10-metį švenčiančio „Facebook“ įkūrėjo gyvenimas nėra viešas

Marko Zuckerbergo sukurtas socialinis tinklas „Facebook“ šiandien švenčia garbingą dešimtmetį. 2004 metų vasario 4 dieną internautams duris atvėrė tuomet dar visai naujas ir niekam nežinomas ambicingų Harvardo studentų projektas. Ir kas galėjo pamanyti, kad po 10 metų „Facebook“ taps daugiau nei milijardą aktyvių vartotojų turinčia imperija?

10-metį švenčiančio „Facebook“ įkūrėjo gyvenimas – nėra viešas.<br>„Reuters“ nuotr.
10-metį švenčiančio „Facebook“ įkūrėjo gyvenimas – nėra viešas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 7:36 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:08 PM

Nuo dienos smulkios ataskaitos iki pikantiškų, kone kompromituojančių nuotraukų – vienu mygtuko paspaudimu gyvenimas portale „Facebook“ tampa viešas. Tačiau pačiam M.Zuckerbergui, rodos, savo gyvenimo subtilybes pavyksta kuo puikiausiai nuslėpti.

Išsaugotas privatumas

Dabar M.Zuckerbergas, pasislėpęs nuo pasaulio, gyvena viloje. Penki miegamieji, penki vonios kambariai ir sūraus vandens baseinas. Ir visa tai – tik M.Zuckerbergui ir jo kinų kilmės žmonai Priscillai Chan, su kuria aukso žiedus jis sumainė dar 2012 metų gegužės mėnesį. Na, ir dar mylimam jų pulių veislės augintiniui, „Facebook“ tinkle turinčiam savo paskyrą.

Už malonumą gyventi didžiuliame name, esančiame prabangiame rajone, turtingiausiu jaunu pasaulio žmogumi tituluojamas verslininkas sumokėjo net septynis milijonus dolerių.

Palo Alto (Kalifornija) turtingųjų gatvė – rami ir skęstanti margaspalvėse kinrožėse. Tačiau asmeninį M.Zuckerbergo gyvenimą nuo smalsuolių akių skiria milžiniška krūmų siena ir automobilyje sėdintis apsaugos darbuotojas, mat jokiam nepažįstamajam nevalia peržengti milijardieriaus namų slenksčio.

Su kaimynais bendrauti „Facebook“ įkūrėjas neturi laiko, o gal – ir noro. Anot kaimynės, porą kartų jis buvo išėjęs pasivaikščioti tik su savo šunimi, bet dažniausiai – lydimas asmens sargybinio. Nors M.Zuckerbergas tvirtina norintis padaryti pasaulį atviresnį ir geresnį, savo kaimynams kol kas jis lieka svetimas.

Nepompastiškos vestuvės

Be abejo, į savo „Facebook“ paskyrą M. Zuckerbergas įkėlė savo vestuvių su studijų laikų drauge Priscillai Chan nuotrauką.

Nuotraukoje matyti nuotaka, vilkinti baltą suknelę, ir jaunikis, kuris rengiasi tik kasdieniais drabužiais, tačiau svarbia proga pasipuošęs tamsiu kostiumu ir kaklaraiščiu.

Rašoma, jog vestuvinį žiedą su rubinu žmonai sukūrė pats M.Zuckerbergas. Portalas „Daily Mail“ anuomet kritikavo jaunikį dėl pernelyg mažo rubino – esą iš milijardieriaus tikėtasi gerokai didesnio brangakmenio.

Vestuves pora atšventė ramiai, savo namų kieme. Teigiama, kad vakarėlyje dalyvavo apie 100 svečių, tačiau dauguma jų manė, jog eina tiesiog į pobūvį, o apie tuoktuves nė neįtarė.

Primename, kad 29-erių „Facebook“ įkūrėjas ir Priscilla Chan susituokė po daugiau nei 9 metų draugystės. O kad galėtų susikalbėti su mylimosios artimaisiais, Markas 2010-aisiais uoliai mokėsi kinų kalbos – tai buvo vienas jo tų metų tikslų.

Dosnusis turtuolis

2013 metais dosnumu trykštantis „Facebook“ įkūrėjas su žmona Priscillai Chan Silicio slėnio bendruomenės fondui paaukojo 18 mln. „Facebook“ akcijų, kurių vertė šiuo metu – net 970 mln. dolerių. Beje, 2012 metais jie fondui paaukojo lygiai tiek pat akcijų, tik jų vertė tuomet buvo kone perpus mažesnė – 500 mln. dolerių.

Pagrindinė aukas gavusio fondo veikla yra užtikrinti, kad donorų duodamos lėšos pasiektų tinkamas labdaros organizacijas. Vien per 2013-uosius šis fondas vykdė daugiau nei 10 tūkst. finansavimo projektų 29 šalyse.

Kad ir kokie stulbinami šie skaičiai atrodytų, viską vainikuoja 2010 m. „Facebook“ įkūrėjo pasirašyti įžadai, kuriais jis įsipareigojo per gyvenimą arba po mirties labdarai išdalyti daugiau negu pusę savo turto.

Technologijos – net ir vargingai gyvenantiems

Kai M.Zuckerbergas pasiūlė „Samsung Electronics“, „Ericsson“, „Nokia“ ir dar trims technologijų bendrovėms pradėti projektą, kuris suteiktų galimybę naudotis internetu visame pasaulyje tiems žmonėms, kurie anksčiau negalėjo sau to leisti, daugelis mirtingųjų iš nuostabos tik prunkštelėjo.

„Projekto „Internet.org“ tikslas – suteikti prieigą prie interneto dviem trečdaliams pasaulio gyventojų, kurie dar negali juo naudotis. Norime visiems suteikti tokias galimybes, kokias šiandien turi prie pasaulinio tinklo prisijungęs trečdalis pasaulio“, – kalbėjo M.Zuckerbergas.

„Facebook“ vadovas sakę, jog projekto dalyviai sukurs pigesnius ir geresnės kokybės išmaniuosius telefonus, be to, diegs tinklus dar nepaiekiamose vietovėse.

Badaujantiems Kongo vaikams tai niekuo nepadės, bet idėja tikrai verta plojimų, o jos autorius – gero, širdį glostančio žodžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją