Aktorės J. Chastain triumfas paženklintas vienatvės šešėliu

Sesers savižudybė. Nutrūkę santykiai su tėvu, kuris iki gyvenimo pabaigos sielojosi dėl to, kad duktė nuo jo nusi-suko. Visa tai yra išgyvenusi Holivudo įžymybė Jessica Chastain (36 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Mar 31, 2013, 11:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:04 AM

Daug kas manė, kad į „Oskarų“ teikimo ceremoniją filmo „Taikinys Nr.1“ žvaigždė J. Chastain atskubės tiesiai iš tėvo laidotuvių, kurios vyko vasario 23-iąją. Tačiau laidotuvėse ji taip ir nepasirodė.

Aktorė seniai nebendravo su savo tėvu muzikantu Michaelu Monasterio. Net įžymybės bičiuliai spėliojo, kas baisaus tarp jų galėjo įvykti.

Vienas artimas Michaelo draugas pasakojo, kad vyras labai mylėjo savo dukterį ir skaudžiai išgyveno dėl nutrūkusių santykių.

M.Monasterio mirė kilus bronchito komplikacijų. Laidotuvėmis rūpinosi dukra iš kitos santuokos Nicole. Moteris žurnalistams skundėsi, kad į populiarumo viršūnę įkopusi J.Chastain prie tėvo laidotuvių nė kiek neprisidėjo.

M.Monasterio nebuvo pasiturintis, bet pinigų iš žvaigžde tapusios dukters Jessicos neprašė niekada.

Aktorės sesuo nusišovė

J.Chastain motina Jerri buvo virėja. Moteris su savo mokyklos laikų meile M.Monasterio susilaukė dviejų dukterų — Jessicos ir Juliet. Santykiams šeimoje pašlijus Jerri pasiėmė dukteris ir išsikraustė iš namų. Moteris net pasikeitė pavardę, kad buvęs vyras jų nerastų.

„M.Monasterio buvo užkietėjęs rokeris, Jerri — taip pat pašėlusi, — žurnalistams pasakojo buvęs artimas šeimos draugas. — Gal todėl jiems ir neužteko vietos po vienu stogu.

Juliet visą laiką su tėvu palaikė gerus santykius, o Jessica nuo jo nusisuko. Dėl to Michaelas stipriai krimtosi.“

Būdama 24-erių Juliet nusižudė — nusišovė namuose. Nors kalbama, kad Jessica sunkiai ištvėrė sesers netektį, ji iki šiol nė sykio apie tai neprabilo viešai.

Išgarsėjo per porą metų

Beveik nežinoma aktorė J.Chastain vos per dvejus metus tapo tikra žvaigžde.

Dabar ji vadinama naująja Meryl Streep. O juk iki 30 metų J.Chastain nesėkmingai varstė kino studijų duris, veltui dalyvaudavo įvairiose atrankose. Jei pasisekdavo, jai atitekdavo nereikšmingi vaidmenys, dažniausiai — smurto aukų.

Šis nesėkmių ruožas baigėsi J.Chastain patekus į garsiojo Alo Pacino atranką. Režisierius ieškojo aktorės savo filmui „Laukinė Salomėja“ (2011 m.), kurį kūrė pagal Oscaro Wilde’o pjesę.

A.Pacino akimirksniu susižavėjo Jessicos talentu. Jis ne tik skyrė J.Chastain Salomėjos vaidmenį, bet ir patarė savo bičiuliui režisieriui Terrence’ui Malickui pakviesti Jessicą į savo filmo atranką.

Porcelianinės odos raudonplaukė, verianti mėlynomis akimis, pasirodė T.Malicko dramoje „Gyvenimo medis“ (2011 m.) kartu su Holivudo žvaigžde Bradu Pittu. Būtent su šiuo filmu siejama J.Chastain kopimo į kino olimpą pradžia.

Herojė — tikra furija

J.Chastain pasakojo, kad visai neseniai ją pirmą kartą viešoje vietoje atpažino kaip aktorę.

Vienoje kavinėje Jessicai pietaujant su draugais kiti lankytojai staiga ėmė traukti savo mobiliuosius telefonus, fotoaparatus ir ją fotografuoti.

Šiems žmonėms aktorė įsiminė iš politinio trilerio „Taikinys Nr.1“, kuriame ji įkūnijo specialiąją CŽV agentę Mają, susekusią ieškomiausią pasaulio nusikaltėlį Osamą bin Ladeną.

„Labiausiai man patiko scena, kurioje mano herojė draskosi su savo viršininku, — sako J.Chastain. — Ten Maja siaubinga. Tokia maža ir išblyškusi, su išsišovusiomis storomis kraujagyslėmis ant kaktos. Atrodo, kad jos tuoj sprogs. O iš nosies tįsta snarglys.“

Jessicos herojė keikiasi, barasi, spjaudosi. Ji — tikra furija, maža pabaisa, neturinti laiko asmeniniam gyvenimui. Tačiau kolegos vyrai ją vadina meiliai — mergaite.

„Šiurkščios herojės įvaizdis mane įkvėpė. Mano vaidinama vadinamoji mergaitė nepalūžta ir nepasiduoda. To nepajėgtų jokia mergaitė“, — apie savo sukurtą Mają sakė aktorė.

Konsultantai — CŽV agentai

Kritikai beveik vieningai sutaria, kad „Taikinio Nr.1“ režisierė Kathryn Bigelow neapsiriko vienam pagrindinių vaidmenų pasirinkdama J.Chastain.

Tiesa, iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad aktorė — tikra savo herojės priešingybė. Jessica yra jausminga, dažnai lieja džiaugsmo ar liūdesio ašaras.

Pavyzdžiui, ji apsiašarojo per Palm Springso kino festivalį, kai kolega Gary Oldmanas ant raudonojo kilimo pagyrė jos vaidmenis.

O štai „Taikinyje Nr.1“ J.Chastain įsijautė į griežtą ir labai protingą CŽV agentę.

Norėdama geriau įsigilinti į vaidmenį J.Chastain, kaip ir kiti filmo aktoriai, daug bendravo su CŽV agentais. Rodos, ji įsidėmėjo viską, ką išgirdo apie jų darbą.

Beje, kai 2011-ųjų pabaigoje pasklido kalbos, kad J.Chastain vaidins šiame trileryje, daug kas manė, kad ji įkūnys kareivio žmoną.

Svajonė — nuotykių filmas

Vienas svarbiausių reikalavimų Holivudo aktorėms — būti jaunoms ir gražioms.

Gebėjimas įkūnyti kitokius personažus „sapnų fabrike“ vertinamas kur kas prasčiau. Raudonplaukę gražuolę J.Chastain toks požiūris nervina.

Aktorė tvirtina, kad mielai bent kartą nusifilmuotų nuotykių juostoje, panašioje į „Indianą Džounsą“. Gali būti, kad populiarumu besimėgaujanti J.Chastain turės galimybę įgyvendinti ir šią svajonę.

Meilei trūksta laiko

Graži, sąmojinga, talentinga, bet vieniša. Taip dažniausiai apibūdinama žvaigžde tapusi J.Chastain.

Nors sklido kalbos apie jos romaną su seksualiuoju kolega Edgaru Ramirezu iš Venesuelos, su kuriuo ji susitiko K.Bigelow trilerio filmavimo aikštelėje, J.Chastain tvirtina meilės romanams neturinti laiko — jos darbų grafikas pernelyg įtemptas.

Aktorė nė kiek nesikremta dėl to, kad šalia nėra vyro. Jessica taip ilgai laukė gerų vaidmenų, kad vargu ar svajoja apie ką nors daugiau nei kinas.

Išgarsėti atšventus 30-ąjį gimtadienį — tai Holivude pasitaiko retai. Aktoriai karjerą pradeda vis anksčiau.

Todėl J.Chastain sėkmė Holivude prilyginama kone stebuklui. Ji sugebėjo iškilti jau įkopusi į ketvirtą dešimtį. Daug tokio amžiaus sulaukusių jos kolegų vaidmenų tiesiog negauna.

Šaipėsi iš išvaizdos

Iš nedidelio Šiaurės Kalifornijos miestelio kilusią aktorę pamėgo ne tik žiūrovai, bet ir drabužių dizaineriai. J.Chastain vadinama stiliaus dievaite ir net sekso simboliu.

Toks apibūdinimas aktorei glosto širdį, mat vaikystėje ir paauglystėje bendraamžiai negailestingai šaipydavosi iš jos figūros ir aprangos. Masyvūs batai ir laisvi drabužiai Jessicą darė panašią į berniuką.

Seksualumo nepridėdavo ir Williamo Shakespeare’o kūrinių tomas, kurį ji nuolat nešiodavosi.

Net prestižinėje Julliardo aktorių meistriškumo mokykloje J.Chastain kliūdavo dėl išvaizdos. Apie raudonplaukę dėstytojai sakydavo: „Jessica, žinoma, yra gera aktorė, bet nepakankamai graži.“

Galbūt todėl daug metų J.Chastain neatsirado vietos tarp tradicinių Holivudo gražuolių. Aktorei net buvo kilusi mintis tapti panašiai į daugelį — nusidažyti plaukus šviesiai ir pradėti lankytis soliarumuose.

„Manote, malonu visą gyvenimą girdėti, kad esi nelabai graži, o tavo figūra netobula? Nuėjau ilgą kelią — nuo nelaimingiausios iki laimingiausios aktorės“, — sako J.Chastain.

„The Hollywood Reporter“ juostą „Taikinys Nr.1“ pavadino „ko gero, įspūdingiausiu filmu, kokį yra sukūrusi režisierė K.Bigelow“.

Praėjusiais metais raudonplaukę aktorę leidinys „Time“ buvo įtraukęs į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą.

Politikos kvapas

Už vaidmenį trileryje „Taikinys Nr.1“ J.Chastain pelnė Auksinį gaublį.

Ji taip pat buvo laikoma viena realiausių pretendenčių į „Oskaro“ apdovanojimą geriausios aktorės kategorijoje, tačiau jo taip ir negavo.

Kai kurių kritikų nuomone, taip atsitiko dėl politinių motyvų. Mat K.Bigelow „Taikinys Nr.1“ pasiuntė žinią, kuri daugelį šokiravo: susekti Osamą bin Ladeną padėjo kankinimai.

Toks filmo kūrėjų požiūris sukėlė oficialių Vašingtono pareigūnų pyktį. Jie tvirtino, kad juostoje buvo atskleista slapta informacija.

Manoma, kad būtent dėl to „Taikinys Nr.1“ negavo „Oskarų“ geriausio filmo, geriausios aktorės ir geriausio scenarijaus kategorijose.

„The Los Angeles Times“ tai pavadino „JAV Senato chuliganiškos galios pergale ir nepelnytu režisierės K.Bigelow pralaimėjimu“.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.