Garsiojoje komedijoje „Šnipas, kuris mane išdūrė“ – ryškus lietuviškas akcentas

Amerikietiška kriminalinė komedija „Šnipas, kuris mane išdūrė“, neseniai parodyta per LRT, ko gero, išpranašavo Vilniaus ateitį.

2020 metais Lazdynuose iš tikrųjų nukrito balkonas.
2020 metais Lazdynuose iš tikrųjų nukrito balkonas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2022, 1:34 PM

Kino teatruose 2018 metais rodytas filmas (biudžetas – 40 milijonų JAV dolerių, bilietų kasa – 75 milijonai dolerių) prasideda Vilniuje (režisierė Susanna Fogel, vaidina Mila Kunis ir Kate McKinnon).

Nuo persekiotojų bandantis pabėgti šnipas, vardu Driu (aktorius Justinas Theroux), vienu kojos spyriu išverčia daugiaaukščio balkono atitvarą, o tada kelis žingsnius atsitraukia į buto gilumą ir įsibėgėjęs nušoka žemyn.

Po dvejų metų, kai filmas „Šnipas, kuris mane išdūrė“ buvo pradėtas rodyti kino teatruose, Vilniuje iš tikrųjų nukrito balkono atitvaras.

2020-ųjų rugpjūtį Lazdynuoe iš 15 aukšto nukrito vieno Architektų gatvės daugiabučio gelžbetoninė balkono plokštė. Krisdama ji sulaužė keletą apatinių aukštų balkonų.

Per avariją žmonės nenukentėjo. Netrukus paaiškėjo, kad avarijos pasekmes turi likviduoti to namo gyventojai. Be to, 38 balkonų plokštės iš 83 tame name buvo avarinės būklės.

Iš viso Vilniuje – apie 2 tūkstančius avarinės būklės balkonų.

Ar Vilniuje iš tikrųjų taip lengva išspirti blokinių namų balkonų pertvaras?

Teismo statybų ekspertas profesorius Sigitas Mitkus „TV antenai“ sakė, kad balkonų atitvarai gali taip nusidėvėti, kad juos tikrai lengva išspirti. Tačiau kartais balkonai Vilniuje krinta ir be jokių spyrių.

Bet kad koja būtų išspirtas balkono atitvaras reikia, mažiausiai dviejų sąlygų: itin nusidėvėjusių balkono konstrukcijų ir labai stipraus spyrio.

„Šiaip koja balkonų atitvarų neišspirsi, bet negaliu paneigti, kad kai kurie balkonai gali būti labai nusidėvėję. Niekas tų balkonų specialiai neardo, bet jie sensta, trupa, rūdija.

Jei kalbama apie amerikiečių filmą, tai norėčiau atkreipti dėmesį, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose namų statybai galioja kitokie reikalavimai.

Pavyzdžiui, žiūrint amerikiečių filmus kartais atrodo, kad tai – autorių fantazija, nes sienas tarp kambarių lengva išspirti. Eina supermenas ir praeina kiaurai. Bet tai – ne meninė išmonė. Ten iš tikrųjų kambarių pertvaroms naudojamas labai silpnas gipskartonis“, – sakė S.Mitkus.

Jo teigimu, tai tikrai nėra specifinė Vilniaus problema. Visa laimė, kad balkonų atitvarai dar masiškai nekrinta.

„Žinau po vieną tokį nukritusį balkoną Vilniuje, Plungėje, Alytuje. Tai – palyginti reti atvejai“, – sakė teismams statybos ekspertizes atliekantis S.Mitkus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.