Pasaulį užkariavusi Billie Eilish deda savo gyvenimą ant lėkštės: paauglystė, depresija ir šlovė

Amerikietė Billie Eilish sudrebino muzikinį pasaulį ne įprastu ir jau pabodusiu hiperseksualumu ar skandalais dėl narkotikų, o neginčijamu talentu.

Billie Eilish.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Billie Eilish.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Billie Eilish.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Billie Eilish.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Billie Eilish.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Billie Eilish.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Gittins

2020-06-09 14:22

Aštuoniolikmetė jau yra susižėrusi penkis svarbiausius muzikos apdovanojimus „Grammy“.

Įrašiusi dainą „No time to die“ naujam Džeimso Bondo filmui, jaunoji atlikėja stojo tarp kitų, tai padariusių – Samo Smitho, Adele, Jacko White’o, U2, Nancy Sinatros ar Moby.

„Visada elgiausi, kaip norėjau ir buvau tuo, kuo noriu būti – niekuo kitu“, – taip ji mėgsta sakyti.

Paaugliai ją dievina. Ir tuo reikia džiaugtis, nes Billie Eilish dažnai pabrėžia nevartojanti alkoholio, prisipažįsta nė karto nebandžiusi rūkyti.

Be šeimos, tikina, būtų niekas – dainininkės muzikantai tėvai savo vaikus nusprendė mokyti namuose, kur kiekviename kambaryje stovėjo pianinas ir kuriuose klestėjo muzika bei laisvė.

Pirmasis Billie kūrinys „Ocean eyes“ buvo įrašytas mažyčiame miegamajame kartu su broliu Finneas’u, vėliau čia pat gimė ir visas albumas.

Billie ir jos brolis – ne tik į muzikos istoriją pakliūsiantis muzikinis duetas, kuriantis visame pasaulyje populiarias dainas, bet ir geriausi draugai, vienas kitam visada sakantys tik tiesą.

Ir net tuomet, kai gauna daugybę pasiūlymų dirbti geriausiose pasaulio įrašų studijose, jiedu renkasi tą patį mažytį Billie miegamąjį: „Albumą sukūrėme miegamajame, namuose, kuriuose užaugome. Jeigu mes sugebėjome tai padaryti, reiškia, viskas yra įmanoma“.

Billie gimė Hailand Parke, žaliuojančiame Los Andželo rajone. Jos tėvai, „bedarbiai“ aktoriai ir muzikantai Maggie Baird ir Patrickas O’Connellis, vos sudūrė galą su galu.

„Žmonės susikūrė keistą nuomonę apie tai, kaip aš užaugau. Manau, dėl to, kad esu menininkė, kilusi iš Los Andželo, – apie savo auklėjimą pasakojo Billie. – Jie mano, kad aš iš Beverli Hilso. Tai netiesa. Hailand Parko rajonas šiuo metu yra mėgstama vieta, tačiau kai ten augau, buvo visiškai kitaip. Sutemus negalėjau išeiti iš namų, nes buvo per daug pavojinga. Ten nuolat aidėjo šūviai.“

Pirmieji žingsniai į šlovė lengvi nebuvo. Savo biografijoje dainininkė atvirai pasakoja apie bėdas, su kuriomis susidūrė po pirmojo koncertinio turo – kovą su panikos atakomis, depresiją ir savęs žalojimą.

Sunku patikėti, tačiau visa tai vyko tuo metu, kai pasaulis ja žavėjosi.

„Paskutiniai dveji metai man buvo patys sunkiausi dvasiškai, – savo biografijoje pasakoja mergina. – Jaučiau, kad viskas netenka prasmės.

Man niekas nebebuvo svarbu. Ne tik mano gyvenime, bet ir apskritai pasaulyje. Mane užvaldė depresija.

Buvau visiškai nestabili šešiolikmetė. Dabar galiu drąsiai teigti, kad jaučiuosi geriau. Visiems, kam nesiseka, galiu pasakyti, kad bus geriau.

Tiesiog reikia turėti viltį. Man pasisekė, nors mano pečius slegia šlovė. Tačiau man patinka šlovė! Būti įžymybe yra puiku, bet prieš tai visus metus buvo baisu.

Šiandien mėgaujuosi tuo, ką darau, ir vėl jaučiuosi savimi. Gerąja savimi. Mėgstu, kai mane stebi tūkstančiai akių.“

Billie Eilish tikisi, kad jos atvirumas pagelbėti kitiems, kurie turi tokių pat bėdų.

„Kai kuriems vaikams mano dainos yra lyg apkabinimas. Suaugusieji dažnai mano, kad mano dainos yra pilnos liūdesio, tačiau man atrodo, jog tai, kad žinai, jog kitam būna lygiai taip pat blogai, kaip ir tau, guodžia.

Lyg garsiai rėktum su kažkuo kartu – tai geras jausmas“, – viename interviu yra pasakojusi atlikėja.

Geriausi pasaulio dainininkai – Ariana Grande, Selena Gomez, Eltonas Johnas – garsiai žavisi Billie Eilish talentu.

Širdį jai taip pat turėjo pamaloninti ir Justino Bieberio komplimentai, juk Billie ne kartą yra minėjusi, kad vaikystėje buvo jį įsimylėjusi.

Tačiau labiausiai dainininkė vertina legendinės grupės „The Beatles“ nario Paulo McCartnio pagyrimus: „Su šeima buvome pas Stellą McCartney, kai paskambino Paulas ir pasakė, jog žavisi mano muzika. Jis, Paulas iš „The Beatles“! Apsiverkiau ir aš, ir mano abu tėvai“.

„The Beatles“ nemeluodavo savo gerbėjams, jie kūrė muziką, kuri buvo svarbi ir pirmiausia patiko jiems patiems, dėl to buvo mylimi pasaulio.

Regis, tuo pačiu keliu eina ir Billie Eilish. Ji savo artimiausius gerbėjus vadina broliais ir seserimis, ji nori, kad po koncerto visi žavėtųsi ne įspūdingu šou, bet tuo, kad patys tapo jos pasirodymo dalimi: „Trokštu strykčioti kartu su jais, šokinėti ant žmonių, laužyti jiems rankas ir jų daiktus.

Viskas, ko noriu, – kad mano pasirodymai būtų beprotiški ir pilni prie scenos besilinksminančių žmonių.

Neketinu kurti beprotiškai geros muzikos, kuri nieko nereiškia. Šiuo metu jaučiu, kad kuriu muziką, su kuria gera gyventi. Per koncertinius turus suvokiau, kas man labiausiai patinka ir kas labiausiai patinka jiems“.

Į muzikinį pasaulį Billie Eilish įsiveržė lyg uraganas – savo požiūriu į šlovę, stilių ir unikalų skambesį. Tokia ji vienintelė.

Pirmoji jos biografija, kurią į lietuvių kalbą išvertė Raimonda Vaikutytė, o išleido leidykla „Alma littera“, yra kupina faktų, asmeninės, itin jautrios informacijos.

Visa tai jos gerbėjams leis dar arčiau pažinti mega žvaigždę. Kiek dar galite gintis, kad nesuprantate šiuolaikinės muzikos?

Billie Eilish pasaulyje įvertinta ir jaunų, ir vyresnių muzikos gerbėjų, mėgėjų ir profesionalų. Juk gera muzika privalo skambėti gerai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.