Džesikai Flečer tirti nusikaltimus padėjo ir moteriška logika

Aktorė, kurios karjera prasidėjo Holivudo aukso amžiuje ir sėkmingai truko aštuonis dešimtmečius. Tai – Angela Lansbury, Lietuvos žiūrovams geriausiai žinoma iš Džesikos Flečer vaidmens to paties pavadinimo TV seriale (angl. „Murder, She Wrote“). Spalio 11-ąją ji mirė likus 5 dienoms iki 97-ojo gimtadienio.

A.Lansbury – ką tik mirusios karalienės Elžbietos II bendraamžė.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
A.Lansbury – ką tik mirusios karalienės Elžbietos II bendraamžė.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Kadras iš serialo „Džesika Flečer“.
Kadras iš serialo „Džesika Flečer“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-15 22:36

Atlaikyti tokį ilgą maratoną iliuziniame didžiojo ekrano spindesio ir žaibiškos sėkmės pasaulyje jau savaime yra ir nuopelnas, ir tvirtybės išbandymas.

A.Lansbury – ką tik mirusios karalienės Elžbietos II bendraamžė (aktorė buvo pusmečiu už ją vyresnė), ir šias dvi moteris kai kas siejo. Tai – nepalaužiamas charakterio vientisumas bei tvirtumas ir natūralus, be jokių moteriškų gudrybių patrauklumas, taip retai pasitaikantis brandžiame amžiuje.

Jeigu būtų terminas „džentelvumen“ – analogiškas džentelmenui – A.Lansbury būtų buvusi jos etaloninis pavyzdys.

Šis įvaizdis daugiausia susiklostė dėl vaidmens, padariusio A.Lansbury atpažįstamą visiems ir visur, – Džesikos Flečer, šaunios moteriškės, rašančios populiarius detektyvinius romanus ir sykiu įžvalgiai narpliojančios nusikaltimus tikrame gyvenime. Ją išgarsinusį vaidmenį A.Lansbury gavo būdama 59 metų, kai daugeliui jos amžininkių ir buvusių kolegių jau būna nuskambėjusios fanfaros ir amžiams užtrenktos grimerinės durys.

A.Lansbury herojė – anglų kalbos mokytoja iš nedidelio Kebot Kouvo miestelio.

Tapusi našle ji nutaria išbandyti rašytojo amatą. Pirmasis romanas „Numirėlis, šokantis vidurnaktį“ tampa bestseleriu.

Parašiusi antrą knygą Džesika vyksta į Niujorką susitikti su leidėju ir pirmą kartą susiduria su situacija, apie kurią pasakoja skaitytojams. Nuo tada ponia Flečer ima reguliariai tirti paslaptingas žmogžudystes.

Principas „ieškok to, kuriam tai naudinga“, dėmesys smulkmenoms ir garsioji moteriška logika – trys banginiai, ant kurių laikėsi įžvalgios pagyvenusios ponios kriminalinis metodas. Per 264 serijas nuo 1984 iki 1996 metų jis jos nė karto neapvylė.

Džesika – Agathos Christie sukurtos misis Marpl antrininkė, tik perkelta į amerikietišką aplinką.

Tikriausiai A.Lansbury buvo lemta sulaukti pripažinimo būtent už vaidmenį detektyviniame filme: jos karjera prasidėjo nuo 1943 metų George’o Cukoro trilerio „Dujinis apšvietimas“ („Gaslight“), nuo kurio atsirado terminas „gaslighting“ – juo apibūdinamas vieno žmogaus psichologinis smurtas prieš kitą siekiant įtikinti jį esant neadekvatų.

Būtent taip elgiasi vyras su savo žmona filme „Dujinis apšvietimas“, kurį žiūrint ir po 80 metų stingsta kraujas. Žmoną vaidino Holivudo žvaigždė Ingrid Bergman. A.Lansbury teko tarnaitės Nensi vaidmuo – ji kalba su ryškiu koknio akcentu (veiksmas vyksta Viktorijos laikų Anglijoje), nė kiek neužjaučia savo kenčiančios šeimininkės ir, maža to, flirtuoja su jos vyru.

Režisierius G.Cucoras savo prisiminimų knygoje A.Lansbury pasirodymą filmavimo aikštelėje pavadino „Pelenės istorija“: „Pirmąją filmavimo dieną, nors jai tebuvo 17 metų ir jokios patirties, ji iškart pasirodė kaip profesionalė. Ji tapo ta pačia tarnaite – atrodė, kad net jos veidas pasikeitė. Tiesiog savo akimis mačiau tikrą vaidybą.“

Britų ir amerikiečių aktorė Angela Brigid Lansbury gimė 1925 metų spalio 16-ąją Londone, airių aktorės Moynos Macgill ir anglų politiko Edgaro Lansbury šeimoje. Tėvas mirė, kai būsimajai aktorei tebuvo devyneri.

1940-aisiais Angelos motina gavo vaidmenį Brodvėjuje ir perkėlė šeimą iš Londono į Niujorką, toliau nuo nacistinės Vokietijos bombų – Europoje jau vyko karas. Motina išvyko į turnė, o 16-metei Angelai teko globoti du dešimtmečius brolius.

Ji įstojo į Feagino dramos meno mokyklą, o būdama 17-os gavo pirmąjį vaidmenį jau minėtame „Dujiniame apšvietime“.

Kambarinės vaidmuo jai pelnė pirmą „Oskaro“ nominaciją.

Amerikos kino akademijos apdovanojimams ji buvo nominuota tris kartus, galiausiai statulėlę gavo tik 2013-aisiais už daugiau kaip septynių dešimtmečių indėlį į kino meną.

Be to, aktorė 18 kartų nominuota „Emmy“ (12 kartų gavo šį prizą), šešis kartus tapo Auksinio gaublio ir penkis – teatro premijos „Tony“ laureate.

A.Lansbury karjera nusitęsė nuo Brodvėjaus iki Holivudo. Ji spindėjo miuzikluose „Svynis Todas, demonas kirpėjas“, „Mažoji nakties serenada“, „Nerami siela“ („Blithe Spirit“).

Jos filmografijoje – 75 juostos. Tarp jų – „Doriano Grėjaus portretas“, „Mirtis prie Nilo“, „Pono Poperio pingvinai“, „Auklė Makfi“, Vanessos Caswill „Mažosios moterys“, „Merė Popins sugrįžta“.

Aktorė buvo du kartus ištekėjusi – pirmoji santuoka su aktoriumi Richardu Cromwellu truko neilgai, o su aktoriumi Peteriu Shaw išgyveno 53 metus. Daugelis pažinojusiųjų vadino juos tiesiog neišskiriamais, o jiedu vienas apie kitą visada atsiliepdavo su didžiule pagarba ir meile.

2003-iaisiais A.Lansbury liko našle. Laikotarpį po vyro netekties aktorė vadino juodžiausiu savo gyvenime.

Po aktorės mirties liko trys vaikai ir keletas anūkų. Su P.Shaw ji susilaukė sūnaus Anthony ir dukters Deidre. Vyro sūnų iš pirmos santuokos Davidą A.Lansbury auklėjo kaip savą.

Parengė Matilda Aleksandravičė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.