Leonardo DiCaprio atsidūrė FTB taikiklyje

Ant Leonardo DiCaprio (41 m.) krinta korupcijos šešėlis. Vis garsiau kalbama, kad į Holivudo žvaigždės įkurtą fondą plaukė nešvarūs pinigai, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

L.DiCaprio pastangos išsaugoti laukinę gamtą žavi ir kadenciją baigiantį JAV prezidentą B.Obamą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
L.DiCaprio pastangos išsaugoti laukinę gamtą žavi ir kadenciją baigiantį JAV prezidentą B.Obamą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kadras iš filmo „Prieš tvaną“.
Kadras iš filmo „Prieš tvaną“.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Nov 24, 2016, 5:11 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:05 AM

Prieš 18 metų aktorius L.DiCaprio įkūrė fondą, besirūpinantį laukinės gamtos išsaugojimu, o 2014-aisiais buvo paskirtas Jungtinių Tautų pasiuntiniu klimato kaitos klausimais.

Tačiau neseniai pasklido žinia, kad aktoriaus įkurtą fondą rėmė korumpuoti malaiziečiai.

Net pasigirdo raginimų L.DiCaprio atsisakyti Jungtinių Tautų pasiuntinio vardo.

„Oskaro“ laureatui turėtų būti ypač nemalonu dėl to, kad šis raginimas nuskambėjo tą dieną, kai buvo pristatytas dokumentinis filmas „Prieš tvaną“ (Before The Flood), pasakojantis ir apie jo veiklą gamtosaugos srityje.

Savo noru atsisakyti garbingų pareigų aktorių paragino Šveicarijos etnologo Bruno Mansero fondo atstovai.

Žinia, kad L.DiCaprio fondas remiamas nešvariais pinigais, sudomino ir Federalinį tyrimų biurą (FTB). Dar rugpjūtį jo agentai apie tai kalbėjosi su aktoriumi.

Tiesa, oficialių kaltinimų L.DiCaprio neišgirdo. Tarsi bandydamas užbėgti nemaloniems įvykiams už akių jis pranešė nusprendęs atlikti vidinį labdaros fondo tyrimą.

„Jei paaiškės, kad Leonardo DiCaprio fondas gavo paramą iš žmonių ar organizacijų, įsivėlusių į korupciją, šie pinigai bus nedelsiant grąžinti“, – pareiškė Holivudo žvaigždės atstovas.

Nepaisant kylančio skandalo, filmo „Prieš tvaną“ pristatymas Londone nebuvo atšauktas. Jame dalyvavo garsūs aktoriai, gamtosaugininkai ir politikai. Filmą planuoja rodyti daugelio šalių televizijos.

Jame L.DiCaprio, juostos režisierius Fisheris Stevensas ir prodiuseris Martinas Scorsese leidžiasi į kelionę po pasaulį.

Ši juosta ragina žmones atsikvošėti ir užkirsti kelią beatodairiškam Žemės naikinimui.

„Mums beveik neliko laiko“, – įspėjo L.DiCaprio per filmo premjerą.

„Kurdami filmą pabuvojome įvairiuose pasaulio kampeliuose: Grenlandijoje, Kinijoje, Indonezijoje, Ramiojo vandenyno salose, – pasakojo „Prieš tvaną“ režisierius F.Stevensas. – Visur matėme beprotiškos žmonių veiklos pėdsakų.

Ypač baisiai atrodo iškirsti milžiniški Indonezijos miškų plotai. Miškai naikinami dėl popieriaus ir celiuliozės gamybos. Žvelgdamas į visa tai supranti, koks baisus gali būti žmogus.“

Juostoje kartu su L.DiCaprio įsiamžino ne tik ekologai, mokslininkai, aplinkosaugos aktyvistai, bet ir JAV prezidentai Billas Clintonas ir Barackas Obama, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, popiežius Pranciškus, kiti pasaulio lyderiai.

„Prieš tvaną“ režisierių F.Stevensą ypač sužavėjo L.DiCaprio bendravimas su žmonėmis.

„Leo draugiškas, atviras ir su visais bendrauja kaip lygus su lygiais: prezidentu ir Romos popiežiumi, eskimu ir paprastu Grenlandijos gyventoju, – įspūdžiais dalijosi F.Stevensas. – Leo nuoširdžiai sielojasi dėl to, kas vyksta Žemėje.

Beje, taip ir nesupratau, kada gi jis miega. Atrodo, kad Leo gali dirbti ištisą parą.“

Rūpinasi ir tigrais

L.DiCaprio fondas ypatingą dėmesį skiria tigrų apsaugai. Nuo 2010 metų šiam tikslui skirta daugiau nei 6 milijonai JAV dolerių (apie 5,66 mln. eurų).

Prieš porą metų L.DiCaprio surengė aukcioną, per kurį nykstantiems laukinės gamtos regionams ir gyvūnams buvo surinkta 25 milijonai JAV dolerių (22,64 mln. eurų).

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.