Laidų vedėja Keitė Arai atvėrė širdį apie patyčias: „Teko kreiptis į psichologą“

Spaudimas dėl pažymių ir pasiekimų, patyčių problema, narkotikų vartojimas, neįsiklausymas į jaunų žmonių poreikius ir jausmus – tokios problemos įvardijamos kaip didžiausios šių dienų Lietuvos mokyklose.

 Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
 Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
  Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
  Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
  Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
  Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
 Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
 Keitė Arai.<br> LNK nuotr.
 Laidos filmavimo akimirka.<br> LNK nuotr.
 Laidos filmavimo akimirka.<br> LNK nuotr.
 Indrė Stonkuvienė.<br> LNK nuotr.
 Indrė Stonkuvienė.<br> LNK nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 26, 2024, 1:40 PM

Paauglių ir jaunų žmonių problemos bus aptariamos specialioje LNK televizijos laidoje „KK2 penktadienis“, kurioje kalbėjo paauglius auginančios mamos – nuomonės formuotoja Indrė Stonkuvienė, „Tik Tok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė, dainininkė Violeta Tarasovienė, 20 vaikų mama Eglė Vaitkevičienė, renginių vedėja Laura Smolskė. Laidoje taip pat dalyvavo vienuoliktokė Akvilė su mama bei „Jaunimo linijos“ savanorė Justina Butkutė.

„Skaudu girdėti, bet ignoruoti – neįmanoma“, – taip laidos vedėjai apibendrino esamą jaunų žmonių situaciją.

Vienuoliktokė radviliškietė Akvilė pasakoja, kad mokykloje jaučiasi kaip robotas, įstatytas į rėmus.

„Vyrauja didžiulė patyčių problema, didelis pavydas ir konkurencija ne tik tarp mokinių bet, drįsčiau sakyti, ir tarp mokytojų. Daug bendraamžių jaučiasi panašiai – jei tai būtų tik su manimi, bet taip nėra, nes jausena yra visų panaši“, – dalijosi mergina.

Nuomonės formuotoja Indrė Stonkuvienė, nors mokyklą jau baigė seniai, bet panašią situaciją pastebi ir dabar.

„Visais laikais taip buvo – aš prisimenu save, savo sesę, dabar matau savo vaikus – spaudimas mokykloje jaučiamas ir dabar – tiek dėl balų, tiek dėl egzaminų, mokytojai irgi kelia įtampą. Manau, kad sistemoje esantys mokytojai irgi traumuoti – jie traumuoja vaikus, juk traumuotas negali išgydyti kito, jauno žmogaus“, – samprotavo I. Stonkuvienė.

„Paauglystė jau yra sunkus periodas žmogui, todėl labai svarbu, kad jis turėtų su kuo pasikalbėti. Labai svarbus jauno žmogaus ryšys su tėvais“, – sakė I. Stonkuvienė ir dalinosi, kad ji stengiasi su savo vaikais kalbėtis jiems suprantama kalba, aptarti viską.

Apie patirtas patyčias mokykloje dalinosi ir laidos vedėja Keitė Arai.

„Buvo kritinių momentų, kai visa klasė nustojo su manimi kalbėti, tuomet teko kreiptis į psichologą. Bet tai nebuvo stipri pagalba, pakankamai silpna, tikiuosi, kad dabar vaikai gali gauti kokybišką pagalbą“, – sakė Keitė.

„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą patiria paaugliai ir kaip jie gyvena, – emocingai laidoje pasakojo Birutė Jakučionytė, pati auginanti 4 vaikus ir rengianti stovyklas bei kurianti paaugliams patinkantį turinį „Tik Tok“ socialiniame tinkle. – Reiktų keisti visą sistemą, nes tai, ką dabar daro suaugę su paaugliais, yra jų varymas į kampą ir traumavimas.“

Kita laidoje dalyvavusi mama ir renginių vedėja Laura Smolskė dalinosi, kad ją iš sunkios paauglystės ištraukė ne barimas ir gąsdinimas, o padrąsinimas.

„Man pasakė: tu esi šaunuolė, nes tu stengiesi! Ir aš savo vaikams taip sakau – jūs esate šaunuoliai, nes stengiatės, nesvarbu, kad dabar nepasisekė.“

Laidoje dalyvavo ir „Jaunimo linijos“ savanorė Justina Butkutė. Ji dalinosi, kad į šią organizaciją nemokamu pagalbos telefonu kreipiasi100–120 žmonių per dieną, jie dažniausiai kalbasi apie psichikos problemas, apie santykių problemas bei apie savižalą. Jauni žmonės renkasi „Jaunimo liniją“, nes emocinė parama yra nemokama ir anoniminė, jie gali kreiptis bet kada, kada jiems reikia – tą sekundę, kai pasijaučia blogai.

„Labai svarbu kurti ryšį su savo vaiku ir kalbėtis. Labai svarbu prisiminti paprastą kalbėjimą namuose prie stalo – pakalbėti apie tai, kaip praėjo vaiko diena ir išgirsti jį, kaip jis jaučiasi“, – dalinosi daugiau nei 20 metų savanoriaujanti moteris.

LNK laida „KK2 penktadienis“ šį vakarą 19 val. 30 min. bus rodoma su kilnia misija – padėti „Jaunimo linijai“, kuri 365 dienas per metus, 7 dienas per savaitę visą parą išklauso jaunus žmones kritiniais jų gyvenimo momentais. Jau dabar ir laidos metu bus galima aukoti trumpaisiais numeriais: 1890 – 5 Eur, 1413 – 10 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.