„The Walt Disney Company“ atsidūrė ant permainų slenksčio

„The Walt Disney Company“ šiemet minės savo 100-metį. Tačiau daugelis filmų kūrėjų mano, kad prieš porą metų jai vadovauti pradėjęs Robertas Chapekas (62 m.) traukia šią bendrovę į dugną.

Ne visi brangūs filmai pasiteisina.<br>Kadrai iš filmų
Ne visi brangūs filmai pasiteisina.<br>Kadrai iš filmų
Filmas „Toras. Meilė ir griaustinis“ uždirbo mažiau, nei buvo tikėtasi.<br>Kadras iš filmo
Filmas „Toras. Meilė ir griaustinis“ uždirbo mažiau, nei buvo tikėtasi.<br>Kadras iš filmo
Charlize Theron ir Benedictas Cumberbatchas filme „Daktaras Streindžas beprotybės multivisatoje“.<br>Kadras iš filmo
Charlize Theron ir Benedictas Cumberbatchas filme „Daktaras Streindžas beprotybės multivisatoje“.<br>Kadras iš filmo
Aktorė Scarlett Johansson filme „Juodoji našlė“.<br>Kadras iš filmo
Aktorė Scarlett Johansson filme „Juodoji našlė“.<br>Kadras iš filmo
Bendrovės „The Walt Disney Company“ vadovai viltis sieja su mokslinės fantastikos juosta „Įsikūnijimas. Vandens kelias“.<br>Kadras iš filmo
Bendrovės „The Walt Disney Company“ vadovai viltis sieja su mokslinės fantastikos juosta „Įsikūnijimas. Vandens kelias“.<br>Kadras iš filmo
Phoebe Waller-Bridge ir Harrisonas Fordas filme „Indiana Džounsas ir likimo numeriai“ .<br>Kadras iš filmo
Phoebe Waller-Bridge ir Harrisonas Fordas filme „Indiana Džounsas ir likimo numeriai“ .<br>Kadras iš filmo
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 10:55 AM

Daug kainavę, bet žiūrovus nuvylę serialai, bendrovės vadovo konfliktai su žvaigždėmis – visa tai ima žlugdyti „The Walt Disney Company“ reputaciją. Tai kenkia ir jos padaliniui „Disney+“.

Už R.Chapeko, kuris jau dvejus metus vadovauja 200 mlrd. dolerių vertės bendrovei, nugaros – septynių metrų aukščio „Mickey Mouse One“ propelerinis lėktuvas, kadaise skraidinęs legendinį bendrovės įkūrėją Waltą Disney (1901–1966).

Dabar dešimties tonų milžinas į Kaliforniją atskraidino R.Chapeką, kuris turėjo atidaryti parodą „D23 Expo 2022“.

Tai – didžiulė šventė, į kurią atvyksta dešimtys tūkstančių aistruolių, pasipuošusių animacinių filmų herojų drabužiais.

R.Chapekas galėjo pasakyti porą žodžių apie bendrovės įkūrėją, pralinksminti susirinkusius pasakojimu apie tai, kaip kadaise W.Disney teko įtikinėti savo šykštųjį brolį ir partnerį Roy, kad šis sutiktų lėktuvui skirti bendrovės pinigų.

Tačiau R.Chapekas tik perskaitė viešųjų ryšių specialisto parašytus kelis sakinius ir dingo.

Jo pirmtakas Robertas Igeris (71 m.), „The Walt Disney Company“ generaliniu direktoriumi tapęs 2005-aisiais, buvo kitoks. Per 15 R.Igerio vadovavimo metų „The Walt Disney Company“ tapo didžiausia ir įtakingiausia pasaulio pramogų bendrove. Jis ir įkūrė internetinę televiziją „Disney+“. Kai 2020-ųjų vasarį generalinio direktoriaus postą perėmė R.Chapekas, atrodo, sėkmė nuo kompanijos nusisuko.

Tiesa, ne dėl visų bėdų kaltas vadovas. Jau trečią savo darbo savaitę dėl koronaviruso pandemijos jis buvo priverstas uždaryti disneilendo parkus. Dabar į juos vėl plūsta lankytojai, o 221 mln. prenumeratorių visame pasaulyje turinti platforma „Disney+“ pralenkė konkurentę „Netflix“.

Vis dėlto pastaruoju metu bendrovės akcijų kursas smuko 40 proc., todėl Holivude svarstoma, ar mikrobiologas, turintis verslo administravimo magistro diplomą, tikrai vertas būti princesių ir superdidvyrių karalystės valdovu? Kokios būklės „The Walt Disney Company“ šiais metais švęs savo 100-ąjį gimtadienį?

Beveik visa R.Chapeko karjera susijusi su „The Walt Disney Company“, bet jis niekada nevadovavo televizijos arba kino studijai.

Generalinio direktoriaus R.Igerio laikais R.Chapekas vadovavo padaliniui, kuriam priklausė pramogų parkai, kruizinės kelionės ir aistruolių atributika. Jis stengėsi iš disneilendo lankytojų išpešti bent dar porą dolerių už šviečiantį kardą.

Kai užklupo koronaviruso pandemija, antrinė „The Walt Disney Company“ bendrovė „Marvel“ kino teatruose planuotą rodyti mokslinės fantastikos juostą „Juodoji našlė“ („Black Widow“) skubiai perkėlė į interneto platformą „Disney+“.

Nesėkminga „Juodosios našlės“ premjera nusivylusi juostos žvaigždė Scarlett Johansson (38 m.) jau ketino bendrovę paduoti į teismą, bet R.Chapekas paskutinę akimirką konfliktą šiaip taip užglaistė.

Šiemet „The Walt Disney Company“ laukia didžiuliai iššūkiai. Bendrovės internetinė platforma „Disney+“ – tarsi alkanas žvėris, nuolat reikalaujantis naujos produkcijos. Norėdama išlikti rinkoje, bendrovė privalo gaminti vis daugiau filmų ir serialų, tačiau kokybė neturi nukentėti.

Ar tai įmanoma? Štai antrinė „The Walt Disney Company“ įmonė „Marvel Studios“, ilgą laiką buvusi hitų fabriku, dabar išleidžia abejotinos kokybės juostas.

Buvo daug tikėtasi iš juostų „Daktaras Streindžas beprotybės multivisatoje“ („Doctor Strange in the Multiverse of Madness“) ir „Toras. Meilė ir griaustinis“ („Thor: Love and Thunder“), tačiau jos uždirbo mažiau nei milijardą dolerių.

O prieš pat koronaviruso pandemiją pasirodęs filmas „Keršytojai: Pabaiga“ („Avengers: Endgame“) uždirbo beveik tris milijardus dolerių.

Tiesa, vargu ar teisinga lyginti priešpandeminius metus ir 2022-uosius, nes dabar Kinija įsileidžia vis mažiau JAV filmų.

Vis dėlto „The Walt Disney Company“ kūrėjai su baime žvalgosi į sėkmingiau dirbančius konkurentus. Štai kur kas mažesnės studijos „Paramount Pictures“ sukurta veiksmo drama „Asai II“ („Top Gun: Maverick“) uždirbo beveik 1,5 milijardo dolerių.

Kol kas „The Walt Disney Company“ vis dar didelė ir įtakinga, todėl turi jėgų atlaikyti nesėkmes. Jei nepasiseka vienai kompanijos studijai, gali pasisekti kitai.

Bendrovės vadovai viltis sieja su klasika tapusių kūrinių tęsiniais. Pirmiausia – su mokslinės fantastikos juostos „Įsikūnijimas“ („Avatar“) antra dalimi „Įsikūnijimas. Vandens kelias“ („Avatar: The Way of Water“).

Vien per pirmas dvi savaites jis uždirbo 1,03 mlrd. JAV dolerių. Juostos režisierius Jamesas Cameronas anksčiau yra sakęs, kad tikisi, jog filmas surinks 2 mlrd. dolerių – tuomet jis bus pelningas.

Prieš trylika metų rodyta pirmoji dalis laikoma sėkmingiausiu visų laikų filmu. Pagal pajamas „Įsikūnijimas“ pralenkė iki tol pelningiausią buvusį „Titaniką“ („Titanic“).

Nemažai tikimasi ir iš penkto filmo apie archeologo Indianos Džounso nuotykius – „Indiana Džounsas ir likimo numeriai“ („Indiana Jones and the Dial of Destiny“) turėtų pasirodyti šių metų birželį.

Jame pagrindinį herojų ir vėl vaidins Harrisonas Fordas, kuriam pernai sukako 80 metų. „Oskaro“ nominantas šį personažą pirmą kartą įkūnijo daugiau nei prieš keturis dešimtmečius.

Nemažai „The Walt Disney Company“ bendrovės darbuotojų vis dar ilgisi R.Igerio. 2005-aisiais perėmęs bendrovės vairą, jis jau po kelių mėnesių įtikino pagrindinį „Pixar“ akcininką Steve’ą Jobsą parduoti šį animacinės kompiuterijos pionierių „The Walt Disney Company“ bendrovei.

Savo autobiografinėje knygoje R.Igeris rašo, kad buvo perspėtas savo pirmtako Michaelo Eisnerio (80 m.) nesusidėti su nepastoviuoju S.Jobsu.

Bet „Apple“ vadovas netrukus tapo didžiausiu „The Walt Disney Company“ akcininku. Likus pusvalandžiui iki sandorio S.Jobsas pranešė R.Igeriui, kad serga nepagydoma liga. Tokiu būdu tarsi suteikė galimybę šiam pasitraukti, tačiau „The Walt Disney Company“ bosas neatsitraukė.

Apie tai, kaip bendravo su kūrybiniais žmonėmis ir pelnė jų pasitikėjimą, R.Igeris pasakoja savo autobiografinėje knygoje.

2011-aisiais „The Walt Disney Company“ generalinis direktorius sugalvojo nusipirkti George’o Lucaso (78 m.) įkurtą kino kompaniją „Lucasfilm“.

Į šį pasiūlymą „Žvaigždžių karų“ („Star Wars“) kūrėjas atsakė: „Kai tam būsiu pasirengęs, paskambinsiu tik tau.“

Kitais metais „The Walt Disney Company“ perėmė bendrovę „Lucasfilm“.

Pramogų pasaulis yra atsidūręs ant didžiulių permainų slenksčio. Tuo įsitikinęs buvęs „The Walt Disney Company“ bosas R.Igeris.

Tik didžiosios studijos su gerai išplėtota srautinio perdavimo paslauga gali atsilaikyti prieš tokius šiuolaikinių technologijų milžinus, kaip „Apple“ ar „Amazon“.

„Vis dėlto tvirtai tikiu, kad „The Walt Disney Company“ laukia šviesi ateitis“, – sakė buvęs jos generalinis direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.