Dailius Dargis praskleis Kamuolinių gaujos paslapties šydą: kuo ypatinga ši grupuotė?

Kriminalinių knygų ir video projektų autoriaus Dailiaus Dargio dokumentinis mini serialas „Kriminalinė Lietuvos zona“ pirmadienį, TV3 eteryje startuoja intriguojančiu pasakojimu apie vieną paslaptingiausių šalies nusikalstamų grupuočių – Kauno Kamuolinius. Kuo ypatinga ši grupuotė?

 D.Dargis.
 D.Dargis.
 A.Ručienė.
 A.Ručienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-01 10:28

Apie šį gangsterių susivienijimą D. Dargis praėjusiais metais yra parašęs populiarią knygą, o dabar, kaip sako pats, Kamuolinių, kurių ištisi būriai buvo sulaikyti dar 2018 metų balandį, istorija yra ypač aktuali.

Šios bylos, kurioje kaltinamųjų – net 27, nagrinėjimas ką tik prasidėjo, tačiau dar liepos viduryje Kauno apygardos teismas Kamuolinių lyderius už užstatus paleido į laisvę.

Prokurorai buvo apskundę nutartis paleisti Giedrių Janonį, Deividą Čerešką, Genadijų Borisovą ir Tomą Gaidanką. Jie teigė, kad užstatų sumos (o T. Gaidanka į laisvę buvo paleistas išvis be užstato) yra neadekvačios – ir Kamuolinių vadeivoms inkriminuojamų veikų pavojingumui, ir jų gautoms pajamoms.

O „užsidirbo“ Kamuoliniai tikrai daug, pasakoja D. Dargis. Vien ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra duomenų apie beveik dvi tonas metamfetamino, kokainą ir milijonines Lietuvoje bei užsienyje gautas pajamas.

Vieną grupuotės lyderių G. Janonį-Kamuolį rašytojas vadina tikriausiai ryškiausiu visų laikų kriminaliniu veikėju – šiam tipišku gangsterio elgesiu pasižymėjusiam banditui nebuvo jokių tabu. Vis dėlto Kamuoliniai išsiskyrė iš kitų gaujų paslaptingumu.

„Ši grupuotė buvo kitokia, nes egzistavo daug metų, bet apie ją buvo labai mažai informacijos. Gaujos paveikslo ir susikūrimo istorijos dar niekas nebuvo nupiešęs. Šiame pasakojime mes vaikštome Kamuolinių adresais, po pramoninius Kauno rajonus“, – pasakoja D. Dargis.

Į pagalbą rašytojui šioje serijoje ateina pareigūnas, ilgus metus dirbęs rajonuose, kuriuose veikė Kamuoliniai: „Jis kalba visiškai atvirai ir apžvelgia visus įdomiausius grupuotės raidos faktus.“

Kokie jie? Anot D. Dargio, Kamuolinių grupuotė buvo sukaupusi įspūdingus turtus – prabangių namų, automobilių. Įtariama, kad vienas gaujos vadeivų galėjo nelegaliai susikrauti apie 10 mln. eurų iš prekybos narkotikais ir automobilių vagysčių.

Dar vienas išskirtinis bruožas yra tai, kad Kamuoliniai buvo gana modernūs, šių laikų gangsteriai. Jų, pasak D. Dargio, tikrai negalima lyginti su, pavyzdžiui, gerokai anksčiau siautėjusiais Tulpiniais iš Panevėžio.

Kamuoliniai veikė ne viename Lietuvos mieste, bet ypač aktyvūs buvo Kauno Šančių rajone, kur buvo pagrindinis grupuotės „filialas“. Ten klestėjo vogtų automobilių dalių prekyba, yra duomenų, kad buvo įsteigti net ir keli metamfetamino fabrikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?