Arnoldas Schwarzeneggeris yra pasiekęs ir tokį rekordą, kurio niekas nepavydi

Mažai kas iš dabar gyvenančiųjų gali pasigirti, kad jo vardas tapo bendrinis. Tačiau vien faktas, kad provokacinį klausimą „Tu ką, Švarcnegeris?“ galima išgirsti net didžiausiame užkampyje, byloja, jog austrų aktorius Arnoldas Schwarzeneggeris užėmė deramą vietą pasaulio garsenybių panteone. Geležiniu Arniu pramintas artistas ką tik atšventė 75-metį.

A.Schwarzeneggerio ir M.Shriver skyrybos užtruko 11 metų.<br>„Capital Pictures“ / „Scanpix“ nuotr.
A.Schwarzeneggerio ir M.Shriver skyrybos užtruko 11 metų.<br>„Capital Pictures“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 10:41 AM

Sportininkas, verslininkas, artistas ir politikas A.Schwarzeneggeris per savo gyvenimą įveikė ne vieną viršūnę ir panašu, kad eiti į pensiją dar nesirengia.

Jo biografija primena amerikietiškos svajonės iliustraciją: iš Austrijos kilęs vyras tapo kultūrizmo čempionu ir sėkmės lydimu treneriu, po to persikėlė į JAV, tapo kino žvaigžde ir vedė galingo Kennedy klano atstovę, o vėliau dar buvo išrinktas Kalifornijos gubernatoriumi.

Sukūrė daugybę vaidmenų, kuriuos žino ne tik veiksmo filmų gerbėjai, – Terminatorius iš ateities, Konanas Barbaras, Ivanas Danko iš „Raudonosios aušros“ („Red Dawn“), Kveilas iš „Viską prisiminti“ („Total Recall“) ar superpiktadarys Ponas Frizas iš komiksų apie Betmeną.

Žodžiu, idealus personažas. Jis neslepia, kaip to pasiekė, – keldamas sau, regis, neįveikiamas užduotis ir atlikdamas jas tikslingai kaip viską savo kelyje šluojanti mašina.

Jaunystėje A.Schwarzeneggeris buvo lovelasas – plieninių raumenų kultūristas su prašmatnia ševeliūra, žydromis akimis ir holivudiška šypsena.

Būdamas dvidešimties jis tapo jauniausiu istorijoje „Misteriu visata“. Laimėjęs visas kultūristų varžybas Europoje, 21 metų austras patraukė užkariauti Amerikos ir viso pasaulio. Čia, treniruojamas legendinio Joe Weiderio, šiuolaikinio kultūrizmo tėvo, 23 metų tapo jauniausiu „Misteriu Olimpija“ (svarbiausios tarptautinės kultūrizmo varžybos). Ir pripažintu sekso simboliu. Visu tuo mielai naudojosi.

Gerai, kad į Jungtines Valstijas jis atvyko, kaip prisipažino autobiografinėje knygoje „Viską prisiminti: mano neįtikėtinai tikra istorija“ („Total Recall: My Unbelievably True Life Story“), „visiškai padūkusiu momentu. Buvo septintojo dešimtmečio pabaiga: hipių judėjimas, laisva meilė...

Kultūristus, kaip ir roko žvaigždes, lydi gerbėjos. Jos visada buvo šalia, vakarėliuose, per parodomuosius pasirodymus, kartais per varžybas užkulisiuose, kur siūlėsi padėti įsitrinti aliejumi.

Gerbėjos ateidavo į treniruoklių salę ir į paplūdimį stebėti mūsų treniruočių. Iš pirmo žvilgsnio buvo galima nustatyti, kam kuri iš jų pasirengusi. Nuėjus į Venecijos (rajonas Los Andželo vakarinėje dalyje. – Red.) paplūdimį per valandą buvo galima gauti dešimt telefono numerių.“

„Arnoldo asmeninis gyvenimas visada buvo labai audringas, – prisiminė vienas jo senas bičiulis. – Kad ir į kokį miestą jis nuvykdavo, visur jo laukė minios gražuolių, pasirengusių atsiduoti viešbučio kambaryje.“

Viename interviu Arnis net pavadino kultūrizmą seksualiu, palyginęs raumenų pripumpavimą deguonies ir kraujo su orgazmu.

„Visos tos pramogos buvo nuostabios, bet mano misija Amerikoje buvo aiški: aš ėjau savo keliu ir nesirengiau iš jo išsukti, – pasakojo A.Schwarzeneggeris autobiografinėje knygoje. – Man reikėjo treniruotis kaip prakeiktam, laikytis dietos kaip prakeiktam, vartoti papildus ir iškovoti kuo daugiau titulų.

Aš taip pat susiradau nuolatinę merginą ir tai kiek apramino mano audringą gyvenimą. Netrukus draugai kultūristai pradėjo iš manęs šaipytis: „Arnoldas įsimylėjo.“

Barbara buvo paprasčiausia mergina, ji neturėjo jokių lemtingos moters – įdegusios blondinės putliomis formomis – bruožų. Ji žavėjosi tuo, kaip aš ant kortelių užrašau savo tikslus.“

Veržlusis Arnis užatlantėje draugavo tik su angliškai kalbančiomis merginomis, kad kartu su seksu mokytųsi kalbos, dėl kurios jis turėjo nemažai problemų. Todėl jokių vokiečių, austrių!

Panašu, kad su Barbara Baker jis susidraugavo todėl, kad ji dėstė anglų kalbą: „Tai buvo nuostabu. Ji man labai padėjo, tikrino mano namų užduotis. Barbara taip pat padėjo man tvarkyti užsakymus paštu ir susirašinėti.“

Septynis kartus tapęs „Misteriu Olimpija“, penkis – „Misteriu visata“, Ąžuolas (viena Arnio pravardžių) išsikėlė naują tikslą – tapti didžiu Aktoriumi.

Metęs kultūrizmą jis patraukė į Holivudą. O jį paliko Barbara. Ji buvo normali moteris, svajojo apie šeimą, ramų gyvenimą. O Švarcui rūpėjo tik karjera. Ramybė jam tik sapnavosi.

Vėliau Barbara parašys knygą „Austrijos Ąžuolo šešėlyje“. Jos reklamai Arnis duos trijų valandų interviu. Jis visada žinojo reklamos vertę.

Po Barbaros Arnoldas keletą metų turėjo nuolatinę širdies damą – kirpėją Sue Moray.

Tačiau Austrijos ąžuolas, policininko sūnus, išsikėlė naują tikslą – susigiminiuoti su įtakingiausiu Kennedy politiniu klanu. Kartą jis buvo pakviestas į Roberto Kennedy, prezidento Johno Kennedy brolio, taip pat kandidatavusio į prezidentus ir taip pat nušauto samdomo žudiko, atminimo teniso turnyrą. Ten senatorius Edwardas Kennedy (vienintelis iš trijų brolių, miręs sava mirtimi) supažindino svečią su dukterėčia Maria Shriver.

„Ji buvo labai linksma, ji mėgo juoktis. Kiek vėliau mane pristatė Marios motinai. Aš pirmiausia leptelėjau: „Jūsų dukters nuostabus užpakaliukas.“ Man visada patiko šokiruoti žmones, bet motina net nemirktelėjo. „Labai miela.“ Maria pakvietė mane per vakarienę atsisėsti šalia jos. Vėliau mes šokome.“

Taip prasidėjo Ąžuolo romanas su garsiojo JAV prezidento dukterėčia. Jis truko beveik 9 metus! Arnis kelis kartus siūlė Mariai širdį ir ranką, bet ji atsisakydavo. Būdama tokia pati veržli karjeristė kaip ir Ąžuolas, ji norėjo tapti populiariausia JAV televizijos žurnaliste.

Per tą laiką Arnis turėjo kitų simpatijų. Karščiausias romanas, kaip jis prisipažino, įsiplieskė „Raudonosios Sonjos“ („Red Sonja“) filmavimo aikštelėje su didžiakrūte partnere Brigitte Nielsen.

Pasibaigus filmavimui pora, prieš išsiskirdama, dvi savaites keliavo po Europą. Netrukus „Sonja“ atskrido į Los Andželą ir pareikalavo pratęsti banketą.

„Tai buvo akimirksnio susižavėjimas, – atvėsino ją Arnis. – Aš turiu moterį, kurią noriu vesti.“

Tais pačiais metais Brigitte ištekėjo už pagrindinio A.Schwarzeneggerio kino varžovo Sylvesterio Stallone. Matyt, buvusio meilužio pykčiui. Nusifilmavo su juo filmuose „Rokis IV“ („Rocky IV“), „Kobra“ („Cobra“). Tačiau santuoka truko neilgai.

Kitais metais, 1986-aisiais, Maria pagaliau sutiko tekėti. Matyt, išsigando, kad dar viena „raudonoji Sonja“ galiausiai pavilios užsilaukusį jaunikį. Jai buvo 30.

Prestižinio kanalo CBS ryto naujienų vedėja. Švarcui – 38-eri. „Terminatorius“ jam pelnė pasaulinę šlovę.

2003-iaisiais iš „Terminatoriaus III“ A.Schwarzeneggeris uždirbo 30 mln. dolerių! Tuo metu tai buvo pasaulio rekordas. Ir Arnis vėl pakeitė gyvenimo tikslą – nutarė tapti Kalifornijos gubernatoriumi. Štai čia respublikonui ir pravertė platūs demokratinio Kennedy klano politiniai ryšiai.

Varžovai ant Austrijos Ąžuolo išvertė krūvą kompromato. Girdi, politinės patirties neturi, tėvas buvo nacistas, pats treniruodamasis vartojo steroidus. O svarbiausia – mergišius! Likus penkioms dienoms iki rinkimų „The Los Angeles Times“ paskelbė platų atgarsį sukėlusį tyrimą „Moterys kaltina Schwarzeneggerį tuo, kad jis priekabiavo ir jas žemino“.

Maria stojo krūtine ginti vyro. Per mitingą viešai pasmerkė žurnalistus ir politikus, mėgstančius kapstytis po purvą. Paliudijo, koks Arnis puikus šeimos žmogus, mylintis keturių vaikų tėvas.

A.Schwarzeneggeris laimėjo. Tapo pirmuoju nuo 1862-ųjų Amerikos valstijos gubernatoriumi, gimusiu ne JAV. Iš dalies padėjo ir centristinė programa, taip pat nepaprastas humoro jausmas, kurio Arnoldas nepamiršdavo net tada, kai per susitikimus su rinkėjais į jį mėtė kiaušinius – reikalavo atnešti ir šoninės.

Po gubernatoriaus inauguracijos Maria paskelbė išeinanti iš televizijos, nes neįmanoma suderinti žurnalistikos ir Kalifornijos pirmosios ponios statuso dėl interesų konflikto. Ėmėsi labdaros, visuomeninio darbo. Jos padedamas Austrijos Ąžuolas atarė dvi gubernatoriaus kadencijas.

Po sidabrinių vestuvių ir Arnio gubernatoriavimo 2011-ųjų liepos 1-ąją Maria netikėtai padavė skyrybų prašymą. „Dėl nesutaikomų nesutarimų“.

Amerika buvo šokiruota: byra viena tvirčiausių Holivudo šeimų. Populiari versija, kad A.Schwarzeneggeris staiga pats papasakojo nieko nenutuokiančiai sutuoktinei apie nesantuokinį sūnų.

Bet Ąžuolas ne toks kvailys, kad paprasčiausiai prisipažintų. Išties buvo taip: jis grąžino gubernatoriaus įgaliojimus, o kitą dieną Maria nutempė jį pas santuokos ir šeimos santykių konsultantą.

„Konsultantas pasakė: „Maria jus čia atvedė, kad paklaustų, ar jūs esate jūsų namų darbininkės Mildred sūnaus tėvas.“ Trumpas sutrikimas: „Tai tiesa. Viskas atsitiko prieš keturiolika metų.“ Pasakiau, kaip gailiuosi dėl to, kas atsitiko, koks kaltas, kaip bjauriai pasielgiau“, – rašoma autobiografinėje knygoje.

Gintis buvo beprasmiška. Ąžuolas suprato, kad Maria jau apklausinėjo namų darbininkę ir ši praskydo. O ir kaip ginsies, jei paauglys Josephas – jauno Arnio kopija. Beje, Maria seniai žinojo karčią tiesą. Bet kaip tikra Kennedy klano narė iš karto nekėlė skandalo, kad nepakenktų gubernatoriaus karjerai, ir prispaudė prie sienos tik tada, kai jis paliko postą.

Arnoldas tikėjosi pataisyti santykius, daug kartų prašė atleidimo, bet Maria buvo nepalenkiama.

Rekordinės skyrybos užtruko 11 metų dėl finansinių klausimų. Pora nebuvo sudariusi vedybų kontrakto, nes tikėjo amžina meile. Tik šią vasarą, prieš pat Terminatoriaus jubiliejų, teismas pagaliau padėjo tašką. Mariai atitenka pusė per 25 santuokos metus kartu užgyvento turto, įskaitant ir Arnio pensiją.

Kukliausiais apskaičiavimais, per ketvirtį amžiaus santuokos Ąžuolas uždirbo daugiau kaip 400 mln. dolerių – teismas tikslios sumos neįvardijo. Dabar viską teks dalyti perpus.

Austrijos ąžuolas, policininko sūnus, išsikėlė naują tikslą — susigiminiuoti su įtakingiausiu Kennedy politiniu klanu.

Parengė Matilda Aleksandravičė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.