Įžymybių treneris P. Ratkevičius atskleidė dažnai daromą klaidą: „Sudarydamas mitybos planus, aš šį mitą paneigiu“

Jei anksčiau daugelis jūros gėrybių nė nedrįsdavo paragauti, šiandien jos karaliauja ne tik restoranuose, bet ir bene kiekvieno lietuvio namuose. O ir būdų, kaip jas paruošti, yra pačių įvairiausių – tą įrodys ir šio penktadienio TV3 laidos „Lidl grilio talentai“ dalyviai. Laukia ne tik sveikuoliški, bet ir tikrus gurmanus pradžiuginsiantys receptai!

 Paulius Ratkevičius.<br> V.Černiausko nuotr.
 Paulius Ratkevičius.<br> V.Černiausko nuotr.
 Laidoje pagamintas patiekalas.<br> V.Černiausko nuotr.
 Laidoje pagamintas patiekalas.<br> V.Černiausko nuotr.
 Laidos filmavimo akimirka.<br> V.Černiausko nuotr.
 Laidos filmavimo akimirka.<br> V.Černiausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 9:43 AM, atnaujinta Apr 28, 2023, 9:47 AM

Parduotuvėje rinkdamas ingredientus šios laidos temai, filmavime Vytaras Radzevičius atskleidė daugybę įdomių detalių. Nuo to, kam pats jaučia didžiausią silpnybę, iki to, kaip namuose nesunkiai paruošti tailandietiškų skonių kupiną, labai paprastą jūros gėrybių patiekalą.

Šįkart laidas buvo filmuota įspūdingą vaizdą atveriančioje vietoje – netoli Užutrakio dvaro įsikūrusiame kempinge. Čia susitiko ir du laidos svečiai – 15 metų grilio patiekalus ruošiantis Europos fitneso čempionas bei įžymybių treneris Paulius Ratkevičius ir 5 metų čirškinimo patirtį sukaupęs barų vadybininkas Dovydas Kuprys.

Pastarasis grilį laiko tikru šeimos nariu – nors pirmąjį Dovydas įsigijo vos prieš 5 metus, šiandien jis gali pasigirti kur kas didesne kolekcija. Dabar vyro namuose puikuojasi net 3 šašlykinės ir 4 skirtingi griliai! O ir Dovydo gaminamus patiekalus pastaruoju metu ragauja ne tik bičiuliai – vyras juos visiems norintiems ruošia ir įvairių asmeninių švenčių metu.

Tokį pat restorano lygio patiekalą, dvelkiantį Tailandu, jis pagamino lados filmavime. Ar jo receptas sužavės Vytarą?

Tuo tarpu P. Ratkevičiaus meilė maisto gamybai užgimė visai atsitiktinai. Norėdamas nusipirkti muzikinį grotuvą, dar būdamas vaikas Paulius su mama susitarė, kad ši jam duos po litą už kiekvieną visai šeimai pagamintą patiekalą. Siekdamas kuo greičiau svajonę išpildyti, Paulius tapo mažuoju kulinaru!

„Kepti blynus pradėjau būdamas 5-erių, o sulaukęs 7 metų jau gaminau cepelinus“, – juokėsi prisiminęs jis.

Tačiau Paulius niekuomet nebūtų pagalvojęs, kad tokį pat svarbų vaidmenį maistas ir jo gamyba jo gyvenime vaidins ir tuomet, kai jis užaugs. Šiandien jis gamina ne tik sau – mitybos planus sudaro ir tiems, kuriuos treniruoja. O didžiausia Pauliaus aistra – ieškoti patiekalų, kurie būtų ne tik sveiki, bet ir skanūs.

„Daugelis sako, kad jei nori sulieknėti, turi valgyti neskaniai. Sudarydamas savo mitybos planus, aš šį mitą paneigiu – man maistas turi būti skanus. Tai, kad galiu griauti stereotipus, yra tikras gyvenimo džiaugsmas. Žmonės net iki šių dienų galvoja, kad siekiant užsibrėžtų tikslų, valgyti galima ne viską. O aš manau, kad svarbiausia yra porcijos dydis ir laikas, kuomet maistas yra suvalgomas. Jei labai mėgstate pyragą, geriau jau suvalgykite jo rečiau, nei be jo kankinkitės tris savaites. Kitu atveju vėliau to pyrago galite persivalgyti ir grįžti į niekur nevedančius buvusius mitybos įpročius“, – įsitikinęs P. Ratkevičius.

Paulius varžovą Dovydą bandė nugalėti paprastumu – ruoše patiekalą, kurį, anot trenerio, gali pagaminti net ir tie, kurie neturi jokių kulinarinių įgūdžių. Tai – jūros gėrybių troškinys.

Begamindamas, jis pasidalino ir vertingais mitybos patarimais.

„80 procentų pilvo preso gaminasi ne sporto salėje, o virtuvėje, bevalgant“, – ne visiems žinomą faktą atskleidė jis.

O sužinojęs, kad priešininkas Dovydas kartais laikosi pastaruoju metu itin populiaraus protarpinio badavimo, P. Ratkevičius patarimų turėjo ir čia. Anot įžymybių trenerio, sveikatai protarpinis badavimas iš tiesų pasitarnauja, tačiau kas liečia svorio metimą, nėra jokių įrodymų, kad tai būtų efektyviau nei kiti būdai – viskas priklauso nuo suvartojamų kalorijų kiekio.

„Protarpinį badavimą rekomenduočiau tiems, kurie iš esmės nemėgsta valgyti pusryčių. Bet su sąlyga, kad jūs nepersivalgysite vakare“, – atkreipė dėmesį jis.

Tačiau būdų, kaip palaikyti norimą svorį, anot Pauliaus, yra ir daugiau.

„Yra du žmonių tipai. Vieni yra tokie, kaip aš – jei nepavalgau ilgiau nei tris valandas, aš labai išalkstu, ir turiu pasitelkti valią, kad atsisakyčiau sotesnių arba netinkamų pasirinkimų. O jei kas tris valandas pavalgau, tuomet visą laiką būnu sotus. Tačiau yra ir tokių žmonių, kuriems tai netinka – jie geriau renkasi tris kartus pavalgyti po daugiau, bet tarp valgymų daryti 5 valandų pertraukas. Abu būdai yra geri. Svarbiausia, kad nebūtų kančios, nes ji veda į režimo nebuvimą – valios klausimas, kada žmogus paslys“, – patarė Paulius.

Laidos vedėją Vytarą nustebino, kad net laikydamasis sveikos mitybos, Paulius savo grilio patiekalą pasirinko gardinti ingredientu, kurio sveikuoliai dažniausiai linkę atsisakyti – grietinėle. Tačiau ir čia treneris laidos vedėją nuramino primindamas, kad svarbiausia – kiekis.

„Laikydamiesi režimo, žmonės labai dažnai pasidalina į dvi fazes. Viena yra tada, kai jie nevalgo nieko netinkamo, nes režimas yra labai griežtas, o antra – tada, kai žmonės valgo viską iš eilės. Siekiu parodyti, kad jei bendras pagrindas bus sveikas, į jį pridėję kažko ne tokio sveiko, dietos tikrai nesugadinsime“, – atkreipė dėmesį P. Ratkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.