CNN ištiko krizė – televiziją lygina su auksinius kiaušinius dėjusia višta, kuri gaišta

Reitingai ritasi žemyn, pelnas menksta, reputacija prastėja. Su tuo susiduria kadaise klestėjusi CNN. Daugiau nei prieš metus prie šios televizijos vairo stojęs Chrisas Lichtas (51 m.) pasiryžęs suteikti jai naują postūmį. Ar tai įmanoma?

 CNN programas gali matyti kas penktas pasaulio gyventojas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 CNN programas gali matyti kas penktas pasaulio gyventojas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Ch.Lichtas nuo vaikystės svajojo dirbti televizijoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Ch.Lichtas nuo vaikystės svajojo dirbti televizijoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-16 11:55

Praėjusių metų gegužę CNN valdybos pirmininku tapusio Ch.Lichto užduotis – ne iš lengvųjų, mat keturis tūkstančius darbuotojų turinti JAV žiniasklaidos milžinė išgyvena didžiausią krizę nuo to laiko, kai 1980-ųjų birželį pradėjo transliuoti.

„Jis perėmė dar šilto mėšlo krūvą“, – pasišaipė vienas ilgametis televizijos darbuotojas.

CNN programos transliuojamos 212 šalių, jas gali matyti kas penktas pasaulio gyventojas.

Naujasis vadovas siekia transliuotojui suteikti naują veidą. Jis nori, kad žiūrovai gautų tik objektyvią informaciją ir išgirstų įvairias nuomones.

Tiesa, pradžia buvo nevykusi. Pernai gegužę CNN transliavo pokalbį su Donaldu Trumpu. Tai buvo pirmas jo interviu šioje televizijoje nuo 2016 metų.

Žurnalistės pokalbis su kadenciją baigusiu JAV prezidentu vyko praėjus vos dienai po to, kai teisme prisiekusieji pripažino jį kaltu dėl seksualinio priekabiavimo. Pokalbio metu D.Trumpas savo auką Elizabeth Jean Carroll išvadino ne viso proto. Už tai, kad suteikė eterį D.Trumpui, Ch.Lichtas sulaukė kritikos. Pirmiausia – iš savo darbuotojų.

„CNN niekada negalės išsivėdinti nuo šios transliacijos dvoko“, – rėžė šios televizijos komentatorius Wajahatas Ali.

Po šio interviu CNN reitingai krito drastiškai. Geriausiu laiku šios televizijos programą įsijungdavo vos 335 tūkst. žiūrovų.

Tai – žemiausias per aštuonerius metus populiarumo lygis. Net kraštutinių dešiniųjų transliuotojas „Newsmax“ turi daugiau žiūrovų.

Nepavydėtina visų trijų svarbiausių JAV naujienų transliuotojų – „Fox News“, CNN ir MSNBC – padėtis. Bet CNN nugarmėjo giliausiai.

Nieko nuostabaus, kad Ch.Lichtas nesiveržė vadovauti šiai televizijai. Kita vertus, šis darbas – rimtas iššūkis žurnalistui ir prodiuseriui.

Dirbti televizijoje Ch.Lichtas svajojo nuo vaikystės. Jau tada jis su vaizdo kamera kurdavo siužetus apie išgalvotus įvykius.

Vėliau prodiusavo du populiarius ryto šou – „Morning Joe“ ir „CBS This Morning“.

Kai vyrui sukako 38-eri, jis patyrė gyvybei grėsmingą kraujo išsiliejimą į smegenis. Po to Ch.Lichtas paliko naujienų verslą. Šešerius metus jis kūrė šou „The Late Show with Stephen Colbert“, kuris buvo populiariausia televizijos pokalbių laida.

Grįžti į sudėtingą naujienų verslą jį paskatino bičiulis, bendrovės „Warner Bross. Discovery“ vadovas Davidas Zaslavas.

Kai Ch.Lichtas nuotaikingąjį „The Late Show with Stephen Colbert“ iškeitė į CNN, ši televizija išgyveno krizę. Jos reitingai buvo žemi, ji smarkiai atsiliko nuo dešiniojo „Fox News“ ir kairiojo MSNBC.

Dar 2016-aisiais CNN plačiai atvėrė D.Trumpui tiesioginio eterio duris. Tai buvo Ch.Lichto pirmtako Jeffo Zuckerio (58 m.) sumanymas.

„Mūsų nuolatiniai reportažai apie D.Trumpą veikiausiai padėjo šiam šunsnukiui laimėti rinkimus“, – piktinosi vienas ilgametis CNN prodiuseris.

Kai D.Trumpas įsikūrė Baltuosiuose rūmuose, CNN perėjo į opoziciją. D.Trumpas ir J.Zuckeris savo asmeninę nesantaiką pavertė vieša muilo opera televizijoje ir socialiniame tinkle „Twitter“.

CNN aštriai kritikavo ir D.Trumpą, ir jo aplinką. Kai kurie laidų vedėjai dėl to sulaukė grasinimų nužudyti ir gavo asmeninę apsaugą.

2018-aisiais anonimas pranešė, kad užminuota televizijos studija Niujorke. Visi darbuotojai buvo evakuoti. Paaiškėjo, kad pranešimas melagingas.

Nepaisydamas jokių grasinimų J.Zuckeris laikėsi savo kurso.

„J.Zuckeris nebuvo objektyvus, todėl labai pakenkė televizijos prestižui, – piktinosi vienas šios kompanijos veteranų. – Tai trikdė daugelį mūsų, pirmiausia tuos, kurie dirba karščiausiose vietose, karo zonose. Ten jie rizikuoja savo gyvybe, o dabar ir namuose tenka susidurti su grasinimais nužudyti.“

2022-ųjų vasarį J.Zuckeriui teko iš CNN pasitraukti dėl meilės romano su bendradarbe.

Ėmęs vadovauti CNN Ch.Lichtas buvo nuvykęs į Montaną susitikti su šios televizijos įkūrėju Tedu Turneriu (84 m.) ir paprašyti jo patarimų. Būtent T.Turneris pradėjo TV transliacijas visą parą ir yra sakęs: „Kai ateis pasaulio pabaiga, mes ją transliuosime tiesiogiai.“

Naujajam CNN vadovui buvo nelengva dar ir dėl to, kad nemažai darbuotojų gailėjo senojo vadovo.

„J.Zuckerio laikais CNN buvo tarsi sekta. Kai jis turėjo pasitraukti, daugelis kentėjo dėl potrauminio streso“, – prisimena vienas darbuotojų.

Kito nuomone, J.Zuckerio gailisi tie, kurie dabar baiminasi dėl savo darbo vietos. Išties Ch.Lichtas atleido šimtus darbuotojų, žlugdydamas J.Zuckerio įkurtą nuostolingą srautinių paslaugų perdavimo tarnybą CNN+.

CNN ilgą laiką buvo įpratęs prie metinio daugiau nei milijardo JAV dolerių pelno. Tačiau pernai teko tenkintis 750 mln. dolerių pelnu.

Pasipylė atleidimai, nebuvo pasigailėta net žvaigždžių, pavyzdžiui, populiaraus korespondento Briano Stelterio (37 m).

CNN vadovai tikisi, kad šių metų pelnas bus 850 mln.–1 mlrd. dolerių.

Šiai televizijai daugiau nei metus vadovaujantis Ch.Lichtas savo darbo principus apibūdina tokiu pavyzdžiu: „Įsivaizduokite, kad lyja. Mes kalbiname žmones, kuriems lietus patinka, ir tuos, kuriems jis nepatinka.

Bet mes jokiais būdais negalime suteikti eterio tiems, kurie tikina, kad šviečia saulė.“

Išlaikyti šią pusiausvyrą darosi vis sunkiau, nes mūsų laikais veša dezinformacija.

„Būkite ištikimi tiesai, bet nebūkite neutralūs, – kolegoms pataria garsi žurnalistė Christiane Amanpour (65 m.), pelniusi tarptautinę šlovę dėl reportažų iš konfliktų zonų. – Pusiausvyra ne visada reiškia objektyvumą.“

Vien nauji vadovai ir nauji laidų formatai negali CNN ištraukti iš duobės, į kurią ji nugarmėjusi.

Vis daugiau amerikiečių nusisuka nuo televizijos, kurią keičia internetas.

„Anksčiau visa šeima susėsdavo prie televizoriaus, kad pasižiūrėtų informacinę laidą ir aptartų išgirstas naujienas.

Dabar tokios tradicijos nebėra“, – sakė amerikiečių žiniasklaidos tyrėja Amanda Lotz.

Tais laikais CNN buvo vertinga, bet dabar televizija kaip informacijos šaltinis tapo neveiksminga.

„Višta, kuri ilgai dėjo auksinius kiaušinius, gaišta“, – apibendrino vienas buvusių CNN vadovų Jonas Kleinas (65 m).

Nepaisant to, Ch.Lichtas nesuteikia jokių galimybių CNN srautinio perdavimo paslaugos tarnybai CNN+.

Veikiausiai ir dėl to, kad ji buvo ankstesnių vadovų kūrinys.

Ch.Lichtas dėl visa ko turi atsarginį planą. Draugams jis prisipažino – jeigu nepavyks pertvarkyti CNN, grįš į pramogų verslą.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.