Alergijas pažabojęs O. Gasanovas: „Buvau vienas iš daugiausiai alergijų turinčių vaikų Lietuvoje“

Daugybė žmonių kenčia nuo įvairių tipų alergijų, tačiau pavasario ir vasaros sezonais sunkiau tiems, kuriuos vargina alergija žiedadulkėms. Tai yra labiausiai paplitusi alergijos forma, kuri dar vadinama polinoze. Kaip palengvinti alergines reakcijas ir ar įmanoma su jomis susigyventi?

 Žurnalistas Orijus Gasanovas.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
 Žurnalistas Orijus Gasanovas.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 10:12 AM, atnaujinta Mar 29, 2023, 10:26 AM

Apie alergijas laidoje  „Sveikas rytojus“ pasakojo televizijos laidų vedėjas, keliautojas Orijus Gasanovas. Žinomas vyras atviravo apie dar vaikystėje nustatytas alergijas, atskleidė, kas padėjo susigyventi su jomis ir kodėl vizitai ligoninėje nekėlė baimės.

Pasak Orijaus, jau ankstyvoje vaikystėje jis susidurdavo su įvairias negalavimais, tačiau jų atsiradimo priežastį išsiaiškino tik gerokai vėliau.

„Nors vaikystėje dažnai sirgau, negalavimų priežastį atrado tik pirmoje klasėje. Tuomet man buvo diagnozuota ne tik bronchinė astma, bet ir daugybė įvairių alergijų. Tuo metu buvau vienas iš daugiausiai alergijų turinčių vaikų Lietuvoje. Nors ir reikėdavo dažnai lankytis ligoninės alergologiniame skyriuje, niekuomet nejutau baimės. Priešingai – tada tokie vizitai man net labai patikdavo, kadangi čia buvo mano visi draugai“, – apie vaikystėje kamavusias ligas kalbėjo nuomonės formuotojas.

Anot pašnekovo, turint begalę alergijų tekdavo atlikti daugybę tyrimų. Dalis jų turėjo ir nemalonių šalutinių poveikių.

„Prisimenu, jog kiekvieną kartą atvykus į ligoninę reikėdavo atlikti kraujo tyrimus. Taip pat ant rankų padarydavo daug nedidelių dūrių, ant kurių užlašindavo alergenus, jog nustatytų, ar organizme vyksta alerginė reakcija. Kadangi buvau beveik viskam alergiškas, po šių tyrimų labai ištindavo rankos“, – pasakojo žurnalistas.

Susidūrus su negalavimais ir ligomis, žmogus dažnai turi keisti planus, nenustoja galvoti apie užklupusią ligą, tačiau Orijus rado sprendimą, kaip gyventi neprarandant gyvenimo džiaugsmo.

Nuomonės formuotojas laidoje teigė, jog su laiku tiesiog susigyveno su visomis alergijomis, nekreipė į jas dėmesio ir džiaugėsi gyvenimu.

„Mano manymu, alergija yra lėtinė liga, su kuria galima susigyventi. Iki šiol turiu astmą ir visas alergijas, tačiau stengiuosi tas ligas ignoruoti ir neleisti joms trukdyti gyventi. Žinoma, vartoju ir vaistus, kurie jas palengvina. Nors esu alergiškas citrusiniams vaisiams, kiekvieną dieną geriu citrinų sultis, valgau daug greipfrutų, taip pat labai mėgstu saulėgrąžas, nuo kurių pasireiškia alerginė reakcija. Kartais net atrodo, kad tos alergijos dingo, tačiau atlikus tyrimus jos vis dar yra randamos. Manau per tiek laiko išmokau, kaip su jomis gyventi ir gerai jaustis“, – pasakojo Orijus.

Pasak gydytojos alergologės Aušros Astrauskaitės, pirmosios alerginės reakcijos yra nustatomos gimus vaikui, tačiau su metais jų skaičius tik didėja.

„Alergijos maistui dažniausiai pasireiškia pirmaisiais gyvenimo metais, ypatingai tais atvejais, kai vaikai maitinami ne tik pienu, bet ir kitais maisto produktais. Nors vėliau alerginės reakcijos maistui mažėja, atsiranda alergijos aplinkai – gyvūnams, dulkių erkutėms, žiedadulkėms“, – pasakojo alergologė.

Anot gydytojos, yra keletas skirtingų būdų, kaip galima nustatyti alergijas.

„Norint nustatyti alergijas, yra atliekami kraujo tyrimai ir odos dūrio mėginiai. Pastarojo tyrimo metu ant dilbio yra atliekamas maždaug vieno milimetro dūris ir ant jo užlašinamas ekstraktas su alergenu. Jeigu žmogaus organizme yra antikūnių prieš alergeną, dūrio vietoje atsiranda spuogelis, kuris primena uodo įkandimą“, – dėstė gydytoja alergologė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.