 minutes trukęs pokalbis, kuris labiau panašėjo į nepertraukiamą propagandos persunktą monologą, šokiravo daugelį.

Rusijos diplomatijos vadovas, teisindamas karinį įsiveržimą į Ukrainą, nuėjo taip toli, kad pareiškė, jog Adolfas Hitleris buvo žydų kilmės.

Skandalingą S.Lavrovo kalbą griežtai pasmerkė Izraelis. Kritikos strėlės lėkė ir melo lavinos nenutraukusio laidos „Baltoji zona“ („Zona Bianca“) vedėjo Giuseppe Brindisi adresu. Pokalbio pabaigoje S.Lavrovui jis mandagiai palinkėjo gero darbo.

Po laidos G.Brindisi teisinosi, kad tiktai atliko savo darbą.

„Mano darbas yra ne paskelbti karą Rusijai, o pranešti kuo daugiau naujienų, – po skandalu pasibaigusio interviu Italijos žiniasklaidai kalbėjo G.Brindisi. – Mane kaltina, kad buvau nepakankamai agresyvus. Bet juk kalbėjausi ne su kokio nors miestelio meru, o su Rusijos užsienio reikalų ministru, kuris faktiškai yra Vladimiro Putino dešinioji ranka.

Privalėjau būti svetingas, pasakyti „Laba diena, sveiki atvykę“.

Žinoma, galėjau pasakyti S.Lavrovui: „Bjaurus asile, ką jūs kombinuojate?“ Taip būčiau pademonstravęs riteriškumą ir likęs be dėmės.

Bet tokiu atveju jis tikrai būtų atsistojęs ir išėjęs, o aš nieko nebūčiau sužinojęs.“

Laidos vedėją sukritikavo ir S.Lavrovo monologu pasipiktinęs šalies premjeras Mario Draghi, pavadinęs tai žodžio laisvės kaina.

„Italijoje yra žodžio laisvė. Rusijoje nėra. Italija leidžia ministrui S.Lavrovui pareikšti savo nuomonę, net jei ji yra klaidinga ir melaginga, – kalbėjo M.Draghi. – Pokalbio dalis apie A.Hitlerį buvo tikrai nepadori.

Šis S.Lavrovo interviu buvo tarsi agitacinis mitingas. Tai buvo pareiškimas žmogaus, kuris paprašė, kad jam nebūtų prieštaraujama.

Ir tai truko ne dvi minutes. Trumpai tariant, tai nebuvo gerai.“

Skandalą sukėlė ir birželį Italijos TV eteryje pasirodžiusi laida „Tai – ne arena“ („Non e l’arena“), kuri buvo transliuojama tiesiogiai iš Maskvos Raudonosios aikštės.

Šįsyk kaltinimai suteikus per daug eterio rusų propagandininkams užgriuvo laidos vedėją Massimo Giletti, kuris kalbino S.Lavrovo dešiniąją ranką Mariją Zacharovą ir Kremliaus propagandininką Vladimirą Solovjovą.

Blogai pasijutęs laidos vedėjas turėjo palikti tiesioginį eterį, o laidoje dalyvavęs garsus Italijos žurnalistas Allesandro Sallusti atsisakė diskutuoti su rusų propagandininkais.

„Maniau, kad vykstu į Maskvą kalbinti Rusijos žmonių, o susidūriau su bjauriausia propaganda.

Kremlius yra šūdini rūmai, ten komunizmas padarė didžiausius nusikaltimus. Atsisakau sutartų pinigų, bet nesiruošiu būti figos lapu tiems dviem kiaušingalviams, kurie yra šalia tavęs. Aš išeinu“, – palikdamas tiesioginę laidą išrėžė A.Sallusti.

Kodėl Italijos TV eteryje tiek daug Rusijos propagandos?

„TV antenos“ kalbintas žurnalistas Gianni Riotta įsitikinęs, kad tam yra ne viena priežastis. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad skandalingasis S.Lavrovo interviu pasirodė buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconi šeimos valdomame kanale.

„Italijos vyriausybė nuo pat pradžių tvirtai palaikė Ukrainą. Pagrindiniai šalies dienraščiai – taip pat. Kaip ir TV kanalas „Tg1“, – pasakojo G.Riotta. – Taigi, yra tikrai teigiamų pavyzdžių. Bet yra ir blogų. To pavyzdys – televizijos „Mediaset“ pokalbis su S.Lavrovu.

Iš esmės nebūtų nieko bloga kalbinti politiką, bet problema ta, kad tai nebuvo interviu. Tiesiog buvo suteiktas Italijos televizijos eteris Rusijos pozicijai skleisti.

Tie ponai pasirodo pokalbių laidose pirmiausia dėl to, kad jų kūrėjai vaikosi reitingų.

Antra priežastis – daug gilesnė. Būdamas premjeru S.Berlusconi ir jo partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) visada palaikė gerus ryšius su Rusija.

Tie praeityje užsimezgę ryšiai iki šiol yra stiprūs, draugystė iki šiol gali vaidinti lemiamą vaidmenį. Todėl nenuostabu, kad S.Lavorovas pasirodė kanale „Mediaset“, kurį valdo S.Berlusconi šeima.“

Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos ambasadoriai Italijoje dar kovo pabaigoje kreipėsi į atsakingas Italijos institucijas prašydami ne tiktai sustabdyti tuos Kremliaus informacijos kanalus, kurie įtraukti į ES sankcijų paketą.

Diplomatai Italijai siūlė pasekti jų šalių pavyzdžiu ir užblokuoti visus Rusijos propagandą skleidžiančius žiniasklaidos ir interneto kanalus.

„Pastebime, kad dabar labiau negu bet kada rusų propagandininkai stengiasi savo samprotavimus skleisti Europos žiniasklaidos kanaluose. Jie bando pasiekti kuo didesnę auditoriją, – rašoma atvirame diplomatų laiške. – Jų pagrindinis tikslas – neigti karo nusikaltimus, padarytus Rusijos kariuomenės prieš Ukrainos tautą, ir pateisinti tai, kas neturi jokio pateisinimo.

Todėl prašome ypač atidžiai stebėti ir tikrinti jų pateikiamą informaciją. Karas Ukrainoje turi būti laimėtas ir per žodžio laisvę, laisvę, kuri negali pasiduoti Kremliaus spaudimui.“

Dėl pastaraisiais mėnesiai kilusių skandalų susirūpino ir Italijos Parlamentas. Jo Respublikos saugumo komitetas pradėjo tyrimą, kad išsiaiškintų, kodėl kai kuriose TV laidose nuolat dalyvauja Kremliaus propagandininkai, dirbantys Rusijos kanaluose, kuriems taikomos sankcijos.

Kas tai? Atsitiktinumas? Neatidumas? Reitingų vaikymasis? O gal gerai suplanuota dezinformacijos operacija, diriguojama iš Rusijos?

Vis garsiau kalbama, kad kai kurių nuolatinių pokalbių šou dalyvių pavardes galima rasti ir Kremliaus algalapiuose.

Tad kodėl leidžiama Maskvos apmokamiems propagandininkams skleisti Rusijos agitaciją Italijos TV ekranuose?

Tyrimą atliekantis komitetas apklausė pirmuosius televizijų atstovus ir žada pateikti savo išvadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.