Ekrane Kalėdų Seneliai būna ir girtuokliai, ir pikčiurnos

Esame pripratę prie Kalėdų Senelio – geraširdžio žilabarzdžio, dalijančio dovanas. Tačiau pasaulio kine galima rasti ir kitokių, visiškai netikėtų šio personažo variantų.

B.B.Thorntonas.<br>„Capital Pictures“/“Scanpix“ nuotr
B.B.Thorntonas.<br>„Capital Pictures“/“Scanpix“ nuotr
Eddie Murphy.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Eddie Murphy.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
B.B.Thorntonas.<br>„Capital Pictures“/“Scanpix“ nuotr.
B.B.Thorntonas.<br>„Capital Pictures“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 7:00 PM

Jis griežtai baudžia nepaklusniuosius. Po raudonu kostiumu ir kepure su bumbulu slepiasi niekingas sukčius, niekšas, laidantis nešvankius juokelius ir dvokiantis viskiu. Kalėdų Senelis ateina pas jus!

Siūlome pažvelgti į penkis originalius personažus iš kalėdinių filmų.

„Kaip suomiai Kalėdų Senelį...“ (2010 m.). Filmas tiems, kurie nutarė nebetikėti Kalėdų Seneliu. Ši juosta panaši į sluoksniuotą kalėdinį pyragą su atominio aštrumo įdaru, pagardintą suomių humoru, rūsčiu šalčiu ir piktybiškais elfais.

Legenda byloja, kad suomiai Laplandijos tarpeklyje sugavo piktą Kalėdų Senelį. Kad daugiau nebegrobtų nepaklusnių vaikų, užkasė jį po kalnu. Tačiau jis buvo surastas, atkastas ir pradėjo visiems keršyti. Beprotiškos suomių komedijos šūkis: „Per šias šventes Kalėdų Seneliu patikės visi“.

Jei kas nors nepatikės, tai vis tiek išsigąs ir visam gyvenimui įsimins kraugerišką Kalėdų Senelį, kurį vaidina nepakartojamas Peeteris Jakobi (1940–2014). Drąsus siužetas, gražūs vaizdai, juodojo humoro stiliaus pasaka – geras pakaitalas visiems saldiems kalėdiniams filmams.

„Blogasis Santa II“ (2016 m.). Šioje komedijoje buvęs Angelinos Jolie vyras Billy Bobas Thorntonas dar labiau netašytas, dar girtesnis ir dar blogesnis Kalėdų Senelis, dėl kurio moterys eina iš proto.

Prieš 2003-iaisiais pirmasis filmas „Blogasis Santa“ tapo kultinis, B.B.Thorntonas buvo nominuotas Auksiniam gaubliui.

Girtuoklis, mergišius, keikūnas ir sukčius Vilis „Blogajame Santoje II“ griebiasi dar sunkesnių nusikaltimų. Jis sugalvoja prekybos centro apiplėšimo planą, kurį įgyvendinti galima persirengus raudonu kalėdiniu kostiumu.

Prie veikėjų žygių prisidės Vilio mamytė, kurią vaidina Kathy Bates, ir serialo „Mad Men. Reklamos vilkai“ žvaigždė Christina Hendricks.

„Pasikeisti vietomis“ (1983 m.). Eddie Murphy vaidina gatvės sukčių Johno Landiso komedijoje.

Du broliai milijonieriai susiginčijo, ar sugebės valkata valdyti stambią kompaniją, ir susilažino: ant kortos pastatė dolerį ir dviejų žmonių gyvybę. Jie nutarė garbingą valdytoją ir verslininką sukeisti su valkata, pasitaikiusiu po ranka.

Viename epizodų E.Murphy persirengia kalėdiniu kostiumu ir ugningai šoka ant stalo, tuo pat metu kimšdamas riebios lašišos gabalus į purviną barzdą.

„Silent Night, Deadly Night“ (1984 m). Paauglys Bilis Čepmenas nekenčia Kalėdų. Vaikystėje jis išgyveno baisią tragediją: per Kalėdas jo tėvus užpuolė žudikas, vilkintis Kalėdų Senelio kostiumą.

Bilis liko našlaitis. O ir senelis šliūkštelėjo aliejaus į ugnį pasakodamas siaubingas istorijas apie Kalėdų Senelį, baudžiantį nepaklusnius vaikus.

Pilnametystės sulaukęs Bilis gavo užduotį palinksminti vaikus per nekenčiamą šventę. Jis apsivilko raudoną kalėdinį kostiumą. Sklandant šventinei nuotaikai, krintant snaigėms, skambant kalėdinėms melodijoms Bilis su kirviu rankoje pradeda švęsti Kalėdas „Košmaro Guobų gatvėje“ stiliumi.

Šio amerikiečių režisieriaus Charleso E.Selliero jaunesniojo filmo likimas prieštaringas: dėl tėvų protestų juostą apie Kalėdų Senelį žudiką buvo uždrausta rodyti, bet ji spėjo atsipirkti. Vėliau buvo sukurti keturi tęsiniai.

„Santa žudikas“ (2005 m.). Pačiame filmo pavadinime slypi kraują stingdantis siaubas. Pagrindinis herojus Klausas (vaidina vyras geležiniais kumščiais Billas Goldbergas), anot senovės legendos, mirties, šalčio ir speigo dievas, taip pat piktasis demonas, susilažino su geruoju angelu dėl to, kuris jų per Kalėdas žmonėms teiks dovanas. Klausas pralaimėjo.

Angelas per kiekvienas Kalėdas visus džiugino maloniomis staigmenomis.

Tačiau lažybų terminas artėja prie pabaigos. Klausas galvoja apie „suvenyrus“, kuriuos seniai norėjo įteikti žmonėms ir atkeršyti už visus pažeminimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.