Angelina Jolie parduoda brangų meno kūrinį: jį buvo įsigijusi kartu su Bradu Pittu

Viename Londono aukcione bus parduodamas Winstono Churchillio tapytas paveikslas, patekęs į politikos ir Holivudo istoriją.

 Angelina Jolie parduoda Winstono Churchillio tapytą paveikslą aukcione.<br> Scanpix nuotr.
 Angelina Jolie parduoda Winstono Churchillio tapytą paveikslą aukcione.<br> Scanpix nuotr.
 Angelina Jolie parduoda Winstono Churchillio tapytą paveikslą aukcione.<br> Scanpix nuotr.
 Angelina Jolie parduoda Winstono Churchillio tapytą paveikslą aukcione.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2021, 5:41 PM

Kaip pirmadienį pranešė aukcionų namai „Christie's“, W. Churchillio tapytą ir JAV prezidentui Franklinui D. Rooseveltui (Franklinui D. Ruzveltui) jo padovanotą Maroko peizažą „Kutubijos mečetės bokštas“ („Tower of the Koutoubia Mosque“) kitą mėnesį vyksiančiame aukcione pristato Holivudo aktorė Angelina Jolie. Paveikslas vertinamas 1,5–2,5 mln. svarų (1,7–2,8 mln. eurų).

Marakešo saulėlydžio nušviesta XII amžiaus Kutubijos mečetė su Atlaso kalnais horizonte yra vienintelis Antrojo pasaulinio karo laikų britų lyderio paveikslas, jo sukurtas per 1939–1945 metų konfliktą.

Paveikslas buvo nutapytas po 1943 metų sausį vykusios Kasablankos konferencijos, kur W. Churchillis ir F. D. Rooseveltas suplanavo tolesnius veiksmus, nulėmusius pergalę prieš nacistinę Vokietiją. Po konferencijos abu lyderiai apsilankė Marakeše, kad W. Churchillis parodytų F. D. Rooseveltui šio miesto grožį.

„Rooseveltas buvo jo apstulbintas ir manė, kad jis neįtikėtinas“, – sakė aukcionų namų „Christie's“ britų moderniojo meno skyriaus atstovas Nickas Orchardas.

Pasak jo, W. Churchilis įamžino šį vaizdą savo „nuostabiame jausmingame paveiksle“ ir padovanojo jį F. D. Rooseveltui kaip prisiminimą iš šios kelionės.

W. Churchillis buvo tapytojas mėgėjas. Nors tapyti pradėjo jau įžengęs į penktą dešimtį, per savo gyvenimą jis sukūrė maždaug 500 paveikslų.

Pasak N. Orchardo, Maroko šviesa ir Marakešo apšvietimas „aistringai žavėjo“ W. Churchillį – tai buvo dažnas jo darbų motyvas.

„Jam patiko sausas oras, šviesa, saulė ir tai, kaip ji žaidžia peizažuose, – sakė jis. – Ir tai labai gerai matyti šiame paveiksle. Jame galime išvysti ilgus šešėlius, purpuru besidažančius kalnus ir vis gilėjantį dangų – klasikinį saulėlydį.“

Po F. D. Roosevelto mirties 1945 metais jo sūnus pardavė šį paveikslą. Paveikslas ėjo iš rankų į rankas, kol 2011 metais jį įsigijo A. Jolie ir jos tuometis partneris Bradas Pittas.

2016 metais išsiskyrusi pora daug metų atidavė teisiniam skyrybų procesui ir, kaip kalbama, didžiulės meno kūrinių kolekcijos pasidalijimui. Oficialiai poros skyrybos buvo įteisintos 2019 metais, tačiau vaikų ir turto dalybų klausimai iš karto nebuvo išspręsti.

W. Churchillio paveikslą parduoda fondas „Jolie Family Collection“ kovo 1 dieną įvyksiančiame aukcionų namų „Christie's“ organizuojamame modernaus britų meno aukcione Londone.

Pasak N. Orchardo, aukcionų namai tikisi, kad už šį W. Churchillio paveikslą gali būti paklota rekordinė pinigų suma.

„Didžiausia už Churchillio darbą aukcione sumokėta suma – maždaug 1,8 mln. svarų – buvo atiduota už kūrinį, kuris, mano nuomone, nėra toks svarbus kaip šis, – sakė N. Orchardas. – Manau, kad tai, ko gero, yra svarbiausias jo darbas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.