Kaltinimai dar vienam garsiam kino pasaulio vyrui: dainininkė Björk papasakojo apie patirtą košmarą

Holivudo šulo Harvey Weinsteino skandalas atvėrė tamsiąją pramogų pasaulio pusę – apie patirtą seksualinį smurtą prabyla vis daugiau žymių moterų.

 Björk.<br> ViDA Press nuotr.
 Björk.<br> ViDA Press nuotr.
Garsioji dainininkė Björk prabilo apie priekabiavimą, kurį esą patyrė dirbdama su kino režisieriumi L.von Trieru.<br>„Scanpix“/„Reuters“/AFP nuotr.
Garsioji dainininkė Björk prabilo apie priekabiavimą, kurį esą patyrė dirbdama su kino režisieriumi L.von Trieru.<br>„Scanpix“/„Reuters“/AFP nuotr.
L.von Trieras
L.von Trieras
Atvirumo bangą išprovokavo dėl H.Weinsteino kilęs skandalas.
Atvirumo bangą išprovokavo dėl H.Weinsteino kilęs skandalas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 17, 2017, 11:01 PM

Vienas įtakingiausių kino prodiuserių H.Weinsteinas prieš savaitę buvo išmestas iš savo paties įkurtos kompanijos, kai pasipylė moterų pasakojimai apie jo nederamą elgesį.

Tačiau nuo šios istorijos, regis, nudegs ne jis vienas – kilus skandalui apie savo skaudžią patirtį ėmė kalbėti ir nuo kitų svarbių pramogų pasaulio veikėjų nukentėjusios moterys, net vyrai.

Sekmadienį šoką sukėlė garsios islandų dainininkės Björk prisipažinimas – ji prabilo apie lytinį priekabiavimą, patirtą dirbant su kino režisieriumi.

Patyrė tikrą košmarą

„Įkvėpta internete prabylančių moterų ketinu papasakoti apie savo patirtį su danų režisieriumi. Esu iš šalies, kuri yra arčiausiai lyčių lygybės visame pasaulyje.

Turiu galią muzikos pasaulyje – sunkiai užsidirbtą nepriklausomybę.

Kai žengiau į aktorystę, man buvo aišku, kad mane niekinti ir laikyti žemesne būtybe, prie kurios galima seksualiai priekabiauti, buvo normalu režisieriui ir tuzinams darbuotojų, kurie padėjo tam vykti.

Supratau, kad tai įprastas dalykas: režisierius gali kada panorėjęs liesti ir priekabiauti prie savo aktorių – kinas tai leidžia.

Kai kelis sykius pasipriešinau, režisierius paniuro, baudė mane ir savo komandai sudarė iliuziją, kad aš tapau „sudėtinga“. Kadangi esu stipri, turiu puikią komandą ir neturiu ko prarasti, nes neturiu ambicijų vaidybos pasaulyje, aš pasitraukiau ir per metus atsigavau“, – atvirame laiške paskelbė 51-erių muzikos žvaigždė.

Björk pridūrė nuogąstaujanti, jog kitoms aktorėms buvo kur kas sunkiau.

„Esu įsitikinusi, kad filmas, kurį tas režisierius sukūrė po to, buvo paremtas jo patirtimi su manimi, nes aš buvau pirmoji, kuri jam pasipriešino.

Mano nuomone, po mano poelgio jo bendravimas su aktorėmis tapo sąžiningesnis ir prasmingesnis“, – pasakojo Björk.

Darbas atnešė sėkmę

Dainininkė taip ir nepaminėjo režisieriaus vardo, tačiau besidomintys kinu neabejoja, jog turimas omenyje garsus danų kino kūrėjas Larsas Von Trieras.

Mat atlikėja per visą savo karjerą suvaidino tiktai keliuose filmuose – ir tik vienas – 2000-aisiais sukurtas „Šokėja tamsoje“ – yra sukurtas dano.

Filmas ir jame Björk sukurtas pagrindinis vaidmuo buvo puikiai įvertinti. Juosta pelnė aibę apdovanojimų – tarp jų ir Kanų kino festivalyje, kur „Šokėja tamsoje“ pelnė prestižinį Auksinės palmės šakelės prizą, o Björk buvo pripažinta geriausia aktore.

Tačiau jau tada duodama interviu dainininkė prisipažino, jog filmavimas jai sukėlė daug psichologinių sunkumų ir atėmė bet kokį norą dar kada nors vaidinti kine.

Režisierius kol kas nekomentuoja Björk teiginių, tačiau jo padėjėjas JAV žurnalui „Rolling Stone“ pranešė, kad L.von Trieras juos atmeta.

Beje, dar prieš 5 metus L.Von Trieras žurnalui GQ prasitarė, kad Björk parašė laišką aktorei Nicole Kidman ir prašė nevaidinti jo filme „Dogvilis“. N.Kidman nepaklausė jos patarimo.

„Jam reikia moters, kuri suteiktų jo darbui sielą. O tada jis pradeda tos moters nekęsti ir pavydėti.

Jis turi filmavimo metu ją sunaikinti, o tuomet paslėpti įkalčius“, – rašė Björk.

Tvenkiasi tamsūs debesys

Atvirumo bangą išprovokavo dėl 65-erių H.Weinsteino kilęs skandalas.

Neseniai šis prodiuseris buvo vienas kino pramonės lyderių. Įdomi statistika: per „Oskarų“ teikimo ceremoniją aktoriai jam yra padėkoję net 34 kartus – tiek pat kartų, kiek Dievui.

Tačiau daugybę labai populiarių filmų į pasaulį paleidusio prodiuserio karjerą sudrebino kaltinimai. Per porą savaičių jau keliasdešimt moterų prabilo, kad patyrė jo lytinį priekabiavimą ar net buvo išprievartautos.

Išprievartavimu, kuris esą įvyko viešbučio kambaryje kino festivalio metu, H.Weinsteiną praėjusią savaitę apkaltino JAV aktorė Rose McGowan. Ji teigė tada neviešinusi šios istorijos, nes sulaukė grasinimų, kad tokiu atveju jai neliks vietos kino versle.

Bombos sprogimui prilygo britų aktorės Lysette Anthony išpažintis. Moteris teigia, kad praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje H.Weinsteinas ją išprievartavo jos namuose Londone.

„Po to gulėjau vonioje ir verkiau“, – sekmadienį transliuotame interviu sakė aktorė ir pridūrė, jog net po šio epizodo kino studijos buvo verčiama toliau dirbti su H.Weinsteinu.

Nors H.Weinsteinas ir neigia visus kaltinimus, jis pripažįsta, kad „praeityje buvo epizodų, kai negerai elgėsi su kolegomis“. Be to, paaiškėjo, kad nuo 1990 iki 2015 metų jis mažiausiai aštuonis kartus sumokėjo kompensacijas moterims, kad jos dėl įvairių kaltinimų nesikreiptų į teismą.

Ši istorija jau dabar griauna jo karjerą – JAV Kino akademija, teikianti „Oskarus“, pašalino prodiuserį iš savo narių sąrašo.

Didžiosios Britanijos Parlamento nariai ragina atimti iš jo valstybinį ordiną, kurį karalienė Elizabeth II jam įteikė 2004-aisiais. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį paskelbė, kad iš prodiuserio bus atimtas šalies Garbės legiono ordinas, jam įteiktas 2012-aisiais.

Prodiuserį pamerkė Meryl Streep, George’as Clooney, Kate Winslet. Bet yra ir kitokių nuomonių. O garsus JAV režisierius Woody Allenas šeštadienį britų transliuotojui BBC sakė, jog jaučia nerimą, kad gali prasidėti „raganų medžioklės atmosfera“.

„Gali nutikti taip, jog kiekvienas vyras, kuris biure mirktelėjo kolegei, turės iškart skambinti advokatui ir gintis“, – pabrėžė W.Allenas.

Kilus pasipiktinimui, jis patikslino savo komentarus ir pareiškė, jog H.Weinsteinas yra „nesveikas žmogus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.