Buvęs chuliganas aktorius M.Wahlbergas meldžiasi už savo aukas

Aktorių Marką Wahlbergą (42 m.) paauglystėje pažinoję žmonės buvo beveik tikri, kad gyvenimą jis baigs narkomanų landynėje arba už grotų. Gatvėje augusio plėšiko ir mušeikos privengė visi kvartalo gyventojai. Vaikino nuolatiniai palydovai buvo alkoholis ir kvaišalai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 22, 2014, 7:21 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:03 AM

Bostono (JAV) pataisos kolonija. 1987-ieji. Komendantas Johnas Nortonas stovėjo prie masyvių vartų ir stebėjo, kaip per petį persimetęs krepšį į laisvę išeina vienas jo buvusių kalinių M.Wahlbergas.

J.Nortonas atmintinai žinojo, kas parašyta kiekviename šio vaikinuko bylos lape. 16-metis M.Wahlbergas buvo kaltinamas vandalizmu, smurtu, vagystėmis, narkotikų platinimu ir vartojimu.

Kad ir kaip ten buvo, savo skandalingos kriminalinės praeities niekuomet neslėpęs vyras sugebėjo pakilti iš pelenų ir įkopti į Holivudo olimpą, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Tolimais giminystės ryšiais su popmuzikos karaliene Madonna, garsiąja atlikėja Celine Dion ir aktore Halle Berry susijęs M.Wahlbergas už vaidmenį filme „Pašėlusios naktys” (1997 m.) buvo nominuotas „Oskarui” kaip geriausias antraplanis aktorius.

Nusikaltimų virtinė

„Juodaodžių moksleivių grupę apmėtė akmenimis.” „Trys M.Wahlbergo užpulti jaunuoliai atvežti į ligoninę sulaužytomis kaukolėmis.”

„Apiplėšė vaistinę, paskui sunkiai sužeidė du praeivius – vieną nokautavo pagaliu per galvą, kitam trenkė į veidą ir išmušė dešinę akį (nukentėjusysis neteko regėjimo).”

„Buvo suimtas už marihuanos ir kokaino platinimą.” „Atėmė iš kaimyno pinigus ir sulaužė jam žandikaulį.” Tai ištraukos iš policijos protokolų apie M.Wahlbergo darbelius.

„Neliūdėkite, Nortonai. Man atrodo, kad šis vaikinukas grįš dar ne kartą”, – nelinksmai pajuokavo policininkas, stabtelėjęs prie pataisos kolonijos komendanto.

„Jūs teisus. Man truputį liūdna, nes Markas nėra eilinis nusikaltėlis. Kadaise pažinojau visą jų šeimą: motina – medicinos sesuo, tėvas – sunkvežimio vairuotojas. Wahlbergai – griežtų katalikiškų pažiūrų”, – atsakė komendantas J.Nortonas.

Paauglį auklėjo gatvė

Ką katalikų tikėjimas reiškė Wahlbergų šeimai?

Saugotis nuo nėštumo – nuodėmė. Tokio požiūrio laikėsi Alma ir Donaldas Wahlbergai, kurie susilaukė devynių atžalų. Markas buvo ne tik jauniausias, bet ir daugiausia rūpesčių tėvams keliantis vaikas.

Bemiegės naktys, ne visai linksmos vyresniųjų vaikų išdaigos, nesibaigiantys jaunesniųjų verksmai, skurdas. Nieko nuostabaus, kad tarp Almos ir Donaldo vis dažniau įsiplieksdavo ginčai, o kartais net virsdavo audringais skandalais. Wahlbergai išsiskyrė.

A.Wahlberg mažai domėjosi savo vaikų emocine būkle, tačiau dirbdavo dieną naktį, kad juos išmaitintų. Marką auklėjo gatvė, tad nėra ko stebėtis, kad 14-metis buvo pašalintas iš mokyklos.

Belangė įkrėtė proto

Dar prieš užverdamas sunkius pataisos kolonijos vartus M.Wahlbergas jautė pavydžius kameros draugų žvilgsnius.

50 dienų, praleistų belangėje, įkrėtė vaikinui proto.

„Maniau, būsiu uždarytas su tais, į kuriuos visada norėjau būti panašus. Su vaikinais, galinčiais viską. Vietoj to gavau purviną narvą, kuriame tūnojo laukiniai žvėrys, – prisiminė M.Wahlbergas. – Tai buvo visai ne tai, apie ką svajojau.

Privalėjau ką nors keisti, kad negrįžčiau atgal. Turėjau išmokti eiti tiesiu keliu, o ne blaškytis po šalikeles.”

Tačiau pagundų kupinas gyvenimas dar trylika metų bandė Marką. Stengdamasis padėti motinai vaikinas įsidarbino mūrininku, bet jau po kelių mėnesių suvokė, kad iš šio darbo nepraturtės, tad jo šeima neišsikapstys iš skurdo.

Metęs mūrininko amatą Markas nusprendė pasukti tėvo, kadaise tarnavusio armijoje, keliu – tapti jūrų pėstininku. Bet ir ten Markas patyrė nesėkmę – jo nepriėmė, nes neturėjo mokyklos baigimo diplomo.

Į muziką įtraukė brolis

Tuo metu vyresnysis Marko brolis Donnie buvo vienas iš kultinės vaikinų grupės „New Kids on the Block” lyderių, mėgavosi šlove ir merginų dėmesiu.

Donnie ištiesė pagalbos ranką jaunėliui, nusprendusiam pradėti kitą gyvenimo etapą, – įtraukė į muzikinę veiklą. Taip Markas Wahlbergas tapo Marky Marku, subūrė grupę „Marky Mark and the Funky Bunch” ir pradėjo repuoti.

Muzikiniais gabumais Markas neblizgėjo, bet gerbėjų dėmesį traukė dar pataisos kolonijoje ištreniruotu kūnu ir išskirtiniu žavesiu.

Reklamavo apatinius

1991-aisiais Marky Marko išleistas debiutinis albumas „Music for the People” tapo platininis JAV.

Jaunasis repo atlikėjas garsėjo ir chuliganišku elgesiu, įžūliais muzikos vaizdo klipais. Jis buvo pasirengęs iškrėsti bet ką: scenoje nusimauti kelnes, sumušti kaimyną.

Merginos klykė iš džiaugsmo, niūniavo jo dainas ir būriais traukė į koncertus.

Donnie grupės „New Kids on the Block” šlovė blėso, o jo jaunėlis brolis tapo populiariu žurnalų viršelių veidu.

Per vieną tokių skandalingų koncertų puikius fizinius Marko duomenis pastebėjo mados namų „Calvin Klein” agentas. Atlikėjui buvo pasiūlyta pasirašyti dvejų metų apatinio trikotažo reklamos sutartį.

Netrukus TV ekranus ir žurnalus pradėjo puošti apsinuoginusių iki pusės M.Wahlbergo ir modelio Kate Moss nuotraukos. Nuo Calvino Kleino kolekcijos reklamos prasidėjo būsimos Holivudo žvaigždės karjera.

Yrėsi svajonės link

„Kai mano atvaizdas atsirado ant spindinčių žurnalų viršelių ir ėmė šmėžuoti TV ekranuose, ėmiau svarstyti, kokia galėtų būti mano ateitis. Ir supratau – kino aktoriaus”, – pasakojo „Oskaro” nominantas.

Tačiau M.Wahlbergas nepuolė strimagalviais įgyvendinti savo svajonės – suprato, kad reikia būti kantriam.

„Man pasisekė, nes sutikau žmonių, kurie stengėsi dėl manęs, mokė, padėjo. Tai buvo tikri profesionalai, kino pramonėje nardantys kaip žuvys vandenyje”, – prisiminė Markas.

Žingsnis po žingsnio 30-metis yrėsi savo svajonės link.

„Aš pasikeičiau lyg mostelėjus burtų lazdele. Nustojau lankytis naktiniuose klubuose, gerti alkoholį, vartoti narkotikus. Suvokiau, kad į filmavimo aikštelę privalau ateiti griežtai nustatytu laiku ir kuo geriausios formos. Tik taip elgdamasis galėjau pasiekti tai, ko norėjau”, – apie gyvenimo permainas pasakojo aktorius.

Sekso scenas teko iškirpti

Didžiajame ekrane M.Wahlbergas debiutavo 1994-aisiais režisierės Penny Marshall komiškoje dramoje „Renesanso žmogus”, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Holivudo žvaigždė Danny DeVito.

Po metų M.Wahlbergo gerbėjai jau diskutavo apie jo vaidmenį kriminalinėje dramoje „Krepšininko dienoraštis”. Šios biografinės juostos filmavimo aikštelėje užsimezgė Marko draugystė su taip pat pirmus žingsnius kine žengiančiu Leonardo DiCaprio.

Vis dėlto kino kritikų liaupsių ir žiūrovų ovacijų M.Walhbergas nusipelnė tik suvaidinęs Edį Adamsą režisieriaus Paulo Thomo Andersono 1997-aisiais pasirodžiusioje dramoje „Pašėlusios naktys”.

Pagrindinis dramos herojus – jaunas padavėjas, tapęs pornografinių filmų žvaigžde ir įklimpęs į narkotikų liūną.

Ši juosta stebino nuogybėmis ir atviromis sekso scenomis. Dėl to ji buvo uždrausta Pietų Korėjoje, o JAV leista rodyti tik tuomet, kai režisierius sutiko iškirpti dalį scenų.

„Pašėlusios naktys” buvo nominuotos net trims „Oskarams” (už geriausią antraplanį aktorių ir aktorę bei geriausią scenarijų).

Marky Markas nugrimzdo į praeitį, o žiūrovai pradėjo rimtai vertinti naują kino žvaigždę ir, žinoma, pamiršo klystkelius.

Galėjo parduoti sielą

2001-aisiais M.Wahlbergas nusifilmavo režisieriaus Timo Burtono fantastinėje veiksmo juostoje „Beždžionių planeta”. O po ketverių metų gerbėjus pribloškė žinia, kad aktorius, atšventęs 40-metį, ketina nutraukti karjerą. Tačiau šie planai liko neįgyvendinti.

Savo žvaigždžių valanda M.Wahlbergas vadina vaidmenį garsiojo Holivudo režisieriaus Martino Scorsese kriminalinėje dramoje „Infiltruoti”, kuri pasirodė 2006-aisiais.

„Dėl darbo su M.Scorsese buvau pasirengęs parduoti sielą. Visuomet sakiau kolegoms: jei Martinas siūlo vaidmenį savo filme, svarstyti ilgiau nei sekundę gali tik idiotas”, – prisimena M.Wahlbergas.

Kriminalinėje dramoje „Infiltruoti” policijos pareigūną įkūnijęs Markas buvo nominuotas „Oskarui” kaip geriausias antraplanis aktorius.

„Likimo ironija, bet kine dažnai vaidinu policininkus, nors jie man kelia alergiją. Šios profesijos, prisipažįstu, nemėgstu dar nuo paauglystės. Tuomet policijos pareigūnus matydavau dažniau nei savo tėvus”, – juokdamasis sako Holivudo aktorius.

Daugiavaikis tėvas

2004 metais kolegos, draugai ir gerbėjai į M.Wahlbergą atkreipė dėmesį ne tik kaip į talentingą kino aktorių, bet ir kaip į gerą prodiuserį.

Buvęs chuliganas ėmėsi prodiusuoti dokumentinį serialą „Nepilnamečiai nusikaltėliai” (Juvies), taip pat pradėjo kurti serialą „Aplinka” (Entourage), paremtą savo biografija.

Aktoriaus gyvenimas dar labiau pasikeitė 2009-aisiais, kai jis susituokė su amerikiečių modeliu Rhea Durham. Dar iki vestuvių pora susilaukė trijų vaikų: Ellos Reos (gim. 2003 m.), Michaelo Roberto (gim. 2006 m.) ir Brendano Josepho (gim. 2008 m.). Jauniausia atžala, kurią tėvai pavadino Grace Margaret, pasaulį išvydo 2010-aisiais.

„Mane supo daug moterų, mezgiau romanus su aktorėmis ir modeliais. Su jomis patyriau daug malonių akimirkų, bet su Rhea tapau kitoks – viską pakeitė vaikų gimimas.

Ir jei manęs paklaustų, ką moku daryti geriausiai, atsakyčiau: keisti sauskelnes. Įsivaizduokite, kokią patirtį sukaupiau augindamas keturis vaikus”, – sakė M.Wahlbergas.

Kai Holivude, Šlovės alėjoje, aktoriaus garbei buvo atidengta žvaigždė, iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ne tik jo žmona, bet ir keturi vaikai. Savo kalboje M.Wahlbergas dėkojo savo šeimai ir kino pasaulio žmonėms, kurie kviečia jį filmuotis.

Dėl darbo tarėsi su kunigu

Pastaruoju metu aktorius vengia skraidyti lėktuvais ir ypač rūpinasi savo sveikata. Tokį elgesį jis motyvuoja tuo, kad jaučiasi reikalingas artimiesiems.

Įdomu tai, kad prieš priimdamas pasiūlymą vaidinti kokiame nors filme M.Wahlbergas visuomet tariasi su dvasininku.

„Su žmona esame katalikai. Mūsų dvasininkas mus sutuokė, pakrikštijo mūsų vaikus, o dabar lydi per gyvenimą. Būtent jis atkalbėjo nuo vaidmens dramoje „Kuprotas kalnas” (Filmas apie gėjų meilę. – Red.). Dėl to nesigailiu. Nereikės aiškintis savo vaikams”, – sako šeimai atsidavęs vyras.

Aktorius prisipažįsta labiausiai bijantis, kad kuri nors iš keturių atžalų ims kartoti jo klaidas.

„Viliuosi, kad tai neįvyks. Mano vaikai auga kitokiame pasaulyje. Mano tėvai nesidomėjo mano reikalais, nebuvo nieko, kas priverstų mane mokytis. O aš savo vaikams aiškinu, kad išsilavinimas yra raktas, atrakinantis duris į įdomų gyvenimą”, – sako aktorius.

Pastaruoju metu M.Wahlbergo darbo diena prasideda paryčiais, ketvirtą valandą. Dar prieš filmavimą ir darbus biure jis spėja užsukti į bažnyčią, pasimankštinti sporto salėje ir paruošti pusryčius šeimai.

„Darbas, namai, vakarienė. Maudau vaikus, skaitau jiems pasakas ir kiekvieną vakarą maldauju Dievo ir žmonių, kuriuos kada nors nuskriaudžiau, man atleisti. Taip pat meldžiuosi, kad Dievas padėtų mano aukoms”, – sakė aktorius.

Dievo skolininkas

2001-aisiais M.Wahlbergas įkūrė savo vardo labdaros fondą, remiantį skurdžiuose miestų kvartaluose augančius talentus. Aktorius fondui jau paaukojo daugiau nei milijoną JAV dolerių.

„Esu dėkingas Dievui už tai, kad ne kartą mane išgelbėjo. Iš pradžių parodė teisingą kelią, o paskui pamokė.

Gyvenimo būdas, kurį mėgau iki 30 metų, jau seniai būtų nuvaręs į kapines, – sakė aktorius. – Man iki šiol kartais atrodo, kad dabartinis nuostabus gyvenimas baigsis, o aš grįšiu ten, iš kur esu atėjęs.

Tad stengiuosi padėti pakeisti gyvenimą tokių vaikų, koks kadaise buvau pats.

Esu Dievo skolininkas dar ir todėl, kad 2001-aisiais jis padovanojo man antrąją gimimo dieną. Rugsėjo 11-ąją turėjau skristi „United Airlines” lėktuvu iš Bostono į Los Andželą. Paskutinę akimirką bičiulis atkalbėjo nuo šio skrydžio. Lėktuvas sudužo Pensilvanijoje.”

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.