Bruce Lee: 40 metų po legendos mirties

„Kodėl Chuckas Norrisas nemiršta? Nes jis žino, kad danguje jo laukia Bruce'as Lee“, - iki šiol išlikę pokštai parodo, kokį ryškų pėdsaką per savo trumpą karjerą pasaulyje paliko kovos menų meistras ir aktorius Bruce'as Lee.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2013, 10:48 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:29 PM

Prieš keturiasdešimt metų, 1973 metų liepos 20 dieną, B. Lee mirė spėjęs nusifilmuoti vos penkiuose filmuose, kurie pakeitė pasaulio suvokimą apie Rytų kovos menus.

Kritikai, žiniasklaida ir kiti kovos menų meistrai pripažįsta, kad jis buvo vienas iš įtakingiausių visų laikų kovos menų meistrų ir 20 amžiaus populiariosios kultūros ikona.

B. Lee sukūrė ir kitus mokė savo kovos stiliaus „Jeet Kune Do“. Jo kovų motyvus pakartojo tokie populiarūs filmai kaip „Matrica“, „Nužudyti Bilą“, animacinis filmas „Kung Fu Panda“, koviniai kompiuteriniai žaidimai.

Minėdami 40-asias žvaigždės mirties metines, Honkongo gatves užplūdo B. Lee gerbėjai. Sienos buvo papuoštos specialiai jam skirtais grafičiais, atidarytos parodos. Viena iš parodų veiks net penkerius metus – viena iš jos steigėjų yra B. Lee duktė Shannon Lee.

Ji teigė, kad pirmą kartą parodoje eksponuojama tiek daug su jos tėvu susijusių daiktų – Honkongo muziejuje šiuo metu galima apžiūrėti per 600 su B. Lee susijusių eksponatų.

„Aš labai džiaugiuosi. Tai pirmas kartas, kai tokio masto muziejus leido eksponuoti tokio dydžio ir trukmės ekspoziciją, susijusią su mano tėvu“, - naujienų agentūrai „Reuters“ sakė Sh. Lee.

Parodoje eksponuojami B. Lee darbo ir laisvalaikio drabužiai, animacija, atkartojanti jo įspūdingiausius triukus, fotografijos ir filmuota medžiaga, pasakojanti vyriškio gyvenimo istoriją.

Gimė po drakono ženklu

Bruce'as Lee gimė 1940 metų lapkričio 27 dieną, San Fransisko kinų kvartale, tačiau gyveno ir augo Honkonge. Atgal į JAV Bruce'as Lee išvyko, kai jam buvo 18 metų. Ten jis siekė aukštojo išsilavinimo, būtent ten jis ir pradėjo mokyti kovos menų.

Pagal kinų horoskopą, B. Lee gimė po Drakono ženklu – stipriu ir gaivališku ženklu. Jo tėvas buvo grynakraujis kinas, o jo motina – pusiau kinė, pusiau baltoji.

Vos gimusį Bruce'o Lee motina pavadino „Lee Jun-fan“ - išvertus tai reiškia „sugrįžęs“, nes jo motina tikėjo, kad jos vaikas po kiek laiko vėl grįš į JAV. Anglišką vardo dalį Bruce'ui Lee pasiūlė ligoninės, kurioje gimė, gydytoja Mary Glover.

Kovos menų pradėjo mokytis trylikos

Kai sulaukė 13 metų, Bruce'as Lee pradėjo aktyviai treniruotis Wing Chun kovos meno pas meistrą Yipą Maną. Į kovos menus jaunuolis patraukė po to, kai pralaimėjo gatvės kovą su vietine gauja.

Praėjus maždaug metams, Bruce Lee bendraamžiai atsisakė su juo toliau treniruotis, nes sužinojo, kad jis buvo negrynakraujis kinas – jų nuostatai neleidžia dalintis kovos menų paslaptimis su kitos rasės atstovais.

Tačiau B. Lee toliau intensyviai treniravosi su paties meistro Yipo Mano pagalba, kuris, anot B. Lee bendraamžių, savo asmenines treniruotes yra skyręs tik keliems žmonėms iš visų savo mokinių.

Nors Yipas Manas vadovavosi nuostata, kad jo mokiniai neturi smurtauti, Bruce'as Lee vis įsiveldavo į muštynes su gatvės gaujomis. Kai jis sunkiai sužalojo vietinės triados vadeivos sūnų, B. Lee tėvai nutarė, kad jam bus saugiau apsigyventi JAV. Sūnų tėvai išsiuntė pas jo seserį, kuri jau gyveno San Fransiske.

Aštuoniolikmetis B. Lee grįžo į JAV, turėdamas 100 dolerių kišenėje ir patraukė tęsti savo mokslų. Kelis mėnesius pagyvenęs su seserimi, B. Lee persikėlė į Sietlą, kur dirbo padavėju ir užbaigė vidurinę mokyklą.

Karjera – tarp kovos ringo ir filmavimo aikštelės

1961 metais B. Lee įstojo į Vašingtono universitetą, kur mokėsi vaidybos, studijavo filosofiją ir psichologiją. Ten jis sutiko ir savo būsimą žmoną Lindą Emery, kurią vedė 1964 metais. Su Linda jis susilaukė dviejų vaikų – sūnaus Brandono Lee ir dukters Shannon Lee.

Bruce'as Lee 1971-1973 metais nusifilmavo penkiuose filmuose – tris iš jų jis režisavo pats, du filmavo režisierius Robertas Clouse.

Jo Holivude ir Honkonge filmuoti filmai buvo labai populiarūs ir sukėlė susidomėjimo Rytų kovos menais bangą Vakarų pasaulyje. Taip pat jis aktyviai užsiėmė Rytų kovos menais. 

Iš pradžių Bruce'as Lee daugiausia mokėsi Wing Chun kovos meno, tačiau apsigyvenęs JAV jis pradėjo tobulinti nuosavą stilių, kurį jis pavadino „Jeet Kune Do“. Į savo pamokas jis noriai kviesdavo amerikiečius, dėl to jis buvo ne itin mėgstamas kinų kovos meistrų.

Mityba ir treniruotės

Bruce'as Lee pagarsėjo dėl savo fizinės ištvermės ir neįtikėtinai sunkaus fizinio rėžimo. Kovos menų meistras yra prisipažinęs, kad jo tikslas – tapti kiek įmanoma stipresniu. Jis kritikavo kitus kovos menų meistrus, kurie daug dėmesio skirdavo judesių išmokimui, tačiau netobulindavo savo fizinės jėgos. Tačiau jis taip pat pripažino, kad kovos menų įvaldymui reikia ir psichologinės drausmės.

Persikraustęs gyventi į JAV, Bruce'as Lee pradėjo skirti labai daug dėmesio savo vartojamam maistui. Jis domėjosi vitaminų ir mineralų poreikiu organizmui, baltymų kokteiliais ir sveiku maistu. B. Lee teigė, kad valgydamas greitą maistą kūnas negali pasiekti savo fizinių galimybių aukštumų – anot jo, „blogais degalais“ varomas kūnas veikia lėtai ir glebiai. B. Lee taip pat stengėsi nevalgyti kepto maisto ir rafinuotų miltų gaminių (pavyzdžiui, baltos duonos), sakydamas, kad jie yra tik tuščios kalorijos, kurios nieko neduoda kūnui.

Paslaptinga mirtis

1973 metų gegužės 10 dieną B. Lee prarado sąmonę filmavimo studijoje, kur dirbo su savo penktuoju filmu. Besiskundžiantį stipriais galvos skausmais B. Lee jo artimieji nugabeno į ligoninę, kur jam buvo diagnozuota smegenų edema (smegenų patinimas, dažnai atsirandantis dėl traumų ar ligų). Nors patinimą pavyko sumažinti medikamentų pagalba, po kiek laiko priepuolis pasikartojo.

Tų pačių metų liepos 20 dieną B. Lee buvo Honkonge, kur pietavo su „Džeimso Bondo“ žvaigžde George'u Lazenby. Vyrai aptarinėjo savo galimybes sukurti bendrą filmą. Kiek vėliau B. Lee susitiko su prodiuseriu Raymondu Chow ir aktore Betty Ting. Jiems aptarinėjant filmo scenarijų, B. Lee pradėjo skųstis stipriais galvos skausmais. B. Ting jam davė vaistų, kurių sudėtyje buvo vaistų nuo skausmo, bei raumenis atpalaiduojančių veikliųjų medžiagų.

Išgėręs vaistų B. Lee užmigo ant sofos. Kai atėjo metas vakarienei, B. Lee draugai pamatė, kad jo neina pažadinti. Į namus buvo iškviestas daktaras, kuris bandė jį gaivinti, po kiek laiko greitosios pagalbos mašina jį išvežė į ligoninę. Pakeliui į ligoninę 32 metų amžiaus B. Lee gyvybė užgeso.

Padarius skrodimą paaiškėjo, kad B. Lee smegenys buvo smarkiai ištinusios. Vienintelė medžiaga, kurią organizme pavyko rasti gydytojams, buvo B. Ting duoti vaistai. Buvo prieita prie išvados, kad kovotojo organizmas neigiamai sureagavo į vaistus. Jo mirtis buvo įvardyta kaip nelaimingas atsitikimas. Dėl ne itin aiškios mirties priežasties B. Lee mirtį apipynė legendos – vienose versijose dėl kovos menų meistro mirties kaltinamas narkotikų vartojimas, kitose – kad jam atkeršijo kinų triados.

Užsiėmė filosofija

Bruce'as Lee užsiėmė ne tik kovos menais, bet ir filosofija, taip pat vyriškis rašė poezijos knygas. Štai kelios jo mintys, išsakytos apie kovos menus:

- „Būk beformis... kaip vanduo. Kai įpili vandenį į puodelį, jis tampa puodeliu. Kai įpili vandenį į butelį, jis tampa buteliu. Kai įpili vandenį į arbatinuką, jis tampa arbatinuku. Vanduo gali tekėti, lašėti, sruventi ir lietis. Būk vandeniu, mano drauge“

- „Aš nebijau žmogaus, kuris moka 10 tūkstančių skirtingų spyrių. Aš bijau žmogaus, kuris vieną spyrį kartojo 10 tūkstančių kartų“

- „Visos žinios galų gale veda į savęs pažinimą“

- „Kovodamas nesistenk veikti prieš savo pamatinius instinktus – kurdamas planus ir sudėtingus judesius tik pastatysi save į kampą“

- „Karštakošiškumas veda prie apsikvailinimo“

- „Visada būk savimi. Tam, kad galėtum save išreikšti, turi tikėti savimi. Nesistenk atkartoti daug pasiekusio žmogaus veiksmų“

- „Kasdien reikia gauti ne daugiau, o mažiau. Naikink iš gyvenimo nereikšmingus dalykus“

Parengė Aurimas Abišala 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.