Aktorius R. Griffithsas šypsojosi net žiūrėdamas mirčiai į akis

Vargu ar atsirastų bent vienas knygos apie Harį Poterį aistruolis, kuris nejaustų antipatijos berniuko burtininko globėjui Vernonui Dursliui. Būtent jis degino laiškus, kurie jo talentingajam giminaičiui buvo siunčiami iš Hogvartso burtininkų mokyklos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2013, 8:33 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:53 AM

Bet nesimpatiškasis Vernonas Durslis – Didžiosios Britanijos aktorius Richardas Griffithsas buvo geros širdies – visiška priešingybė savo kino herojui. Jis mylėjo vaikus, turėjo stulbinamą humoro jausmą ir labai mėgo savo juokeliais linksminti aplinkinius.

Bet iš mažojo Richardo galėjo išaugti būtent Vernonas Durslis! Juk ankstyvieji jo gyvenimo metai buvo paženklinti nuoskaudomis ir pažeminimais, – to jis niekada nemėgo prisiminti.

Būsimasis aktorius gimė labai neturtingoje šeimoje, šiaurės Anglijoje. Mama dirbo audėja, tėvas – plieno lydytoju. Ir abu buvo kurčnebyliai. Vėliau gebėjimas „kalbėti“ mimika ir gestais labai pravertė Richardui Griffithsui, pasirinkusiam aktoriaus profesiją.

Vaikystėje jis labai gėdyjosi savo tėvų. Berniokai nepraleisdavo progos pamėgdžioti kurčnebylių Richardo tėvų, o iš jo paties tyčiojosi kiek galėjo. Tai smėlio už pakarpos užpildavo, tai pakišdavo koją. Net mergaitės šaipėsi iš panešiotų Richardo drabužių, ne itin vyriškų veido bruožų ir masyvių akinių.

Dar vaikystėje R. Griffithsas svajojo apie tai, kaip pabėgs iš namų ir pradės užsidirbti pragyvenimui. Šią svajonę mėgino įgyvendinti bent 10 kartų! Bet jį kaskart sugaudavo policija ir grąžindavo tėvams.

Kai Richardui buvo 15 metų, pareiškęs tėvams, kad su jais negyvens ir mokyklos nelankys, įsidarbino turguje nešiku. Ir būtent tuomet likimas jam pasiuntė draugą, kuris įtikino jį tęsti mokslą. Geranoriškas požiūris atpalaidavo R. Griffithsą ir jis išdrįso suvaidinti porą linksmų scenų naujajam bičiuliui. Šis, pastebėjęs jo talentą, per pažįstamus padėjo patekti į aktorinio meistriškumo kursus, o paskui ir į Mančesterio dramos mokyklą.

Ją baigęs, R. Griffithsas pradėjo kopti karjeros laiptais. Jo talentą įvertino ir režisieriai, ir žiūrovai. Jis suvaidino apie 50 filmų ir buvo Mančesterio teatro žvaigždė. Bet Lietuvoje jį žiūrovai labiausiai įsiminė iš Vernono Durslio vaidmens.

R. Griffithsas išsiveržė iš baisaus skurdo ir pradėjo gauti įspūdingus honorarus. Deja, tuo nespėjo pasidžiaugti jo tėvai: abu mirė 1976 metais, kai sūnus tik pradėjo žengti pirmuosius karjeros žingsnius.

Aktorius laikė save laimės kūdikiu. Jis turėjo darbą, mylimą žmoną ir daug bičiulių, vertinusių jo būdą ir geraširdiškus juokelius. „Mano gyvenimas paženklintas tik vienu minusu: Dievas nedavė man ir žmonai vaikų. Apie juos svajojome nuo vestuvių“ – atsidusdamas sakė aktorius.

R. Griffithsas mokėjo bendrauti su vaikais, sako Hario Poterio vaidmens atlikėjas Danielis Radcliffe'as. Jis ir kiti aktoriai dažnai užtrukdavo filmavimo aikštelėje, norėdami pasiklausyti jo šmaikščių juokelių.

Aktorius mirė šio kovo pabaigoje būdamas 66 metų, po širdies operacijos komplikacijų. Gydytojai pasakojo, kad likus kelioms dienoms iki mirties jis juos dar juokino. R. Griffithsas padovanojo savo šypseną net mirčiai.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.