Italą Gian Lucą Demarco sužavėjo lietuviškas kaimas ir žmonių santykiai jame

Gražiausi Lietuvos ūkiai, nuoširdžiausi žmonės ir nesibaigiančių skonių įvairovė – būtent tokią TV3 laidą „La maistas“ pernai pamilo žiūrovai, ir būtent tokia nuo naujojo rudens sezono ji grįžta į didžiuosius ekranus!

 Gian Luca Demarco.
 Gian Luca Demarco.
  Gian Luca Demarco.
  Gian Luca Demarco.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 11:12 AM

Praėję metai laidos vedėjui Gian Lucai Demarco buvo ypatingi, o sužinotos kulinarinės paslaptys padėjo įveikti net ir anksčiau turėtas baimes. Ką jau kalbėti apie ypatingus vienos ūkininkės parodytus blynelius, kurie tapo neatskiriama jo šeimos virtuvės paslaptimi…

Gian Luca neslepia – per vasarą televizijos tikrai pasiilgo, nes būtent ji net ir suaugusiam žmogui suteikia galimybę žaisti.

Jame nusifilmavęs žinomas virtuvės šefas pasakoja, jog perprasti lietuvių kalbą – nelengva. Tačiau kartais būtent ši kalba ji įkvepia sukurti ir naujų žodžių, kaip, pavyzdžiui, praėjusiais metais „Gero vakaro šou“ vedėją Justiną Jankevičių prajuokinęs naujadaras „spirguliuoti“.

„Keliaudamas po Lietuvą išgirdau labai daug įvairiausių akcentų, skirtingų būdų kalbėti lietuviškai. Iš pradžių nieko nesupratau Dzūkijoje, o Žemaitijoje, norint susikalbėti, prireikė vertėjo – kažką suprasti pavyko tik tuomet, kai žmonės sutiko per daug nežemaičiuoti… (juokiasi).

Tačiau smagiausia yra tai, kad su komanda apkeliavome tikrai labai didelę Lietuvos dalį. Šiemet keliones pratęsime su nauju cinkeliu – pagaminsime dar daugiau puikių patiekalų ir patys ragausime kiekvieno regiono garsiausiųjų!“ – intriguoja Gian Luca.

Žinomas virtuvės šefas prideda, jog kelionės po Lietuvą jį paskatino pamilti kaimą, o ypač sužavėjo ten pamatyti žmonių santykiai. Tai į jo gyvenimą atnešė ir daug naujienų – jei anksčiau kalbai pasisukus apie raugintas daržoves Gian Luca vadindavo save „stabdžiu“, patirtis viename ūkyje visa tai pakeitė.

„Ten mane net suėmė juokas, kadangi jie raugina viską – nebūčiau nustebęs, jei jie būtų užraugę ir žmogų! (juokiasi) Iš pradžių jaučiau baimę ten keliauti, tačiau iš tiesų viskas buvo be galo įdomu. „La maistas“ man padėjo įveikti daug tokių baimių ir atsisakyti asmeninių principų“, – pripažįsta jis bei prideda, kad šitaip laikui bėgant priprato prie daugybės lietuviams patinkančių patiekalų – net ir prie kraujinių vėdarų.

O štai ypatingą įspūdį Gian Lucai paliko grikių ūkis – į jį dar ne kartą jis mielai grįžtų ir su visa savo šeima: „Kadangi bent dvi savaites iš eilės nesuvalgęs grikių jau jaučiuosi taip, tarsi būčiau ne Lietuvoje, man, tikriausiai, labiausiai patiko lankytis grikių ūkyje. Čia sutikta Laima man pagamino ypatingus grikių blynelius – man atrodo, jie buvo skaniausi, kokius yra tekę ragauti per visą gyvenimą. Jie tikrai viską aplenkia!“

Gian Luca grikius visuomet priskiria išskirtinai Lietuvai, tačiau kai kalba pasisuka apie mūsų šalies ir Italijos gyventojų panašumus, jis pripažįsta, kad jų – gana daug, tačiau italai ne visada tą nori pripažinti, o lietuviai – pastebėti.

„Perteklinis mėsos naudojimas yra giminingas abiem pusėms, o taip pat abi tautos tikrai yra „miltinės“. Patiekalai – kitokie, bet principas išlieka tas pats – miltinius patiekalus tikrai mėgstame visi“, – sako jis.

Tačiau lietuviams Gian Luca turi ir pastabų – išnaudojame ne viską, ką randame gausiuose savo ūkiuose: „Man atrodo, kad lietuviai neišnaudoja savo lapuočių. Pavyzdžiui, naudojate ropes, bet nenaudojate jų lapų. O jei naudojate cukinijas, nenaudojate jų žiedų, turinčių fantastišką skonį. Labai tikiuosi, kad mes turėsime galimybę parodyti, kaip visa tai panaudoti ir tuomet žmonės tą išbandys ir patys.“

Tad šį sezoną Gian Luca pasiruošęs ne tik mesti sau tokius iššūkius kaip pernai – pirmąkart vairuoti didžiulį traktorių, išbandyti poledinę žvejybą ar kepti šimtalapį, bet ir savo kulinariniais nuotykiais stebinti ištikimiausius savo žiūrovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.