Ko nežinojote apie juostos „Juros periodo parkas“ filmavimo užkulisius?

2023-iaisiais Steveno Spielbergo „Juros periodo parkas“ („Jurassic Park“) švenčia 30-metį – kaip tik tuo metu, kai režisierius ir jo autobiografinė drama „Fabelmanai“ yra pagrindiniai pretendentai į „Oskarą“. Kokių įdomių faktų nežinome apie trijų Amerikos kino meno akademijos prizų laureatą ir vieną labiausiai pavykusių filmų kino istorijoje?

63 mln. dolerių kainavęs „Juros periodo parkas“ uždirbo beveik milijardą dolerių.<br>Kadras iš filmo
63 mln. dolerių kainavęs „Juros periodo parkas“ uždirbo beveik milijardą dolerių.<br>Kadras iš filmo
63 mln. dolerių kainavęs „Juros periodo parkas“ uždirbo beveik milijardą dolerių.<br>Kadras iš filmo
63 mln. dolerių kainavęs „Juros periodo parkas“ uždirbo beveik milijardą dolerių.<br>Kadras iš filmo
63 mln. dolerių kainavęs „Juros periodo parkas“ uždirbo beveik milijardą dolerių.<br>Kadras iš filmo
63 mln. dolerių kainavęs „Juros periodo parkas“ uždirbo beveik milijardą dolerių.<br>Kadras iš filmo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 9:42 AM

Filmų serija „Juros periodo parkas“ paremta to paties pavadinimo rašytojo Johno Michaelo Crichtono romanu, išleistu 1990-aisiais. Istorija apie atgijusius dinozaurus visus taip sudomino, kad Holivudo prodiuseriai tiesiog kovėsi dėl teisės ekranizuoti knygą, kai ji dar tebuvo rankraščio stadijos.

Pavyzdžiui, „Warner Bros.“ norėjo, kad knygą ekranizuotų Timas Burtonas, o „Universal“ dėjo viltis į S.Spielbergą ir neprašovė. Už galimybę atgaivinti dinozaurus didžiajame ekrane studija J.M.Crichtonui sumokėjo 2 mln. dolerių dar iki išleidžiant romaną.

Ne tik T.Burtonas galėjo atsidurti filmo režisieriaus kėdėje. Apie šį filmą svajojo ir Jamesas Cameronas. „Terminatoriaus“ („The Terminator“) autorius apie J.M.Crichtono knygą sužinojo dar iki ją išleidžiant, bet, pasak jo paties, pavėlavo įsigyti teisę ją ekranizuoti – vos pusvalandžiu anksčiau ją nusipirko „Universal“.

Vis dėlto vėliau J.Cameronas pripažino, kad S.Spielbergas tapo idealiu režisieriumi, nes jo filmo versija būtų buvusi daug niūresnė, panaši į „Svetimus“ („Aliens“) – tik su dinozaurais, o ne ateivių monstrais.

Apie J.M.Crichtono sumanymą S.Spielbergas sužinojo dar kurdamas filmą „Ateivis“ („E.T. the Extra-Terrestrial“), tačiau, užuot ėmęsis dar vieno brangaus filmo, puoselėjo mintį ekranizuoti Thomo Kenilly knygą „Šindlerio sąrašas“ („Schindler’s List“), kuri jam, kaip žydui, buvo labai asmeniška.

Tačiau studijos vadovai nesiryžo imtis istorinio filmo apie Holokaustą. Tuomet S.Spielbergas su jais susitarė: jis režisuos „Juros periodo parką“, kurio sėkmės tikėtasi dar iki pradedant juostą filmuoti, o studija uždegs žalią šviesą „Šindlerio sąrašui“.

1993 m. ekranuose pasirodęs „Juros periodo parkas“ kainavo 63 milijonus dolerių, o pasaulyje uždirbo beveik milijardą dolerių. Tai leido S.Spielbergui ekranizuoti „Šindlerio sąrašą“, kuris, beje, taip pat surinko nemažai pinigų: 22 mln. dolerių kainavęs filmas atsipirko 15 kartų ir studiją praturtino 322 mln. dolerių.

Nors J.Cameronas taip ir nenufilmavo „Juros periodo parko“, netiesiogiai vis dėlto prisidėjo prie šio filmo. Kaip tik J.Camerono techniniai laimėjimai kuriant „Terminatoriaus“ antrąją dalį padėjo įtikinamai atkurti dinozaurus S.Spielbergo filme.

Kompiuterinė grafika taip sužavėjo kino pramonę, kad antrojo „Terminatoriaus“ ir S.Spielbergo filmo vaizdus kūrusi komanda buvo pripažinta viena sumaniausių dešimtajame dešimtmetyje.

Ankstyvuoju aktorių atrankos etapu S.Spielbergas matė tris kandidatus į pagrindinį paleontologo Alano Granto vaidmenį: Harrisoną Fordą, su kuriuo draugavo dar nuo „Indianos Džounso“ laikų, Seaną Connery arba Russellą Crowe.

Tačiau visi trys aktoriai dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalėjo filmuotis, todėl vaidmuo atiteko Samui Neillui.

Daktaras Janas Malkolmas galėjo būti visiškai kitoks, jei vietoj Jeffo Goldblumo jį būtų vaidinęs Jimas Carrey, kaip iš pradžių planavo S.Spielbergas.

Beje, papirkto programuotojo Deniso Nadrio vaidmens atlikėjas aktorius Wayne’as Knightas į filmą pateko per „Esminį instinktą“ („Basic Instinct“) – S.Spielbergas pamatė W.Knightą Paulo Verhoeveno erotiniame trileryje (aktorius vaidino detektyvą, dalyvavusį legendinėje Sharon Stone herojės apklausos scenoje). S.Spielbergui taip patiko W.Knightas, kad jis pakvietė jį į savo naująjį filmą.

Nors scenarijuje J.Goldblumo personažas nesėkmingai bandė flirtuoti su Lauros Dern personažu, tikrame gyvenime tarp šių dviejų aktorių įsižiebė jausmai. Šiuos santykius vainikavo dvejus metus trukusios sužadėtuvės, kurias jie abipusiškai nutraukė 1995 metais.

„Juros periodo parkas“ J.Goldblumui įsiminė ne tik dėl romantinės patirties, bet ir dėl žiūrovams patikusios jo herojaus frazės: „Reikia greičiau važiuoti.“ Po kelerių metų J.Goldblumas ją pakartojo kitame kino hite – „Nepriklausomybės dienoje“ („Independence Day“). Tik šį kartą jo personažas bandė pabėgti ne nuo dinozaurų, o nuo jį persekiojančių ateivių.

2005 m. paleontologė Mary Schweitzer suakmenėjusiuose tiranozauro kauluose aptiko raudonųjų kraujo kūnelių ir minkštųjų audinių. Tai reiškia, kad dinozaurų klonavimas ilgainiui gali tapti tikrove.

Tai tikriausiai turėtų pradžiuginti Eloną Muską, kuris šių metų pradžioje tviteryje parašė, kad, jo manymu, būtų gera idėja, jei „Juros periodo parkas“ iš tikrųjų egzistuotų. Beje, tuo jis gerokai išgąsdino savo sekėjus.

Parengė Matilda Aleksandravičė 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.